Δύο χρόνια έχουν περάσει από την ημέρα που η Συμφωνία των Πρεσπών έγινε νόμος του ελληνικού κράτους. Από τότε μέχρι σήμερα ελάχιστα έχουν γίνει και κυρίως τίποτα δεν δείχνει την τήρηση των επιμέρους άρθρων από τη γείτονα χώρα.
Ήταν 17 Ιουνίου του 2018 όταν το μικρό χωριό Ψαράδες που βρίσκεται στην όχθη της λίμνης Μεγάλη Πρέσπα μπήκε στον «χάρτη» των ελληνικών, αλλά και των διεθνών μέσων ενημέρωσης.
Εκείνη την ημέρα, οι τότε υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών, Κοτζιάς και Ντιμιτρόφ, υπό το βλέμμα του πρωθυπουργού της Ελλάδας Αλέξη Τσίπρα, του Σκοπιανού ομολόγου του Ζόραν Ζάεφ, Ευρωπαίων αξιωματούχων, του ειδικού απεσταλμένου των Ηνωμένων Εθνών Μάθιου Νίμιτς και πλήθος κυβερνητικών αξιωματούχων υπέγραψαν τη Συμφωνία των Πρεσπών η οποία «βάπτισε» τη γείτονα χώρα «Βόρεια Μακεδονία» αντικαθιστώντας την Ενδιάμεση Συμφωνία του 1995 με την οποία η χώρα αποκαλούνταν στις διμερείς σχέσεις, «Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατίας της Μακεδονίας» (πΓΔΜ).
Την ώρα της υπογραφής της Συμφωνίας, οι καμπάνες της Εκκλησίας στους Ψαράδες, αλλά και σε διπλανά χωριά, χτυπούσαν πένθιμα, ενώ αρκετά χιλιόμετρα μακριά, σε μια περιοχή της Φλώρινας, δεκάδες άτομα από τη Θεσσαλονίκη κι άλλους νομούς της Μακεδονίας που είχαν επιχειρήσει να φτάσουν στο σημείο για να διαμαρτυρηθούν, είχαν αποκλειστεί από ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις.Λίγους μήνες μετά η ελληνική κυβέρνηση έφερε τη Συμφωνία προς κύρωση στη Βουλή.
Το ημερολόγιο έγραφε 25 Ιανουαρίου 2019 και η Συμφωνία των Πρεσπών εγκρίθηκε με 153 ψήφους υπέρ, 146 κατά και 1 «παρών» και έγινε νόμος του κράτους (4588/2019) όπως δημοσιεύτηκε στο Φύλλο της Κυβερνήσεως φέροντας την υπογραφή του τότε Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου.
Από την άλλη πλευρά, η γείτονα χώρα -εν μέσω αντιδράσεων της αντιπολίτευσης και μεγάλης μερίδας πολιτών- επικύρωσε τη Συμφωνία των Πρεσπών στις 5 Ιουλίου του 2018 μετά από ένα «ράλι» του Ζόραν Ζάεφ εύρεσης βουλευτών για να έχει πλειοψηφία. Λίγες ημέρες μετά, στις 11 Ιουλίου, το ΝΑΤΟ κάλεσε τη χώρα για ενταξιακές συνομιλίες προκειμένου να γίνει το 30ο μέλος της Συμμαχίας.
Η ένταξη στο ΝΑΤΟ προχώρησε κι από εκεί και πέρα μια σειρά ιδιαίτερα σημαντικών θεμάτων παραμένουν «παγωμένα».
Η Συμφωνία προβλέπει τη δημιουργία ομάδων εργασίας σε μείζονα θέματα όπως είναι η απάλειψη των αλυτρωτικών αναφορών και των ιστορικών στρεβλώσεων, όπως αποτυπώνονται σε σχολικά εγχειρίδια της γείτονας χώρας (με αναφορές ότι «ο Μέγας Αλέξανδρος είναι Σλάβος και γεννήθηκε στη χώρα τους»), σε θέματα εμπορίου και σημάνσεων στα προϊόντα, κ.ά.
Τι έχει γίνει όμως από τότε μέχρι σήμερα;
Ουσιαστικά δεν έχει γίνει τίποτα. Όλα δείχνουν να έχουν «παγώσει» και η κυβέρνηση της ΝΔ -η οποία κατά την προεκλογική περίοδο- είχε σημειώσει την αντίθεσή της στη Συμφωνία των Πρεσπών, δείχνει να έχει αφήσει το όλο θέμα προς το παρόν στην άκρη.Ενδεικτικό αυτή της στάσης είναι και η δήλωση του αναπληρωτή υπουργού Εσωτερικών Στέλιου Πέτσα από τη Θεσσαλονίκη την περασμένη Πέμπτη 21 Ιανουαρίου όταν ρωτήθηκε σχετικά:
«Εμείς προχωρούμε προκειμένου να έχουμε (σ.σ. η χώρα) τις σχέσεις που χρειάζεται με όλες τις χώρες των δυτικών Βαλκανίων προς όφελος όλης της περιοχής. Από εκεί και πέρα, τη θέση μας την ξέρετε διαχρονικά, αλλά η κυβέρνηση συνεχίζει: Έχει μια συμφωνία που δεσμεύει τη χώρα κι αυτήν τη συμφωνία την προχωράει ένα βήμα παραπέρα φροντίζοντας πάντα να διασφαλίζει τα συμφέροντα της χώρας μας είτε στο σημείο που βρισκόμαστε είτε στις προενταξιακές διαπραγματεύσεις (σ.σ. για την Ε.Ε) όταν αυτές υπάρξουν».
Με πληροφορίες από την αίθουσα σύνταξης