Η ασπαρτάμη, ένα από τα πιο διαδεδομένα τεχνητά γλυκαντικά στον κόσμο, είναι πιθανώς καρκινογόνα ουσία, όπως αναμένεται να ανακοινώσει τον ερχόμενο μήνα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), αποκαλύπτει σήμερα το Reuters.Εάν ισχύει η αποκάλυψη του πρακτορείου, τότε η ανακοίνωση του διεθνούς οργανισμού αναμένεται να φέρει μεγάλη αναστάτωση στη βιομηχανία τροφίμων.
Η ασπαρτάμη, η οποία χρησιμοποιείται σε προϊόντα από τα αναψυκτικά διαίτης μέχρι τσίχλες χωρίς ζάχαρη και ποτά, θα καταχωρηθεί τον Ιούλιο ως «πιθανώς καρκινογόνα ουσία για τον άνθρωπο» για πρώτη φορά από τον Διεθνή Οργανισμό Έρευνας για τον Καρκίνο (IARC), τον ερευνητικό βραχίονα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) για τον καρκίνο, δήλωσαν οι πηγές που επικαλείται το πρακτορείοΗ συνεδρίασή της ξεκίνησε στο τέλος Ιουνίου και αναμένεται να ανακοινώσει τα ευρήματά της την ίδια ημέρα που ο Διεθνής Οργανισμός Έρευνας για τον Καρκίνο (IARC) θα δημοσιοποιήσει την απόφασή του, στις 14 Ιουλίου.
Ωστόσο, παρόμοιες αποφάσεις της IARC στο παρελθόν για διάφορες ουσίες έχουν προκαλέσει ανησυχίες στο καταναλωτικό κοινό, έχουν οδηγήσει σε αγωγές και έχουν ασκήσει πιέσεις στις παρασκευάστριες εταιρείες να στραφούν σε εναλλακτικές λύσεις.