Μια ημέρα μετά την προειδοποίηση του Κυριάκου Μητσοτάκη για τον «κίνδυνο ατυχήματος» στην Ανατολική Μεσόγειο, και λίγες ώρες μετά τη νέα προκλητική δήλωση Ερντογάν περί «πρώτης απάντησης», επιβεβαιώνονται από στρατιωτικές πηγές οι πληροφορίες που κάνουν λόγο για επακούμβηση της ελληνικής φρεγάτας «Λήμνος» με το σκάφος του Τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού «Kemal Reis» που συνοδεύει το σεισμογραφικό πλοίο της Άγκυρας Οruc Reis στο παράνομο ταξίδι του εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.
Σύμφωνα με πληροφορίες υπάρχει καταγραφή της σύγκρουσης («επακούμβησης») που αποτυπώνει την τουρκική επιθετικότητα κάτι το οποίο συνετέλεσε στην παρέμβαση και των Γαλλικών δυνάμεων στην περιοχή, για την κοινή ναυτική άσκηση Ελλάδας – Γαλλίας. Στη ναυτική ορολογία, ο όρος επακούμβηση χρησιμοποιείται όταν δύο σκάφη δεν συγκρούονται, αλλά μέρη τους έρχονται σε επαφή. Ο όρος «παρακούμβηση» έχει χρησιμοποιηθεί στα τέλη της δεκαετίας του 1990, για την περιγραφή στενών, πλην ανεπιθύμητων, ελληνοτουρκικών επαφών μεταξύ πλοίων. Η «παρακούμβηση» υποδηλώνει πρόθεση, ίσως και δολιότητα, ενώ η «επακούμβηση» είναι ηπιότερη μορφή επαφής, που μπορεί να έχει συμβεί και τυχαία.Σύμφωνα με πληροφορίες, η τουρκική φρεγάτα τύπου ΜΕΚΟ 200, που συνόδευε το Oruc Reis στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, φαίνεται να έχει υποστεί μεγάλες ζημιές, και θα λείψει για αρκετό καιρό από τις προκλητικές ενέργειες των τουρκικών δυνάμεων στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο. Σύμφωνα με το miltaire.gr, οι Τούρκοι επιχείρησαν να εμποδίσουν τη φρεγάτα «Λήμνος» να πλησιάσει το Oruc Reis, αλλά φαίνεται ότι το πλήρωσαν ακριβά. Και αυτό γιατί στράβωσε ο άξονας της προπέλας του τουρκικού πλοίου από τη σύγκρουση με την Ελληνική φρεγάτα. Το χτύπημα και το στράβωμα δημιούργησαν κενό στα μέσα στεγανοποίησης με αποτέλεσμα την είσοδο νερού στο κήτος της Τουρκικής φρεγάτας. Απεσύρθη προς εκτέλεση εργασιών επισκευής των βλαβών οι οποίες θα διαρκέσουν κάποιους μήνες.Αντιθέτως, η φρεγάτα «Λήμνος», δεν υπέστη σοβαρές ζημιές, καθώς την Πέμπτη 13 Αυγούστου 2020, συμμετείχε κανονικά και χωρίς τον παραμικρό περιορισμό στο αξιόπλοό της, στην κοινή ναυτική άσκηση Ελλάδας – Γαλλίας. Σχολιάζοντας μάλιστα δημοσιεύματα που ξεκίνησαν από τη γείτονα και τα οποία υποστήριζαν ότι το ελληνικό σκάφος υπέστη ζημιές, αρμόδιες πηγές σημείωναν πως επειδή «διάφοροι φαντασιώνονται ζημιές στην Φρεγάτα ‘Λήμνος’», η φωτογραφία από τη σημερινή συμμετοχή του πλοίου στην κοινή ναυτική άσκηση Ελλάδας-Γαλλίας στην περιοχή της παράνομης τουρκικής Navtex είναι ίση με χίλιες λέξεις». Παραθέτοντας δε τη φωτογραφία του σκάφους εν πλω, οι ίδιες πηγές ανέφεραν με νόημα πως «προφανώς κάποιοι ενοχλήθηκαν υπερβολικά από την άσκηση».
Τα ελληνικά πλοία παρακολουθούσαν από τη πρώτη στιγμή εκ του σύνεγγυς τις τουρκικές προκλήσεις του Oruc Reis, το οποίο βγήκε το απόγευμα της Τετάρτης 12 Αυγούστου 2020 από την ελληνική υφαλοκρηπίδα, αλλά… ξαναμπήκε το πρωί της Πέμπτης 13 Αυγούστου 2020.Ο τούρκος υπουργός Εσωτερικών, Σουλεϊμάν Σοϊλού, ισχυρίστηκε ότι η τουρκική ακτοφυλακή εισήλθε σε ελληνικά χωρικά ύδατα και «διέσωσε πλοίο με αμερικανική σημαία που δέχτηκε πυρά». Αναφέρεται στην καταδίωξη ύποπτης θαλαμηγού από το ελληνικό λιμενικό στη Ρόδο. Ο στόχος του Σοϊλού είναι να προβάλλει ότι οι Τούρκοι μπαίνουν δήθεν όποτε θέλουν σε χωρικά μας ύδατα.
Για το θέμα με την καταδίωξη της θαλαμηγού, το Λιμενικό έχει κάνει σχετικές ανακοινώσεις: «Μεταμεσονύχτιες ώρες την Τρίτη 11/8, σκάφος Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. κατά τη διάρκεια περιπολίας του, εντόπισε στη θαλάσσια περιοχή πλησίον δυτικών ακτών ν. Ρόδου, θαλαμηγό σκάφος λευκού χρώματος να κινείται ύποπτα πλησίον των ακτών χωρίς αναμμένους φανούς ναυσιπλοΐας. Μετά από συνεχή χρήση ηχητικών/φωτιστικών σημάτων από το πλήρωμα του σκάφους προς τη θαλαμηγό προκειμένου αυτή να σταματήσει προς έλεγχο, ο Κυβερνήτης της δεν συμμορφώθηκε και ανέπτυξε ταχύτητα, εκτελώντας παράλληλα επικίνδυνους ελιγμούς και επιχειρώντας να εμβολίσει το σκάφος του Λιμενικού Σώματος.Ακολούθησαν βολές σε ασφαλείς τομείς, σύμφωνα με τους προβλεπόμενους κανόνες εμπλοκής, προκειμένου το ανωτέρω σκάφος να ακινητοποιηθεί προς έλεγχο. Μετά από καταδίωξη, η θαλαμηγός κινήθηκε προς τις τουρκικές ακτές και εισήλθε στα τουρκικά χωρικά ύδατα συνοδευόμενη από δύο τουρκικές ακταιωρούς, οι οποίες είχαν καταφθάσει στην περιοχή.
Όπως είπε σήμερα ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν, το «Oruc Reis» θα μείνει στην περιοχή που δέσμευσε η Τουρκία με παράνομη NAVTEX έως τις 23 Αυγούστου. «Το Oruc Reis θα συνεχίσει τις δραστηριότητές του στην περιοχή έως τις 23 Αυγούστου. Η απαίτηση (της Ελλάδας) μιας θαλάσσιας δικαιοδοσίας για το Καστελλόριζο που απέχει 2 χλμ. από την τουρκική ακτή και 580 χλμ. από την ηπειρωτική Ελλάδα, δεν μπορεί να εξηγηθεί με κοινή λογική. Είναι αστείο να ισχυρίζεται ότι ένα νησί 10 km2 έχει ναυτική δικαιοδοσία 40 χιλιάδων χιλιομέτρων», είπε ο Τούρκος πρόεδρος.