Δυστυχώς το δεύτερο πανδημικό κύμα έχει κατακλύσει όλο τον κόσμο, και παρουσιάζει αυξημένο αριθμό κρουσμάτων όχι μόνο στη χώρα μας αλλά και στην υπόλοιπη Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες, ανέφερε κατά την ενημέρωση για την πανδημία η λοιμωξιολόγος. Τα κύρια χαρακτηριστικά της επιδημίας κατά την τελευταία εβδομάδα, περιλαμβάνουν τη μεγάλη διασπορά σε όλη τη χώρα.
«Υπάρχει αύξηση κρουσμάτων σε περιοχές που μέχρι τώρα δεν είχαν απασχολήσει, όπως είναι η Φωκίδα, η Μεσσηνία, η Λέσβος και η Κρήτη- και πιθανά η έξαρση σε αυτές να σχετίζεται με την συγκομιδή ελιάς», είπε η επίκουρη καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας ΕΚΠΑ Βάνα Παπαευαγγέλου, κατά την ενημέρωση για την πορεία της επιδημίας στην Ελλάδα. Ιδιαίτερα υψηλός παραμένει ο αριθμός κρουσμάτων σε Αττική (697) και Θεσσαλονίκη (725), ωστόσο -όπως είπε- στην Περιφερειακή Ενότητα Θεσσαλονίκης παρατηρείται σταθεροποίηση, ενώ τριψήφιο αριθμό κρουσμάτων καταγράφονται σε Λάρισα, Πέλλα, Μαγνησία.
Τελικά, η επιτροπή των ειδικών – στη συνεδρίαση που ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 7 το απόγευμα της Παρασκευής 13 Νοεμβρίου 2020 – αποφάσισε να εισηγηθεί στην κυβέρνηση να κλείσουν τα δημοτικά σχολεία και τα νηπιαγωγεία, σε όλη την επικράτεια. Παράλληλα, οι ειδικοί εισηγούνται να παραμείνουν ανοιχτά τα σχολεία ειδικής αγωγής, όπως είχε γίνει και στο πρώτο lockdown. Ακόμη δεν είναι γνωστό τι θα γίνει με τους παιδικούς σταθμούς, που λειτουργούν με ευθύνη των δήμων και δεν περιλαμβάνονται στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση.Τα σενάρια που έπεσαν στο τραπέζι
Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση έκλινε στην απόφαση να κλείσουν και τα δημοτικά σχολεία σε όλη την Ελλάδα από την ερχόμενη Δευτέρα, προκειμένου να μειωθούν οι μετακινήσεις των γονέων. Οι ειδικοί είχαν στο τραπέζι τρία σενάρια:
Να κλείσουν δημοτικά και βρεφονηπιακοί στη Θεσσαλονίκη και σε περιοχές της Βόρειας Ελλάδας.
Να κλείσουν τα σχολεία σε όλες τις επιβαρυμένες επιδημιολογικά περιοχές.
Να κλείσουν όλα τα σχολεία, πανελλαδικά.
Τελικώς, επικράτησε η τρίτη, πιο δραστική λύση.