Τηλεφωνική επικοινωνία είχαν αργά το βράδυ της Τρίτης ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, σύμφωνα με τουρκικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Anadolu.
Σύμφωνα με την ενημέρωση από το γραφείο Τύπου της τουρκικής προεδρίας, ο Τούρκος πρόεδρος συζήτησε με την Γερμανίδα καγκελάριο για τις εξελίξεις σε Λιβύη και Συρία, ενώ αξιολόγησαν και τις ενέργειες που έχουν γίνει στις συγκεκριμένες περιοχές. Επιπλέον, μίλησαν για τις διμερείς σχέσεις των χωρών τους, βασικά στους τομείς της οικονομίας και του τουρισμού ενώ αναφέρθηκαν και στην αντιμετώπιση της πανδημίας του νέου κορονοϊού.
Για την ώρα δεν έχουν δοθεί περαιτέρω λεπτομέρειες για το περιεχόμενο της συνομιλίας, ωστόσο υπενθυμίζεται ότι ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Χάικο Μάας, κάλεσε την Τουρκία «να σταματήσει τις προκλητικές και παράνομες ενέργειες στην Ανατολική Μεσόγειο και την κυπριακή ΑΟΖ», κατά τη συνάντησή του στην Αθήνα με τον Έλληνα ομόλογό του, Νίκο Δένδια.
Ο επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας εξέφρασε επίσης την αμέριστη υποστήριξη του Βερολίνου στην Αθήνα, κατά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και εν μέσω παραβίασης του διεθνούς δικαίου από πλευράς Άγκυρας.
Το γερμανικό ενδιαφέρον για την Τουρκία
Η Γερμανία ανέλαβε από τη πρώτη στιγμή διαμεσολαβητικό ρόλο για να μην αυξηθεί η ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο με αιχμή τις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Το ενδιαφέρον της σε οικονομικό επίπεδο, το εξηγούν οι αριθμοί που είναι αδιαμφισβήτητοι: Η Γερμανία, για του λόγου το αληθές, είναι ο μεγαλύτερος οικονομικός εταίρος της Τουρκίας, με το διμερές εμπόριο να αγγίζει σε αξία τα 35 δισ. δολάρια ετησίως και να αυξάνεται διαρκώς.
Παράλληλα, περισσότερες από 7.000 επιχειρήσεις γερμανικών συμφερόντων (θυγατρικές ή κοινοπραξίες με τουρκικές) δραστηριοποιούνται στην τουρκική αγορά και μάλιστα σε ιδιαιτέρως κρίσιμους τομείς. Επίσης, οι άμεσες επενδύσεις από τη Γερμανία προς την Τουρκία αντιπροσωπεύουν το 7-8% των συνολικών προς τη χώρα και η ροή συνεχίζεται.
Την ίδια στιγμή, σχεδόν 75.000 τουρκικές επιχειρήσεις – κυρίως μικρές και μεσαίες – λειτουργούν στη Γερμανία, έχοντας ιδρυθεί από μέλη της πολυπληθούς κοινότητας των 3 και πλέον εκατ. Τούρκων που ζουν στη χώρα. Ο κύκλος εργασιών τους ξεπερνά τα 35 δισ. ευρώ ετησίως και συνεισφέρει σημαντικά στο γερμανικό ΑΕΠ.
Σημαντικός είναι και ο αριθμός των Γερμανών τουριστών που επισκέπτεται την Τουρκία, ο οποίος τείνει να φτάσει τα 4 εκατ. σε ετήσια βάση, προσφέροντας έσοδα πολλών δισ. στον προϋπολογισμό της. Αλλά και σε επίπεδο εξοπλισμών, η αξία των γερμανικών εξαγωγών προς την Τουρκία το 2019 άγγιξαν τα 300 εκατ. ευρώ.