(Από 9’14’’ έως 12’49’’)
ΕΜΒΟΛΙΟ ASTRAZENECA-ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΖΕΙ Η ΕΓΚΡΙΣΗ ΤΟΥ
ΠΗΡΕ ΕΓΚΡΙΣΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ ΦΑΡΜΑΚΩΝ (ΕΜΑ)
ΜΕ ΜΕΛΕΤΗ ΠΟΛΥ ΚΑΚΗΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ
ΑΠΟΡΡΙΦΘΗΚΕ Η ΑΙΤΗΣΗ ΕΓΚΡΙΣΗΣ ΣΤΗΝ ΕΛΒΕΤΙΑ
ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΚΑΝΕΙ ΑΙΤΗΣΗ ΣΤΙΣ ΗΠΑ
Άκρως αποκαλυπτικός για το εμβόλιο της AstraZeneca η χορήγηση του οποίου διαφοροποιείται σε σχέση με τις μεγάλες ηλικίες, εμφανίστηκε στην εκπομπή «Σχολιάζοντας την Επικαιρότητα» στη ΒΕΡΓΙΝΑ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ μιλώντας στο δημοσιογράφο Στέργιο Καλόγηρο, ο γιατρός και ερευνητής Δρ. Κωνσταντίνος Φαρσαλινός.
Σύμφωνα με τον κ. Φαρσαλινό, η Ελβετία απέρριψε την αίτηση έγκρισης, ενώ στις ΗΠΑ η εταιρία «δεν έκανε καν αίτηση, αναγνωρίζοντας ότι η μελέτη με την οποία πήρε έγκριση από τον ΕΜΑ, τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων, ήταν πολύ κακής ποιότητας». Ο κ. Φαρσαλινός τονίζει ότι υπάρχουν ευθύνες για το γεγονός ότι υποβαθμίστηκαν τα στάνταρτ ποιότητας και ανάλυσης του ΕΜΑ, σημειώνοντας ότι πήρε έγκριση ένα εμβόλιο με μία μελέτη η οποία δεν πληροί τα κριτήρια σοβαρής μελέτης. Ο ίδιος επισημαίνει ότι οι Οργανισμοί Φαρμάκων Ελβετίας και ΗΠΑ αναμένουν μεγάλη μελέτη που γίνεται στην Αμερική την ώρα που ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων ενέκρινε το εμβόλιο βάσει μελέτης με πάρα πολλά λάθη. Όπως λέει σχετικά «δίνανε μισές δόσεις σε ορισμένους, ξεκίνησαν να κάνουν μελέτη με μια δόση κι έβλεπαν ότι χρειάζεται και δεύτερη κλπ.»
Το εμβόλιο της ΑstraZeneca που αποφασίστηκε στην Ευρώπη να χορηγείται σε κάτω των 64 ετών ή και κάτω των 55, ανάλογα με τη χώρα, δημιουργεί δικαιολογημένους προβληματισμούς για το θέμα της ασφάλειας και της αποτελεσματικότητάς του. Ο κ. Φαρσαλινός πάντως επισημαίνει ότι το πρόβλημα δεν αφορά τόσο το θέμα της ασφάλειας αλλά την αξιοπιστία των αποτελεσμάτων που αναφέρονται. Συγκεκριμένα όπως υποστηρίζει, «αναφέρονται αποτελεσματικότητες που φαίνονται περίεργες και προέρχονται από μελέτες που δεν είναι καλής ποιότητας»