Ο «αυτοκράτορας» των Σουπερμάρκετ Γιάννης Μασούτης, μιλά στη ΒΕΡΓΙΝΑ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ όπου αναφέρθηκε στην ακρίβεια και όσα πρέπει να γίνουν για την αντιμετώπισή της, στις αποκλίσεις τιμών ανάμεσα σε προϊόντα που πωλούνται στη χώρα μας και στο εξωτερικό, στην ανάγκη ενίσχυσης της τοπικής παραγωγής και υποστήριξης των ελληνικών προϊόντων ενώ ξεκαθάρισε ότι η εταιρεία Μασούτης θα παραμείνει οικογενειακή επιχείρηση και ο ίδιος θα είναι εκ νέου υποψήφιος για την προεδρία του ΕΒΕΘ

Ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος και του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, μέλος ΔΣ της Τράπεζας της Ελλάδος και επιτυχημένος επιχειρηματίας απαντά με συστολή για την ανάπτυξη της εταιρείας Μασούτη μη αποδεχόμενος όρους όπως «αυτοκράτορας» των σουπερμάρκετ, μιλώντας με σεμνότητα για την οικογενειακή επιχείρηση των 400 καταστημάτων σήμερα πανελλαδικά η οποία φέτος γιορτάζει τα 48 χρόνια από την έναρξή της, τότε που την ξεκίνησε ο πατέρας του, Διαμαντής Μασούτης.

Γιατί δε μπορούμε να δαμάσουμε την ακρίβεια;

Στο καυτό ερώτημα για την ακρίβεια ο Γιάννης Μασούτης αναφέρεται στους λόγους που μας οδηγούν σε αυτή, επικεντρώνοντας στο κόστος ενέργειας, τα κόστη προμηθειών από τις Τράπεζες, στο κόστος μεταφοράς και στην υψηλή τιμή ΦΠΑ. Ταυτόχρονα προτείνει σταθερή τιμή για την ενέργεια, μείωση στις προμήθειες των Τραπεζών, μείωση ΦΠΑ και αυτάρκεια παραγωγής.

Σταθερή τιμή στην ενέργεια

«Το πιο βασικό για το ενεργειακό κόστος είναι να υπάρχει μια σταθερή τιμή στην ενέργεια, ένα όριο τιμής στην τιμή του ρεύματος. Μου φαίνεται πολύ περίεργο από τη μία να ακούμε ότι το ρεύμα έχει κάποιες ώρες μηδέν χρηματιστηριακή τιμή αλλά ταυτόχρονα αυτό δεν το βιώνουμε στους λογαριασμούς μας ούτε τα νοικοκυριά ούτε οι επιχειρήσεις. Άρα πρέπει να υπάρξει άλλος τρόπος κοστολόγησης τιμής του ρεύματος.

Πρέπει να μειωθούν οι προμήθειες των Τραπεζών

«Με τα μνημόνια περάσαμε σε μεγάλο ποσοστό στη χρήση καρτών για πληρωμές, κάτι που έχει πολλά πλεονεκτήματα αλλά κι ένα σοβαρό μειονέκτημα. Τις κρατήσεις που πληρώνουν οι εταιρείες σε κάθε συναλλαγή. Είναι καλά όλα αυτά για τάξη και οργάνωση αλλά οι χρεώσεις είναι πολύ υψηλές και πρέπει να μειωθούν. Έχουμε ως ΚΕΕΕ κάνει διάφορα αιτήματα, κάποια εισακούστηκαν αλλά χρειάζεται πολλά ακόμη. Όταν βλέπουμε τα υπερκέρδη κάποιων τραπεζών που θα μπορούσαν να είναι λιγότερα κατά το ήμισυ… Σε κάποιες από αυτές τα κέρδη υπερβαίνουν το 1δις το οποίο αντιστοιχεί στο 10% της ετήσιας αγοράς των σουπερμάρκετ. Δηλαδή αν δεν υπήρχε αυτό το δις της μίας τράπεζας θα ήταν 10% φθηνότερα όλα τα σούπερ μάρκετ»

Με μείωση ΦΠΑ 5% επωφελείται άμεσα ο καταναλωτής

«Μια άλλη πρόταση που κάναμε και θα μπορούσε να ελαφρύνει τα νοικοκυριά είναι η μείωση του ΦΠΑ. Μειώνοντας 5% το ΦΠΑ, κατευθείαν επωφελείται ο καταναλωτής»
Να αυξηθεί η τοπική παραγωγή-Να στηρίξουμε τα ελληνικά προϊόντα

«Πρέπει να αυξηθεί η τοπική παραγωγή, να υπάρχει αυτονομία σε όλα τα αγαθά που μπορεί να παράξει η Ελλάδα. Είναι δυνατόν η Ελλάδα να παίρνει φασόλια ή λάδι ή ρύζια εισαγωγής; Δεν υπάρχει ο παραμικρός λόγος. Ακόμη και τυριά. Αυτό βέβαια ξεκινάει από τις συνήθειες των καταναλωτών. Οι άνω των 50 δεν ξέραμε όταν μιλούσαμε για τυρί τίποτε πέρα από φέτα, κασέρι κλπ. π.χ. ούτε ένταμ ούτε γκούντα ξέραμε… Γιατί να μην υποστηρίξουμε τα ελληνικά προϊόντα;»

Ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος νοιάζεται. Είναι πολύ άξιος

«Είναι πολύ σημαντική η θέση μου στο ΔΣ της Τράπεζας της Ελλάδος. Ο διοικητής της Τράπεζας Ελλάδας ο κ. Στουρνάρας, ενδιαφέρεται πάρα πολύ να μάθει τι συμβαίνει με τους φορείς. Με την ΚΕΕΕ, με τις εισαγωγές, τον τουρισμό και θέλει να ακούει τις προτάσεις μας. Είναι άνθρωπος που νοιάζεται και ενδιαφέρεται. Θέλει να είναι ενημερωμένος. Είναι πολύ άξιος».

Θα είμαι εκ νέου υποψήφιος πρόεδρος στο ΕΒΕΘ

Στις επερχόμενες εκλογές για την προεδρία του ΕΒΕΘ «θα είμαι εκ νέου υποψήφιος πρόεδρος»

Η εταιρεία Μασούτης ήταν, είναι και θα είναι ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ

«Το έχουμε ξεκαθαρίσει αυτό. Η εταιρεία Μασούτης ήταν είναι και θα είναι ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗ& ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ. Θα παλεύουμε όσο καιρό μπορούμε, να συνεχίσουμε και να ενισχύσουμε αυτό που παραλάβαμε. Ούτε το χρηματιστήριο μας ενδιαφέρει που ακουγόταν ότι θα μπούμε… Μας ενδιαφέρει να συνεχίσουμε ως οικογενειακή επιχείρηση. Τα παιδιά ευτυχώς έχουν την ίδια διάθεση και θέληση.

Θέλουμε να γίνουμε πρώτοι στην άποψη του καταναλωτή

«Το «Θέλω να γίνουμε πρώτοι» έχει παρερμηνευτεί. Δε θέλουμε να γίνουμε πρώτοι όσον αφορά στα κέρδη, το οικονομικό μέγεθος.Θέλουμε να είμαστε πρώτοι όσον αφορά στην άποψη του καταναλωτή. Όταν ακούμε για ένα σουπερμάρκετ η πρώτη σκέψη να είναι «το δικό μας». Κάτι τέτοιο θέλει αγώνα, γνώση, προσπάθεια, ώρες δουλειάς. Θέλουμε να μπαίνει κάποιος στο σουπερμάρκετ και να είναι ικανοποιημένος». «Κάναμε μια φοβερά μεγάλη επένδυση στο κομμάτι των τιμών. Τα τελευταία χρόνια η εταιρεία Μασούτης, διόρθωσε πάρα πολύ τις τιμές της, έβαλε βαθιά το χέρι στην τσέπη. Επιδοτεί την τιμή. Σύμφωνα με τον ισολογισμό μας έχουμε κέρδη λιγότερα με πέρυσι που δεν ακολουθούν την αύξηση των πωλήσεων όπου πήγαμε πάρα πολύ καλά. Είμαστε οι πλέον ανταγωνιστικοί».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ