Όλο το ιστορικό της υπόθεσης των 13 Τούρκων αιχμαλώτων που βρέθηκαν νεκροί
Ο Ερντογάν τη Δευτέρα, 8 Φεβρουαρίου 2021, δήλωνε σε μέλη του ΑΚΡ το εξής: “Την Τετάρτη θα κάνω ένα Διάγγελμα στο Έθνος και σας προτείνω να παρακολουθήσετε με ιδιαίτερη προσοχή αυτά που θα πω. Θα σας παρουσιάσω αρκετά ωραία πράγματα».
Ήλθε η Τετάρτη, οι ώρες περνούσαν, όμως ο Ερντογάν δεν έβγαινε στο… μεϊντάνι, να κάνει το προαναγγελθέν από τον ίδιο «Διάγγελμα στο Έθνος».
Όσο περνούσαν οι ώρες, οι δημοσιογράφοι άρχισαν να αναρωτιούνται. Γιατί άραγε ο Ερντογάν δεν κάνει το διάγγελμα που ο ίδιος εξήγγειλε όχι μόνο μια φορά;
Τις πρώτες πρωινές ώρες της Τετάρτης, 10 Φεβρουαρίου, το τουρκικό υπουργείο άμυνας ξεκίνησε την επιχείρηση “Pençe Kartal-2”, στην περιοχή του όρους Gare, στο έδαφος της αυτόνομης Διοίκησης του Κουρδιστάν, στο Β. Ιράκ.
Στις 02:55 τα τουρκικά F-16 αλλά και επιθετικά ελικόπτερα, άρχισαν να βομβαρδίζουν τους οικισμούς Guzê, Meyrokê, Siyanê, Çemşerîtkê, Yekmalê και Kanîsarkê, στις επαρχίες Deşta Kafya και Deşta Nehlê, όπου βρίσκονται στρατόπεδα ανταρτών του ΡΚΚ.
Αμέσως μετά τους βομβαρδισμούς, στην περιοχή αποβιβάστηκαν Τούρκοι κομάντος, με ελικόπτερα Skorsky, για να αρχίσει έτσι η επιχείρηση ξηράς.
Το υπουργείο Άμυνας της Τουρκίας με ανακοίνωσή του την Τετάρτη ανέφερε ότι σκοπός της επιχείρησης ήταν «η εξουδετέρωση των επιθέσεων του ΡΚΚ και η εξασφάλιση της ασφάλειας των συνόρων».
Η Τετάρτη πέρασε χωρίς διάγγελμα του Ερντογάν, ενώ ανακοινώθηκε επίσημα από το τουρκικό υπουργείο Άμυνας ότι κατά την επιχείρηση έχασαν τη ζωή τους δύο λοχαγοί κομάντο και ένας μόνιμος υπαξιωματικός. Αυτό δείχνει ότι οι τουρκικές δυνάμεις αντιμετώπισαν -κατά πάσαν πιθανότητα αναπάντεχη, μη αναμενόμενη- αντίσταση στην περιοχή.
Την Πέμπτη, 11 Φεβρουαρίου, η Διοίκηση των Δυνάμεων Λαϊκής Άμυνας της περιοχής του ορεινού όγκου Gare (HPG Gare Eyalet Komutanlığı), ανακοίνωσε ότι «ανάμεσα στις περιοχές που βομβαρδίστηκαν, είναι και ένα στρατόπεδο αιχμαλώτων, όπου κρατούνται στρατιώτες, αστυνομικοί και στελέχη της ΜΙΤ».
Την ίδια ημέρα το τουρκικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ανακοίνωσε ότι στο πλαίσιο της επιχείρησης βομβαρδίστηκαν από αέρος και καταστράφηκαν 50 στόχοι του ΡΚΚ σε σπηλιές, ανάμεσα στους οποίους εγκαταστάσεις καταυλισμού, καταφύγια, αποθήκες πυρομαχικών και κέντρα διοικήσεως.
Στην ίδια ανακοίνωση αναφερόταν ότι στην επιχείρηση χρησιμοποιήθηκαν περισσότερα από 40 αεροσκάφη, μη επανδρωμένα αεροσκάφη παρατήρησης και βομβαρδισμού, αεροσκάφη ανεφοδιασμού στον αέρα και αεροσκάφη ελέγχου και έγκαιρης προειδοποίησης, οι στόχοι χτυπήθηκαν αποτελεσματικά και μετά την αεροπορική επιχείρηση, ελικόπτερα αποβίβασαν τμήματα του στρατού ξηράς.
Ο τουρκικός τύπος έγραψε ότι κατά την επιχείρηση σε μια σπηλιά υπήρχαν τρεις είσοδοι, εννέα δωμάτια και επτά σιδηρές πύλες.
Ενώ τις επόμενες δύο ημέρες επικράτησε σιωπή, τις 14 Φεβρουαρίου το υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι τρεις αντάρτες του ΡΚΚ σκοτώθηκαν από επίθεση μη επανδρωμένου αεροσκάφους, με αποτέλεσμα το σύνολο των απωλειών του ΡΚΚ να φθάσει τους 53.
Από την πλευρά των ανταρτών ανακοινώθηκε ότι οι νεκροί του τουρκικού στρατού ξεπερνούν τους τριάντα.
Την ίδια ημέρα, ο υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ ανακοίνωσε ότι στην επιχείρηση Kartal-2 στην περιοχή Gare, βρέθηκαν τα πτώματα 13 Τούρκων και ότι η επιχείρηση την Κυριακή 14 Φεβρουαρίου έλαβε αισίως τέλος.
Ο Ακάρ στην ανακοίνωσή του αναφέρει ότι: «Ενώ ήταν σε εξέλιξη οι δραστηριότητές μας στην περιοχή της επιχείρησης Pençe Kartal-2, μετά από σκληρές συγκρούσεις, σε έρευνες που έγιναν σε μια σπηλιά που θέσαμε υπό έλεγχο, βρέθηκαν τα πτώματα 13 υπηκόων μας. Από την έρευνα που έγινε, ο ένας από τους συμπατριώτες μας σκοτώθηκαν με σφαίρα στον ώμο και οι άλλοι 12 με σφαίρα στο κεφάλι».
Ο Ακάρ, δήλωσε επίσης ότι «Δύο τρομοκράτες που συλλάβαμε σώους, ομολόγησαν ότι στην αρχή της επιχείρησης δολοφονήθηκαν από τον υπεύθυνο της σπηλιάς. Εν τω μεταξύ, όλοι οι τρομοκράτες που σκότωσαν τους συμπατριώτες μας, είναι νεκροί».
Από την πλευρά του, σε ανακοίνωση του Κέντρου Λαϊκής Άμυνας, που δημοσιεύθηκε στο Fırat Haber Ajansı (ANF), αναφέρεται ότι τα άτομα αυτά έχασαν τη ζωή τους κατά τις αεροπορικές επιθέσεις της τουρκικής αεροπορίας.
Η ανακοίνωση έχει ως εξής:
«Σε στρατόπεδο αιχμαλώτων, όπου κρατούνταν αιχμάλωτοι πολέμου, μέλη των τουρκικών δυνάμεων ασφαλείας, έγινε μια βάναυση επίθεση. Το εν λόγω στρατόπεδο βομβαρδίστηκε πρώτα από αέρος στις 05:00 της 10ης Φεβρουαρίου και στη συνέχεια έγινε επιχείρηση από ξηράς, κατά την οποία βομβαρδίστηκε με κάθε μέσον. Οι δυνάμεις μας που βρίσκονταν στο εν λόγω στρατόπεδο, για να προστατέψουν τους εαυτούς τους αλλά και τους αιχμαλώτους, αντιστάθηκαν και έδωσαν την κατάλληλη απάντηση στους εισβολείς, παρά τον καταιγισμό πυρών που δέχονταν. Μετά την ισχυρή αντίσταση των δυνάμεών μας, ο τουρκικός στρατός κατοχής υποχώρησε και παρότι ήταν γνωστό ότι στο στρατόπεδο αυτό φυλάσσονταν οι αιχμάλωτοι, το βομβάρδισε ξανά από αέρος. Οι έντονοι βομβαρδισμοί κράτησαν τρεις ημέρες, με αποτέλεσμα ένα μέρος από τα στελέχη της ΜΙΤ, τους στρατιώτες και αστυνομικούς που έχουμε ως αιχμαλώτους, να χάσουν τη ζωή τους».
Μετά την ανακοίνωση του Ακάρ για τους 13 αιχμαλώτους, ακολούθησαν σκληρές δηλώσεις όλων των κομμάτων εναντίον του ΡΚΚ.
Την ίδια στιγμή ξεκίνησε πογκρόμ διώξεων εναντίον στελεχών του Κόμματος της Δημοκρατίας των Λαών (HDP).
Η Ε.Ε. εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία καταδικάζει το ΡΚΚ, ενώ το Στέητ Ντιπάρτμεντ εξέδωσε τη δική του ανακοίνωση η οποία «έβγαλε από τα ρούχα του» τον Ερντογάν.
Συγκεκριμένα το Στέητ Ντιπάρτμεντ λέει: «Αν οι πληροφορίες για τον θάνατο τούρκων πολιτών στα χέρια του PKK, μίας οργάνωσης που έχει χαρακτηρισθεί τρομοκρατική, επιβεβαιωθούν, καταδικάζουμε τις ενέργειες αυτές με το δριμύτερο τρόπο»
Ο Ερντογάν έκανε την εξής δήλωση για το θέμα:
«Οι δηλώσεις των Ηνωμένων Πολιτειών είναι απαράδεκτες. Λέτε ότι δεν υποστηρίζετε τους τρομοκράτες, αλλά στην πραγματικότητα βρίσκεστε στο πλευρό τους».
Το σχεδιάγραμμα της σπηλιάς όπου κρατούνταν οι Τούρκοι αιχμάλωτοι
Πάμε τώρα στα ερωτήματα που προκύπτουν:
Πρώτον, γιατί το τουρκικό κράτος δεν αποδέχτηκε χρόνια τώρα τη διαμεσολάβηση συλλόγων ανθρωπίνων δικαιωμάτων, κάτι που δεχόταν το ΡΚΚ, για να παραλάβει σώους τους αιχμαλώτους του;
Δεύτερον, ποιοι διαβεβαίωσαν τον Ερντογάν ότι η επιχείρηση θα είναι κάτι εύκολο και ότι την ίδια μέρα θα ήταν σε θέση να κάνει το «Διάγγελμα στο Έθνος» για να δρέψει τις δάφνες μιας μεγάλης νίκης;
Τρίτον, μήπως τον παγίδευσαν στρατιωτικοί ή στελέχη της ΜΙΤ, ότι ήταν όλα συμφωνημένα και ότι μαζί με τους αιχμαλώτους, θα έφερναν στην Άγκυρα και υψηλόβαθμα στελέχη του ΡΚΚ, για να πανηγυρίζει ο Ερντογάν για μια μεγάλη νίκη;
Τέταρτο, οι στρατιωτικοί φέρεται να είχαν πληροφορίες για την σπηλιά των αιχμαλώτων και πλήρες σχεδιάγραμμα, όπως φαίνεται από τη φωτογραφία με τον αξιωματικό να περιγράφει πιθανόν στοιχεία της επιχείρησης. Αφού τα είχαν όλα αυτά, γιατί βομβάρδισαν την σπηλιά, παρότι ήξεραν αλλά και τους είχαν προειδοποιήσει οι ίδιοι οι Κούρδοι ότι εκεί κρατούνται οι αιχμάλωτοι;
Πέμπτον, μήπως το ίδιο το ΡΚΚ έστησε μια παγίδα στον Ερντογάν, για να καταλήξει η επιχείρηση σε φιάσκο και εγγραφεί άλλη μια ήττα του από τους Κούρδους;
Κρίνουμε σκόπιμο να σημειώσουμε και να τονίσουμε ότι το ΡΚΚ, από τις 15 Αυγούστου του 1984 που ξεκίνησε τον ένοπλο αγώνα, γιατί το τουρκικό κράτος δεν του άφησε περιθώριο να κάνει νόμιμο πολιτικό αγώνα, έχει συλλάβει πολλές δεκάδες αιχμαλώτους, τους οποίους σεβάστηκε και παρέδωσε σώους στις οικογένειές τους, με τη διαμεσολάβηση πολιτικών και μελών ανθρωπιστικών οργανώσεων.
Ποτέ δεν κατηγορήθηκε ότι κακομεταχειρίστηκε αιχμαλώτους, όχι ότι σκότωσε έστω και έναν αιχμάλωτο.
Τέλος, να υπογραμμίσουμε ότι μαζί με τους νεκρούς αιχμαλώτους, είναι και νεκροί αντάρτες, που υπερασπίζονταν το στρατόπεδο, ενώ ορισμένοι αιχμάλωτοι διασώθηκαν από τους αντάρτες, που σημαίνει ότι αν ήταν απόφαση των ανταρτών να σκοτώσουν αιχμαλώτους, θα τους σκότωναν όλους και θα αποχωρούσαν σώοι.
Κάτι έγινε λοιπόν σ’ αυτήν την επιχείρηση και γι’ αυτό το «Εάν» στην ανακοίνωση των ΗΠΑ που εξόργισε τον Ερντογάν. Και γι’ αυτό το κάτι πρέπει να γίνει μια διεθνής ανεξάρτητη έρευνα.
ΗΠΑ, Ε.Ε. και ΟΗΕ, πρέπει να ερευνήσουν την υπόθεση αντικειμενικά, με επιτόπια έρευνα, και όχι καλύπτοντας και πάλι την Τουρκία και τον Ερντογάν και να απευθύνουν κατηγορίες για εγκλήματα πολέμου σε εκείνους που ευθύνονται. Και μαζί με την υπόθεση αυτή, να ερευνήσουν και τη δολοφονία των 34 νεαρών Κούρδων στο Ρομπόσκι, την 28η Δεκεμβρίου 2011, από βομβαρδισμό της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας, που έγινε με έγκριση του κυρίου Ερντογάν.
Πηγή: www.infognomonpolitics.g