Σύμφωνα με την ανάλυση του BBC, η εμπορική συμφωνία αποτελεί από πολλές απόψεις μία μεγάλη νίκη για την κυβέρνηση Τραμπ (με δεδομένο ότι η ΕΕ αποτελείται από 27 χώρες), ενώ για την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν όχι ολοκληρωτική ήττα. «Η παρηγοριά για την ΕΕ είναι ότι τώρα αντιμετωπίζει δασμό 15% από τις ΗΠΑ, αντί για το 30% που είχε απειληθεί», αναφέρει χαρακτηριστικά το δημοσίευμα, τονίζει ωστόσο ότι η συμφωνία εξακολουθεί να αποτελεί σημαντική υποχώρηση, καθώς το ποσοστό είναι πολύ υψηλότερο από ό,τι πριν ο Τραμπ ανακοινώσει τον περασμένο Απρίλιο το σχέδιο του για τους δασμούς και όχι τόσο ευνοϊκό όσο το 10% του Ηνωμένου Βασιλείου.

Σύμφωνα με την ανάλυση, οι Βρυξέλλες μπορούν να επισημάνουν ότι το χαμηλότερο ποσοστό ισχύει για πολλές σημαντικές ευρωπαϊκές εξαγωγές. Αυτό σημαίνει επίσης ότι οι Ευρωπαίοι κατασκευαστές αυτοκινήτων θα αντιμετωπίσουν εισαγωγικό φόρο 15% στις ΗΠΑ, αντί για τον παγκόσμιο δασμό 25% που επιβλήθηκε τον Απρίλιο.

Σε αντάλλαγμα η ΕΕ θα ανοίξει τις αγορές της σε αμερικανικά προϊόντα χωρίς δασμούς και θα προχωρήσει σε σημαντικές αγορές στον κλάδο της ενέργειας και στρατιωτικού εξοπλισμού. Συγκεκριμένα, ο Τραμπ δήλωσε ότι η ΕΕ θα ενισχύσει τις επενδύσεις της στις ΗΠΑ κατά 600 δισεκατομμύρια δολάρια, συμπεριλαμβανομένου του αμερικανικού στρατιωτικού εξοπλισμού, και θα δαπανήσει 750 δισεκατομμύρια δολάρια για ενέργεια.