Το ΑΕΠ της Ιαπωνίας κατέρρευσε, συρρικνούμενο κατά 7,8% σε τριμηνιαία βάση ή κατά 27,8% σε ετήσια βάση, το τρίμηνο μεταξύ του Απριλίου και του Ιουνίου, κάνοντας βουτιά που χαρακτηρίζεται ήδη ιστορική, εξαιτίας του αντίκτυπου της πανδημίας του κοροναϊού.
Τρίτο συναπτό τρίμηνο
Πρόκειται για το τρίτο συναπτό τρίμηνο συρρίκνωσης της τρίτης μεγαλύτερης οικονομίας της υφηλίου.Η πτώση, με βάση τα ακόμη προκαταρκτικά δεδομένα που δημοσιοποιήθηκαν σήμερα από την ιαπωνική κυβέρνηση, ακολουθεί την συρρίκνωσή του το πρώτο τρίμηνο (κατά – 0,6%, αντί του – 0,9% που ήταν η αρχική εκτίμηση τον Μάιο) και το τέταρτο τρίμηνο του 2019 (– 1,9%), που είχαν ήδη σημάνει την είσοδο της Ιαπωνίας σε ύφεση από τεχνική άποψη.
Πρόκειται για την πρώτη ύφεση της οικονομίας της Ιαπωνίας από το 2015.
Ως ύφεση ορίζεται η συρρίκνωση του εθνικού πλούτου κατά τουλάχιστον δύο συναπτά τρίμηνα.
Η πιο απότομη πτώση
Τα στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν σήμερα αποκαλύπτουν την πιο απότομη πτώση του ΑΕΠ της Ιαπωνίας αφότου άρχισαν να συγκεντρώνονται συγκρίσιμα δεδομένα, το 1980.
Οι οικονομολόγοι που ερωτήθηκαν σε δημοσκόπηση του πρακτορείου ειδήσεων Bloomberg ανέμεναν κατά τι μικρότερη συρρίκνωση της ιαπωνικής οικονομίας το δεύτερο τρίμηνο (– 7,5%).
Η οικονομία του αρχιπελάγους, που ήδη άσθμαινε το τέταρτο τρίμηνο του 2019 εξαιτίας της αύξησης του ΦΠΑ τον Οκτώβριο, άρχισε να πλήττεται από τον αντίκτυπο της πανδημίας του κοροναϊού το πρώτο τρίμηνο του 2020.
Το δεύτερο τρίμηνο, η δραστηριότητα υπέστη περαιτέρω πλήγμα, καθώς τέθηκε σε ισχύ κατάσταση εκτάκτου ανάγκης από τον Απρίλιο ως τον Μάιο.
Μείωση-ρεκόρ της κατανάλωσης
Η κατανάλωση των νοικοκυριών μειώθηκε κατά 8,6% το διάστημα αυτό (πρόκειται για ρεκόρ), ενώ οι επενδύσεις των επιχειρήσεων σε πάγια κεφάλαια κατά 1,5%.
Το εξωτερικό εμπόριο τέθηκε εξάλλου σε χειμερία νάρκη, με συρρίκνωση των εξαγωγών της Ιαπωνίας κατά 18,5% και των εισαγωγών κατά 0,5%.
Οι δημόσιες επενδύσεις, που κατέγραφαν μείωση το πρώτο τρίμηνο, αυξήθηκαν πάντως κατά 1,2% την περίοδο Απριλίου-Ιουνίου.