Σε μια περίοδο κατά την οποία ένα δεύτερο κύμα του φονικού κορονοϊού σαρώνει ξανά πολλές χώρες του κόσμου φουντώνοντας την ανησυχία στη διεθνή κοινότητα ενόψει της έλευσης του χειμώνα, ο ιδρυτής της Microsoft Μπιλ Γκέιτς δήλωσε ότι ένα εμβόλιο στις Ηνωμένες Πολιτείες μπορεί να έρθει στα τέλη του τρέχοντος έτους. «Κανένα από τα εμβόλια δεν είναι πιθανό να ζητήσει έγκριση στις ΗΠΑ πριν από τα τέλη Οκτωβρίου», δήλωσε χαρακτηριστικά ο δισεκατομμυριούχος στο CNBC.«Νομίζω ότι μόλις μπει, ας πούμε, ο Δεκέμβριος ή ο Ιανουάριος, οι πιθανότητες είναι ότι τουλάχιστον δύο ή τρία εμβόλια θα ζητήσουν έγκριση εάν υπάρχει η αποτελεσματικότητα», δήλωσε ο ίδιος. «Έχουμε αυτές τις δοκιμές της τρίτης φάσης που συνεχίζονται. Το μόνο εμβόλιο που αν όλα πάνε τέλεια θα μπορούσε να ζητήσει την άδεια έκτακτης ανάγκης μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου, θα ήταν της Pfizer», πρόσθεσε ο συνιδρυτής της Microsoft.Υπενθυμίζεται ότι το Ίδρυμα Bill & Melinda Gates, έχει δεσμεύσει περισσότερα από 250 εκατομμύρια δολάρια για την έρευνα COVID-19. Επίσης χρηματοδότησε υποψήφια εμβόλια που αναπτύχθηκαν από την AstraZeneca PLC, την Johnson & Johnson και την Novavax Inc και την Pfizer. «Αυτά είναι τα πιο κλιμακούμενα και χαμηλού κόστους», δήλωσε ο Γκέιτς. Το ίδρυμά του έχει επενδύσει σε ένα ολόκληρο χαρτοφυλάκιο πιθανών θεραπειών και εμβολίων για την πανδημία, συμπεριλαμβανομένου ενός εμβολίου που αναπτύσσεται στη Νότια Κορέα. Ξοδεύοντας επιπλέον 8 έως 10 δισεκατομμύρια δολάρια σε παγκόσμιους εμβολιασμούς, όπως είπε, οι ΗΠΑ θα εξοικονομήσουν «τρισεκατομμύρια» σε χαμένη οικονομική παραγωγή «για να μην αναφέρουμε ζωές και τα προς το ζην»
Συνάντηση Μητσοτάκη – Άλμπερτ Μπουρλά
Υπενθυμίζεται ότι στις 25 Αυγούστου 2020, ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης είχε τετ – α – τετ με τον Άλμπερτ Μπουρλά, διευθύνοντα σύμβουλο του φαρμακευτικού κολοσσού Pfizer. Σε ανάρτησή του, ο Έλληνας πρωθυπουργός είχε κάνει λόγο για «φιλική συνάντηση και ενδιαφέρουσα συζήτηση», σημειώνοντας ότι «ένας Έλληνας που βρίσκεται στη διεθνή πρωτοπορία της έρευνας, της καινοτομίας και της επιχειρηματικότητας”.
Ο πρωθυπουργός είχε τονίσει, ακόμη, ότι στο πλαίσιο της συνάντησής τους μίλησαν «για τη μεγάλη επένδυση της εταιρείας στη γενέτειρά του, τη Θεσσαλονίκη. Ένα από τα έξι κέντρα ψηφιακών ερευνών της Pfizer στον κόσμο, που μέχρι το τέλος του χρόνου θα απασχολεί 200 επιστήμονες της χώρας μας. Κυρίως, όμως, άκουσα από τον κ. Μπουρλά τα καλά νέα από το μέτωπο του εμβολίου κατά του Covid-19. H Pfizer βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της έρευνας και σύντομα θα υπογράψει συμφωνία με την ΕΕ για τη διάθεση του εμβολίου στην Ευρωπαϊκή αγορά. Μέχρι, όμως, να βρεθεί το εμβόλιο πρέπει να επαγρυπνούμε: Φοράμε μάσκα, κρατάμε αποστάσεις, φροντίζουμε την προσωπική μας υγιεινή. Όπως στην επιστήμη, έτσι και στην καθημερινότητα η επιτυχία έρχεται με ατομική ευθύνη, ορθή σκέψη και συλλογική δράση», είχε αναφέρει ο πρωθυπουργός.