Διερευνητικές επαφές Ελλάδας Τουρκίας: Η ατζέντα Αθήνας και Άγκυρας – Η διαμεσολάβηση του Έντι Ράμα
Έπειτα από ένα διπλωματικό θρίλερ κι ένα ατελείωτο «παιχνίδι» αλλεπάλληλων τουρκικών προκλήσεων, Ελλάδα και Τουρκία θα καθίσουν και πάλι στο τραπέζι των διερευνητικών επαφών, για πρώτη φορά ύστερα από πέντε ολόκληρα χρόνια, προκειμένου να συζητήσουν. Το Υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε την Δευτέρα 11 Ιανουαρίου 2021, ότι «ο 61ος πρώτος γύρος των Διερευνητικών Επαφών θα λάβει χώρα στην Κωνσταντινούπολη, στις 25 Ιανουαρίου 2021».
Σύμφωνα με ελληνικές διπλωματικές πηγές, η Τουρκική πλευρά επικοινώνησε με την Ελληνική πλευρά και πρότεινε όπως η διεξαγωγή του 61ου γύρου των Διερευνητικών Επαφών λάβει χώρα στην Κωνσταντινούπολη στις 25 Ιανουαρίου 2021. Η Ελληνική πλευρά αποδέχθηκε την πρόσκληση. Υπήρξε, μάλιστα, γραμμή επικοινωνίας της διπλωματικής συμβούλου του πρωθυπουργού, Ελένης Σουρανή με τον εκπρόσωπο του τούρκου προέδρου Ιμπραήμ Καλίν αλλά και γραμμή επικοινωνίας των γενικών γραμματέων των υπουργείων Εξωτερικών των δύο χωρών.Υπενθυμίζεται ότι οι διερευνητικές επαφές ξεκίνησαν το 2002. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι χώρες είχαν φτάσει πολύ κοντά σε συμφωνία, αλλά οι συνομιλίες «κατέρρευσαν» τον Μάρτιο του 2016. Διαπραγματευτής για την ελληνική πλευρά είναι ο πρέσβης Παύλος Αποστολίδης, ο οποίος εκπροσωπεί την Αθήνα από τα τέλη του 2010. Από την Άγκυρα, διαπραγματευτής αναμένεται να είναι ο πολιτικός διευθυντής του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών Τσαγατάι Ερτσιγές.
Το ερώτημα τι θα συζητήσουν παραμένει ανοιχτό, η Αθήνα επιμένει ότι μόνο αντικείμενο των συνομιλιών είναι η οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών (ΑΟΖ, υφαλοκρηπίδα), ενώ την ίδια στιγμή η Τουρκία μιλά για διάλογο χωρίς προϋποθέσεις και προαπαιτούμενα.Σύμφωνα με πηγές του Ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, αυστηρή ατζέντα στις διερευνητικές είναι ο καθορισμός θαλάσσιων ζωνών, υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ. Οι ίδιες πηγές, τονίζουν ότι οι διερευνητικές δεν είναι διαπραγμάτευση, αλλά το πρελούδιο της διαπραγμάτευσης ώστε να γίνει κατανοητή η δυνατότητα σύναψης συνυποσχετικού που θα στείλει τη διαφορά στο Δικαστήριο της Χάγη.
.Εν τω μεταξύ, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου επικαλέστηκε προσπάθεια από τον πρωθυπουργό της Αλβανίας, Έντι Ράμα, για συνάντηση στα Τίρανα μεταξύ του Νίκου Δένδια και Τούρκου ομολόγου του και επανέλαβε την πρόσκληση για συνάντηση στην Αλβανική πρωτεύουσα. Υπενθυμίζεται δε, ότι o πρωθυπουργός της Αλβανίας βρέθηκε την Παρασκευή στην Αθήνα όπου είχε συνομιλίες με τον Κυριάκο Μητσοτάκη και το Νίκο Δένδια ερχόμενους ουσιαστικά από την Άγκυρα ύστερα από διήμερο ταξίδι κατά το οποίο είχε επαφές με τον Ταγίπ Ερντογάν και την τουρκική ηγεσία.
Επισημαίνεται παράλληλα ότι Ελλάδα και Αλβανία έχουν συμφωνήσει να προσφύγουν στην Χάγη για την οριοθέτηση της ΑΟΖ ενώ βρίσκεται στην ελληνική βουλή για κύρωση η επέκταση στο Ιόνιο των χωρικών υδάτων στα 12 μίλια.