Από τον περασμένο Ιούλιο μέχρι και τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με τα στατιστικά της αστυνομίας, στο ιστορικό κέντρο της Θεσσαλονίκης σημειώνονταν τουλάχιστον 18 περιστατικά κλοπών, διαρρήξεων ή ληστειών την ημέρα.
Τα περιστατικά κλοπών είναι πολλά περισσότερα από τις ληστείες που οι δράστες χρησιμοποιούν βία ή απειλούν με όπλα και αιχμηρά αντικείμενα. Συγκεκριμένα, μέσα στο τελευταίο τρίμηνο (Ιούλιος – Σεπτέμβριος) σημειώθηκαν 1.628 κλοπές και διαρρήξεις στο κέντρο της πόλης. Από τον αριθμό αυτό μόνο το 10% αφορά διαρρήξεις σε σπίτια και καταστήματα. Όλα τα υπόλοιπα περιστατικά είχαν ως θύματα πεζούς και οι περισσότερες διαρρήξεις έγιναν σε οχήματα που ήταν σταθμευμένα σε δρόμους της πόλης. Από τις υποθέσεις αυτές εξιχνιάστηκαν οι 213, ενώ σημειώθηκαν ακόμα 54 απόπειρες κλοπών.
Οι ληστείες το συγκεκριμένο διάστημα ήταν πολύ λιγότερες. Συνολικά σημειώθηκαν 52 περιστατικά ληστειών και 7 απόπειρες. Η αστυνομία προχώρησε στην εξιχνίαση 12 υποθέσεων που, όπως αποδείχθηκε, οι δράστες χρησιμοποίησαν βία ή απείλησαν τα θύματα, για να κλέψουν το κινητό τους ή να αποσπάσουν μικροποσά.
Πώς κινούνται οι δράστες
Ο αριθμός των δραστών για κλοπές και διαρρήξεις έφτασε τους 226 και οι συνελήφθησαν 172 άτομα. Ανάμεσα στους δράστες, τα 41 άτομα είχαν ελληνική καταγωγή και όλοι οι υπόλοιποι ήταν αλλοδαποί από χώρες όπως η Αλβανία, η Βουλγαρία, η Ρωσία, το Πακιστάν και το Αφγανιστάν. Από τους 16 δράστες που διέπραξαν ληστείες στο κέντρο της πόλης έχουν συλληφθεί οι 13, εκ των οποίων οι τέσσερις είναι Έλληνες.
Σύμφωνα με τα στοιχεία από την Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλονίκης, οι δράστες είναι άντρες και γυναίκες, από ανήλικοι έως και άτομα 60 ετών. Στόχος τους είναι να περνούν απαρατήρητοι, ώστε να γίνονται ένα με το πλήθος. Πάντα «χτυπούν» τις ώρες που υπάρχει μεγάλη κίνηση στο κέντρο, δηλαδή από τις 9 το πρωί έως τη 1 το μεσημέρι και από τις 5 μ.μ. έως τις 9 μ.μ. Η ενδυμασία είναι μια παράμετρος που προσέχουν πολύ, ώστε να μην ξεχωρίζουν από τη μάζα. Συνήθως φορούν ρούχα καθημερινά και έχουν ακουστικά στα αυτιά τους, ενώ οι περισσότεροι έχουν σακίδιο στην πλάτη τους, όπου βάζουν όλα τα κλοπιμαία.
Οι δράστες περπατούν ανάμεσα στον κόσμο χωρίς να δίνουν στόχο, κοιτάζουν βιτρίνες δίπλα από ανυποψίαστους πολίτες, μέχρι να βρουν την κατάλληλη στιγμή, για να απλώσουν το χέρι τους και μπαίνουν σε καταστήματα όπου υπάρχουν πολλοί πελάτες.