Δυσαρέσκεια επικρατεί στους πληγέντες από την θεομηνία της 10ης Ιουλίου 2019 στην περιοχή του δήμου Νέας Προποντίδας Χαλκιδικής καθώς, σχεδόν έξι μήνες μετά, ακόμη δεν έχουν λάβει ούτε ευρώ ως αποζημίωση. Μάλιστα, καλούνται τώρα να υποβάλουν εκ νέου δικαιολογητικά προκειμένου να επαναληφθούν οι αυτοψίες στα πληγέντα κτήρια, παρότι το προηγούμενο διάστημα είχαν γίνει εκατοντάδες έλεγχοι από συνεργεία του δήμου και της περιφέρειας.
Πριν από μερικές ημέρες οι ενδιαφερόμενοι οι οποίοι περίμεναν να πάρουν τις αποζημιώσεις, ειδοποιήθηκαν ότι θα πρέπει να υποβάλουν εκ νέου αίτηση και δικαιολογητικά ώστε να γίνουν νέοι έλεγχοι, γεγονός που πρακτικά σημαίνει πως αποζημιώσεις δεν πρόκειται να λάβουν πριν από το φθινόπωρο, στην καλύτερη των περιπτώσεων.
Σύμφωνα με τον δήμαρχο Μανώλη Καρρά, μετά τη 10η Ιουλίου 2019, ο δήμος Νέας Προποντίδας δέχθηκε συνολικά 2.778 αιτήσεις για τη διενέργεια ελέγχου για την εκτίμηση των ζημιών. Συγκεκριμένα δέχθηκε 1.088 αιτήσεις για κύριες κατοικίες, 1.180 για εξοχικές κατοικίες και 510 αιτήσεις για αυτοψίες σε επιχειρήσεις. Εξ αυτών ελέγχθηκαν το σύνολο των επιχειρήσεων, από τα αρμόδια κλιμάκια της Περιφερειακής Ενότητας και το 95% των κύριων κατοικιών, καθώς κάποιοι δεν κατέστη δυνατόν να εντοπιστούν ή δεν ανταποκρίθηκαν στις κλήσεις για τους επιτόπιους ελέγχους. Οι έλεγχοι στις κατοικίες έγιναν από τα αρμόδια κλιμάκια του δήμου Πολυγύρου ο οποίος παρέχει συνδρομή σε τέτοιες περιπτώσεις στο δήμο Νέας Προποντίδας.
Στη συνέχεια, σύμφωνα πάντα με τον κ. Καρρά, προκειμένου να ολοκληρωθεί η διαδικασία αποζημίωσης οι ενδιαφερόμενοι κατέθεσαν τα απαραίτητα δικαιολογητικά με καταληκτική ημερομηνία κατάθεσης την 31η Οκτωβρίου. Ακολούθως, οι φάκελοι εστάλησαν στις αρμόδιες υπηρεσίες για την ολοκλήρωση της διαδικασίας έγκρισης ή απόρριψης της αίτησης αποζημίωσης. Στον δήμο Πολυγύρου διαβιβάστηκαν 741 ολοκληρωμένοι φάκελοι κατοικιών και άλλοι 154 φάκελοι επιχειρήσεων διαβιβάστηκαν στην Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας της Περιφερειακής Ενότητας Χαλκιδικής προκειμένου να προωθηθούν στα αρμόδια υπουργεία για την έγκριση των αποζημιώσεων.
Φτου κι από την αρχή
Κι ενώ οι πληγέντες ανέμεναν τις αποζημιώσεις, στις 19 Δεκεμβρίου 2019, δηλαδή, σχεδόν πέντε μήνες μετά τις καταστροφές, εκδόθηκε Κοινή Υπουργική Απόφαση με την οποία καθορίζονται οι πληγείσες περιοχές, οι κάτοικοι των οποίων δικαιούνται αποζημίωση, τα χρονοδιαγράμματα των ελέγχων καθώς και οι όροι και οι προϋποθέσεις για την είσπραξή της λεγόμενης στεγαστικής συνδρομής.
Σύμφωνα με την ΚΥΑ ως πληγείσες περιοχές θεωρούνται: τα Στάγιρα του δήμου Αριστοτέλη, η δημοτική ενότητα Κασάνδρας του ομώνυμου δήμου, οι δημοτικές ενότητες Καλλικράτειας και Μουδανιών καθώς και η Νέα Τρίγλια και τα Νέα Πλάγια του δήμου Νέας Προποντίδας, ο Πολύγυρος, η Ορμύλια και η Όλυνθος του δήμου Πολυγύρου και από το δήμο Σιθωνίας οι δημοτικές ενότητες Σιθωνίας και Τορώνης. Σύμφωνα με την ίδια ΚΥΑ όσοι μετά τους ελέγχους κριθεί ότι δικαιούνται στεγαστικής συνδρομής θα εισπράξουν το 60% αυτής ως δωρεάν κρατική αρωγή και το υπόλοιπο 40% υπό μορφή άτοκου δανείου από τράπεζα.
Τι πρέπει να κάνουν οι ενδιαφερόμενοι
Σύμφωνα με την προϊσταμένη της Διεύθυνσης Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών Β. Ελλάδος, Όλγα Ζηκοπούλου οι πολίτες που αναμένουν αυτοψία από αιτήματα που έγιναν στο Δήμο ή επιθυμούν έλεγχο κτηρίου και έκδοση έκθεσης αυτοψίας ή επιθυμούν στεγαστική συνδρομή για την αποκατάσταση των ζημιών, θα πρέπει να καταθέσουν στην ΔΑΕΦΚ – Βορείου Ελλάδος, η οποία είναι αρμόδια, έως τις 20 Μαρτίου 2020 τα εξής:
- αίτημα στην υπηρεσία
- τίτλους ιδιοκτησίας του πληγέντος κτηρίου
- οδοιπορικό σκαρίφημα (αντίγραφο τοπογραφικού, σε περίπτωση που δεν υπάρχει, πρόχειρο σχεδιάγραμμα για την διευκόλυνση του εντοπισμού του κτίσματος από το κλιμάκιο)
- φωτογραφίες του πληγέντος κτηρίου
➡️
Έτσι λοιπόν, σύμφωνα με τη νέα υπουργική απόφαση, όλοι οι πολίτες, που η καταστροφή τους αφορά σε κτίσμα κι όχι σε οικοσκευή κατοικίας ή εξοπλισμό επιχείρησης, καλούνται να υποβάλλουν εκ νέου αίτηση στεγαστικής συνδρομής στη ΔΑΕΦΚ (ανεξαρτήτως από το αν υπέβαλαν στον Δήμο). ℹ️Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την αποκατάσταση των ζημιών σε κτήρια οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στη Γενική Διεύθυνση Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών (ΔΑΕΦΚ)- Βορείου Ελλάδος, Ναυαρίνου 28, ΤΚ55131, Καλαμαριά.