Δεν θα κρύψω την αλήθεια, το κόμμα δεν έφτασε στον στόχο που είχαμε θέσει», είπε το βράδυ της Κυριακής ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην πρώτη του δήλωση για το εκλογικό αποτέλεσμα των ευρωεκλογών.

Οι φετινές ευρωεκλογές προκάλεσαν τριγμούς στο κυβερνητικό οικοδόμημα και σεισμικές δονήσεις στο μπλοκ της Ευρωπαϊκής Ένωσης καθώς τα παραδοσιακά φιλελεύθερα κόμμα που στήριξαν την σημερινή πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, υπέστησαν σοβαρές ήττες έως και συντριβές από το διαρκώς ανερχόμενο ακροδεξιό, συντηρητικό, εθνικιστικό και ξενοφοβικό πολιτικό ρεύμα.Στην Ελλάδα η κυβέρνηση δεν πέτυχε τον στόχο της να κρατηθεί στο προηγούμενο ποσοστό της στις ευρωεκλογές του 2019. Μάλιστα κατρακύλησε κάτω από 28% (27,98% με ενσωμάτωση 97%) όταν μόλις πριν από έναν χρόνο είχε λάβει 41%, αν και σε μεγάλη απόσταση από τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ που έλαβαν αντίστοιχα 14,94% και 12,86. Δέχθηκε σοβαρό πλήγμα εκ των δεξιών της με την Ελληνική Λύση του Βελόπουλου να αναδεικνύεται τέταρτη δύναμη με 9,45%, ένα αποτέλεσμα που προκάλεσε ιδιαίτερη αίσθηση και για τον λόγο ότι προσπέρασε το ΚΚΕ, παρά την νέα αύξηση που είχε το κόμμα του Περισσού και το 9,29% που έλαβε, ενώ η Πλεύση Ελευθερίας απέσπασε 3,42%.

Συνολικά η ακροδεξιά στην Ελλάδα σε όλες της τις εκδοχές, εθνικιστική, ρατσιστική και αντιμεταναστευτική, θρησκόληπτη κ.α. συγκέντρωσε ποσοστό άνω του 20% (ΝΙΚΗ 4,41%, Φωνή Λογικής 3,06) δείχνοντας ότι και η χώρα μας ακολουθεί το ευρωπαϊκό άρμα που σέρνουν οι ακροδεξιές και ξενοφοβικές φωνές σε πολλές χώρες και μάλιστα σε αυτές που πρωταγωνιστούν στη διαμόρφωση της πολιτικής της ΕΕ.

Ο πρωθυπουργός παραδέχτηκε ότι υπάρχει πρόβλημα. Είπε μεταξύ άλλων ότι δεν τον ενδιαφέρουν επιχειρήματα όπως «η διαφορά από το δεύτερο κόμμα είναι η μεγαλύτερη στην ιστορία των ευρωεκλογών» και ότι «παρά και τις δικές μου προσπάθειες έλειψε ο ουσιαστικός προβληματισμός για την Ευρώπη και το μέλλον που θέλουμε».

Υποσχέθηκε ότι «από τώρα οι εκλογές αυτές γίνονται αφετηρία μιας νέας διαδρομής προς το 2027» και ότι «από αύριο στεκόμαστε με μεγαλύτερη ένταση στα προβλήματα για μεγαλύτερη δουλειά, για μεγαλύτερη προσπάθεια και λιγότερες αστοχίες». Το θέμα είναι βέβαια εάν η κυβέρνηση σκοπεύει να κινηθεί αλλιώς σε κρίσιμα πεδία στα οποία δοκιμάστηκε και μάλλον… αποδοκιμάστηκε από τους ψηφοφόρους, όπως στην Υγεία, την Παιδεία, την ακρίβεια, τους χαμηλούς μισθούς και συντάξεις και τόσα άλλα προβλήματα που ταλανίζουν μισθωτούς, συνταξιούχους και νοικοκυριά.
Αν όμως η ελληνική κυβέρνηση ένιωσε μια αξιοσημείωτη αποδοκιμασία στην πολιτική της, άλλες κυβερνήσεις στην ΕΕ βίωσαν την απόλυτη ήττα.

Στη Γαλλία τα exit poll φέρνουν την παράταξη της Λεπέν στο 32% και του Μακρόν μόλις στο 15,2%.Αναπόφευκτα τέθηκε θέμα εκπροσώπησης στη χώρα και ο Εμανουέλ Μακρόν προς τιμή του σήκωσε το γάντι και ανακοίνωσε τη διάλυση της Εθνοσυνέλευσης προκηρύσσοντας βουλευτικές εκλογές για τις 30 Ιουνίου.

Από τη μεριά της η Μαρίν Λεπέν η οποία περίμενε χρόνια αυτή τη στιγμή, απάντησε ότι δεν μπορεί παρά να χαιρετίσει την απόφαση του Γάλλου προέδρου και… προειδοποίησε ότι «είμαστε έτοιμοι να ασκήσουμε εξουσία» για να προσθέσει ότι είναι «πραγματικό συναίσθημα να βλέπει αυτή την ωραία λαϊκή δύναμη να ανορθώνεται σε όλη τη χώρα».

Στην άλλη μεγάλη δύναμη της ΕΕ, τη Γερμανία, το ακροδεξιό κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) κέρδισε 17 από τις 96 έδρες της χώρας, ενώ και το ακροδεξιό κόμμα Ελευθερία (FPÖ) της Αυστρίας ήταν στην κορυφή των αποτελεσμάτων της χώρας κερδίζοντας έξι από τις 20 έδρες της χώρας, σύμφωνα με τα exit poll.

Συνολικά τα μέχρι τώρα αποτελέσματα στις κάλπες των ευρωπαϊκών κρατών για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο επιβεβαιώνουν τις γκρίζες προβλέψεις για σημαντική ακροδεξιά στροφή του εκλογικού σώματος στην Ευρώπη στο φόντο της δύσκολης οικονομικής κατάστασης που βιώνουν πολλοί λαοί στη Γηραιά Ήπειρο.

Τα ακροδεξιά κόμματα κατάφεραν να σημειώσουν σημαντικά κέρδη σχεδόν σε όλες τις χώρες της ΕΕ. Αυτή η εξέλιξη θα μπορούσε να επηρεάσει σημαντικά το μπλοκ και να το ωθήσει να υιοθετήσει σκληρότερη γραμμή για τη μετανάστευση και να ανατρέψει τα φιλόδοξα σχέδια για την κλιματική αλλαγή καθώς στην ατζέντα των ακροδεξιών κομμάτων είναι «κόκκινο πανί» η πολιτική προστασίας του περιβάλλοντος και προώθησης της πράσινης ατζέντας όπως γινόταν μέχρι πρότινος από την ΕΕ.

Στο φόντο όλων των παραπάνω, περιπλέκεται ακόμα περισσότερο η ήδη δύσκολη προσπάθεια της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, να εξασφαλίσει μια δεύτερη θητεία ως επικεφαλής της Ευρωπαϊκή Επιτροπής.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ