Θα περιθάλπονται και θα στειρώνονται αδέσποτα σκυλιά και γάτες- Έτοιμη να λειτουργήσει και εφαρμογή όπου οι πολίτες θα ενημερώνουν και ενημερώνονται για αγέλες αδέσποτων, φόλες κ.α. με παράλληλη ενότητα «χάθηκε/βρέθηκε» ζωάκι
Εντός του πρώτου εξαμήνου του 2025 αναμένεται να λειτουργήσει το πρώτο οργανωμένο δημοτικό κτηνιατρείο του Δήμου Θεσσαλονίκης στο οποίο θα περιθάλπονται και θα στειρώνονται αδέσποτα σκυλιά και γάτες που ως τώρα φροντίζονται από εθελοντές και πολίτες στις γειτονιές με δικά τους έξοδα.
Παράλληλα, αναμένεται περί τα τέλη Οκτωβρίου ο Δήμος Θεσσαλονίκης να θέσει σε λειτουργία μια εφαρμογή (application) για κινητά τηλέφωνα μέσα από την οποία οι δημότες θα μπορούν να ενημερώνονται και να ενημερώνουν για αδέσποτα ζώα, για δηλητηριάσεις (φόλες) κ.α. ακόμα και αν έχασαν το ζωάκι τους και το αναζητούν ενώ μέσω της εφαρμογής θα στέλνεται κοινοποίηση (notification) σε ακτίνα τριών χιλιομέτρων από το σημείο που χάθηκε το ζώο για να ενημερώνονται οι πολίτες και να βοηθούν στην εύρεση του.
Η νέα πολιτική που έχει θέσει ως στόχο για τα αδέσποτα ζώα όπως είπε στο thestival.gr ο εντεταλμένος σύμβουλος Σπύρος Τζελέπης αποτελεί προτεραιότητα και υπήρξε και προεκλογική δέσμευση του Δημάρχου, Στέλιου Αγγελούδη.
Το δημοτικό κτηνιατρείο θα λειτουργήσει σε κτήριο που διαθέτει ο Δήμος Θεσσαλονίκης πέριξ της πλατείας Αντιγονιδών και θα στελεχωθεί με κατάλληλο προσωπικό ενώ ήδη στο Δήμο υπηρετεί κτηνίατρος ο οποίος θα προσφέρει τις υπηρεσίες στο κτηνιατρείο.
«Το Δημοτικό Κτηνιατρείο γίνεται με χορηγία από εταιρεία και προέκυψε με πρωτοβουλία του Δημάρχου, κ. Αγγελούδη. Μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2025 θα λειτουργήσει πλήρως. Θα παρέχουμε περίθαλψη των αδέσποτων και στειρώσεις. Θα καλέσουμε και όσους φροντίζουν αδέσποτα στις γειτονιές τους και επιθυμούν να έρθουμε σε επαφή μαζί τους προκειμένου να δημιουργήσουμε ένα πρόγραμμα στειρώσεων» τόνισε ο κ. Τζελέπης.
Πόσα είναι τα αδέσποτα σκυλιά και γάτες
Μάλιστα, η δημοτική αρχή -όπως είπε ο εντεταλμένος σύμβουλος για τα αδέσποτα- σκοπεύει να χαράξει την στρατηγική του 2025 που αφορά τα αδέσποτα έχοντας στο πλευρό της τις φιλοζωικές και τους εθελοντές που ήδη φροντίζουν αδέσποτα σκυλιά και γάτες και έως σήμερα και επωμίζονται μόνοι το κόστος.
«Γενικά όλη η στρατηγική του 2025 για τα αδέσποτα και τις στειρώσεις τους θα συζητηθεί σε συνάντηση που θα κάνουμε με τους ενεργούς εθελοντές και τις φιλοζωικές προς το τέλος Οκτωβρίου στο δημαρχείο. Θα τους εξηγήσουμε το πλάνο μας σχετικά με τα αδέσποτα, να μας κάνουν τις προτάσεις τους για να μπορέσουμε να δημιουργήσουμε από κοινού ένα πρόγραμμα το οποίο θα τηρηθεί μέσα στο επόμενο έτος και να φύγει ένα οικονομικό βάρος από τους ίδιους που φροντίζουν αδέσποτα της γειτονιάς τους αλλά και για να μπορέσουμε πιο εντατικά να αυξήσουμε τον αριθμό των στειρώσεων διότι υπάρχει μεγάλο πρόβλημα ιδίως με τις γάτες» ανέφερε.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει σήμερα στη διάθεση του ο κ. Τζελέπης εντός των ορίων του Δήμου βρίσκονται περίπου «150 με 200 αδέσποτα σκυλιά» ενώ δεν υπάρχει ακριβής αριθμός για τις αδέσποτες γάτες «οι οποίες υπολογίζοντας σε χιλιάδες».
Η εφαρμογή για τα κινητά αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία περί τα τέλη Οκτωβρίου οπότε θα γίνει και η συνάντηση με τις φιλοζωικές και τους εθελοντές που φροντίζουν αδέσποτα στις γειτονιές τους ενώ όσον αφορά το δημοτικό κτηνιατρείο στις σκέψεις της δημοτικής αρχής εκτός από τα αδέσποτα ζώα είναι να δοθεί η δυνατότητα και σε όσους έχουν χαμηλά εισοδήματα και φροντίζουν δεσποζόμενο σκυλάκι ή γατάκι να μπορούν να επισκέπτονται το δημοτικό κτηνιατρείο προκειμένου να κάνουν δωρεάν τα εμβόλια.