Οι συνομιλίες στην Ελβετία, οι οποίες διεξάγονται υπό τη διαμεσολάβηση των ΗΠΑ, πραγματοποιούνται σε μια χρονική συγκυρία όπου ο Αμερικανός Πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, άφησε επανειλημμένα να εννοηθεί τις τελευταίες ημέρες ότι η ευθύνη για την επιτυχία των διαπραγματεύσεων βαραίνει την πλευρά του Κιέβου.
«Οι χθεσινές συναντήσεις ήταν πράγματι δύσκολες. Μπορούμε να πούμε ότι η Ρωσία προσπαθεί να παρατείνει διαπραγματεύσεις που θα μπορούσαν ήδη να βρίσκονται στο τελικό στάδιο», ανέφερε ο Ζελένσκι σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα X, επιβεβαιώνοντας τις πληροφορίες που έκαναν λόγο για εξαιρετικά τεταμένο κλίμα από την πρώτη κιόλας ημέρα.
Η ρωσική πλευρά και η διακοπή των επαφών
Λίγα λεπτά μετά τις δηλώσεις Ζελένσκι, το ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων RIA μετέδωσε τη λήξη των συνομιλιών. Ο επικεφαλής των Ρώσων διαπραγματευτών, Βλαντιμίρ Μεντίνσκι, δήλωσε σε δημοσιογράφους στη Γενεύη ότι οι διαβουλεύσεις θα συνεχιστούν σύντομα, χωρίς ωστόσο να προσδιορίσει συγκεκριμένη ημερομηνία.
Συγκεκριμένα ο επικεφαλής της ρωσικής αντιπροσωπείας στις ειρηνευτικές συνομιλίες με την Ουκρανία δήλωσε σήμερα ότι οι διαπραγματεύσεις ήταν δύσκολες αλλά επαγγελματικές.
«Οι διαπραγματεύσεις διήρκεσαν δύο ημέρες: για πολύ ώρα χθες με διάφορα σχήματα και στη συνέχεια περίπου δύο ώρες σήμερα», επεσήμανε ο Μεντίνσκι απευθυνόμενος σε δημοσιογράφους.










