Ημέρες… οικονομικής κρίσης θυμίζει η οδός Τσιμισκή με τα ξενοίκιαστα καταστήματα να αυξάνονται συνεχώς. Το αποτέλεσμα, μοιάζει αποκαρδιωτικό, καθώς η πλέον δημοφιλής εμπορική αρτηρία της πόλης αριθμεί 18 κλειστά καταστήματα, κάποια εκ των οποίων είναι μεγάλης επιφάνειας, ζητούμενο για τη μίσθωση κυρίως από την πλευρά των πολυεθνικών. Την ίδια ώρα ο προβληματισμός αυξάνεται, καθώς κάποια εξ αυτών μένουν επί μακρόν στα αζήτητα, ενώ αντίστοιχη εικόνα παρουσιάζει η Μητροπόλεως με 15 ξενοίκιαστα κατάστημα, η Αριστοτέλους με 6, η Ερμού με 12, αλλά και αρκετές κάθετες οδοί μεταξύ της Τσιμισκή και της Μητροπόλεως, που αν και αποτελούν πολυσύχναστες οδούς, χάνουν συνεχώς έδαφος μεταξύ των εμπόρων. Ενδεικτικές είναι οι περιπτώσεις της Χρυσοστόμου Σμύρνης, της Αγίας Σοφίας, της Κομνηνών κ.ά.
Όσο για την οδό Εγνατία, τελικά η λειτουργία του μετρό, όπως λένε γνώστες της αγοράς ακινήτων, δεν ενεργοποίησε όσο θα έπρεπε τα αντανακλαστικά των εν δυνάμει ενδιαφερομένων παρά μόνο στα σημεία πλησίον των σταθμών Αγίας Σοφίας και Βενιζέλου, όπου εκεί τα υψηλά αιτούμενα ενοίκια, διώχνουν, συχνά, τους υποψήφιους επενδυτές. Το αποτέλεσμα είναι τα δεκάδες καταστήματα που ήταν ξενοίκιαστα επί της οδού Εγνατία, να παραμένουν στα αζήτητα για χρόνια, κάποια μάλιστα από την εποχή που ήταν …κρυμμένα πίσω από τις λαμαρίνες λόγω της κατασκευής του μετρό.
Αυτό που προξενεί απορία είναι το γεγονός πως ενώ υπάρχει έντονο ενδιαφέρον για την οδό Τσιμισκή, κατά κύριο λόγο από πολυεθνικές επιχειρήσεις, αλλά και Έλληνες λιανέμπορους που θέλουν να επεκτείνουν το δίκτυο τους, ο αριθμός των ξενοίκιαστων καταστημάτων αυξάνεται.
Μάλιστα δύο από τα αδιάθετα καταστήματα είναι ολόκληρα κτήρια. Ο λόγος για το κτήριο που μέχρι τα τέλη του 2024 φιλοξενούσε το πλέον αγαπητό σήμα της Zara, για το οποίο ακούγεται πως το βασικότερο πρόβλημα που δεν προχωρά η μίσθωσή του, εντοπίζεται στο ιδιοκτησιακό καθεστώς του, στο οποίο συμμετοχή έχει και τράπεζα, ενώ το έτερο φιλοξένησε, στο παρελθόν μεταξύ άλλων brands, όπως το Bhs ( ο Βρετανικός όμιλος πολυκαταστημάτων διέκοψε, σταδιακά, τη λειτουργία του δικτύου του) το σήμα Bitsiani, και σήμερα παραμένει κλειστό.
Θα πρέπει να επισημανθεί πως αρκετά από τα ξενοίκιαστα καταστήματα εντοπίζονται στο «φιλέτο» του δρόμου, όπως το αποκαλούν μεσίτες και ιδιοκτήτες, δηλαδή μεταξύ Παλαιών Πατρών Γερμανού και Αριστοτέλους.