Για τους Βρετανούς θα είναι ο αποχαιρετισμός ενός συμβόλου αλλά και το τέλος μιας εποχής. Για τη βασιλική οικογένεια της Αγγλίας θα είναι η κατακλείδα του δεκαήμερου θρήνου, αλλά και ο οριστικός και αμετάκλητος αποχαιρετισμός στη γυναίκα που λειτουργούσε σαν συγκολλητική ουσία ανάμεσα στα μέλη της.
Για τα τηλεοπτικά δίκτυα και τους τηλεθεατές θα είναι ένα φαραωνικών διαστάσεων θέαμα, το οποίο πιθανότατα θα ξεπεράσει σε τηλεθέαση προηγούμενα βασιλικά viral γεγονότα, όπως η κηδεία του πρίγκιπα Φίλιππου το 2021, ο γάμος του πρίγκιπα Γουίλιαμ με την Κέιτ Μίντλετον το 2011, η γαμήλια φιέστα του πρίγκιπα Χάρι και της Μέγκαν Μαρκλ το 2018 ή το ύστατο χαίρε στην πριγκίπισσα Νταϊάνα τον Σεπτέμβριο του 1997.
Ο Τζο Μπάιντεν επιβεβαίωσε πως θα παραστεί στην τελετή, ενώ οι φήμες λένε πως το «παρών» θα δώσουν και ο Μπαράκ με τη Μισέλ Ομπάμα. Εκεί θα είναι και οι πρωθυπουργοί του Καναδά και της Αυστραλίας, η πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας, οι πρόεδροι Γαλλίας, Ιταλίας, Τουρκίας, Βραζιλίας και Νοτίου Κορέας, ο Ιάπωνας αυτοκράτορας Ναρουχίτο, ενώ δεν προσκλήθηκε κανένας ηγέτης από τη Ρωσία, τη Λευκορωσία και τη Μιανμάρ.Την Ελλάδα θα εκπροσωπήσει η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου. Φυσικά κανείς δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα εάν μεγαλύτερη εντύπωση θα προκαλέσουν οι καλεσμένοι στην κηδεία της Ελισάβετ ή το τελετουργικό το οποίο θα ακολουθηθεί με θρησκευτική ευλάβεια.
Αφού το φέρετρο τοποθετηθεί σε υπερυψωμένη πλατφόρμα στο Γουέστμινστερ, όπως αυτή στην οποία παρέμεινε στη διάρκεια του πολυήμερου λαϊκού προσκυνήματος, ο εφημέριος του Αββαείου Ντέιβιντ Χόιλ θα πάρει τη σκυτάλη για τη λειτουργία. Ο Αρχιεπίσκοπος του Κάντερμπερι θα αναλάβει το κήρυγμα προς το ποίμνιο, ενώ η πρωθυπουργός Λιζ Τρας θα εκφωνήσει έναν επικήδειο λόγο στη Βασίλισσα, όπως και η Γραμματέας της Κοινοπολιτείας. Επειτα από 55 λεπτά στο Αββαείο (αλλά και στη Μεγάλη Βρετανία και τις χώρες της Κοινοπολιτείας) θα τηρηθεί δύο λεπτών σιγή, ενώ η τελετή θα ολοκληρωθεί με τον εθνικό ύμνο κι ένα μοιρολόι -κατ’ απαίτηση της Ελισάβετ- που θα ερμηνεύσει ο βασιλικός αυλητής.
Αμέσως μετά, στις 2 και τέταρτο, η Βασίλισσα θα διασχίσει για τελευταία φορά τα τελευταία της χιλιόμετρα στο Λονδίνο. Η σορός της θα οδηγηθεί με την κανονιοφόρο του Βασιλικού Ναυτικού στην Πύλη του Γουέλινγκτον. Τη νεκρική πομπή των δύο χιλιομέτρων θα συνοδεύουν επτά στρατιωτικά αγήματα -το καθένα με τη δική του μπάντα- ενώ θα ακολουθούν και πάλι πεζή ο Βασιλιάς, τα αδέλφια του και τα τρία μεγαλύτερα εγγόνια της Βασίλισσας. Η Καμίλα, η Κέιτ, η Μέγκαν και η Κόμισσα Σόφι του Ουέσεξ θα ακολουθήσουν με αυτοκίνητο. Στη διάρκεια της 45λεπτης πομπής το σκηνικό θα είναι σχεδόν απόκοσμο. Το Μπιγκ Μπεν θα χτυπά πένθιμα κάθε ένα λεπτό, ενώ τιμητικοί κανονιοβολισμοί θα ακούγονται επίσης κάθε 60 δευτερόλεπτα από το Χάιντ Παρκ.
Παρότι στη 3 το μεσημέρι θα ξεκινήσει η μεταφορά της σορού από το Λονδίνο στο κάστρο Γουίνδσορ, έναν τόπο άρρηκτα συνδεδεμένο με τη ζωή της Βασίλισσας, αφού εκεί φυγαδεύτηκε στη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και αυτό διάλεξε ως επίσημη κατοικία της τα τελευταία δύο χρόνια της ζωής της, η τελευταία παράσταση της Ελισάβετ θα είναι μόλις στα μισά.Στις 5.06 μ.μ. η σορός αναμένεται να έχει φτάσει στο κάστρο του 11ου αιώνα και τέσσερα λεπτά αργότερα θα ξεκινήσει μια νέα πομπή, αυτή τη φορά 4,2 χιλιομέτρων προς την Εκκλησία του Αγίου Γεωργίου, εκεί δηλαδή όπου θα αποχαιρετήσει τη Βασίλισσα ο στενότερος κύκλος της -έχουν λάβει πρόσκληση περί τα 800 άτομα- με μία σύντομη επιμνημόσυνη δέηση.
Η τελευταία πράξη του ύστατου χαίρε στην Ελισάβετ θα ολοκληρωθεί με ψαλμούς και ύμνους που η ίδια είχε επιλέξει, ενώ πριν η σορός της μεταφερθεί στο βασιλικό θησαυροφυλάκιο, όπου θα ταφεί, θα αφαιρεθούν από το φέρετρο το Στέμμα της Κοινοπολιτείας, η βασιλική σφαίρα και το σκήπτρο.