Η Κρήτη μετράει τις πληγές της από το καταστροφικό πέρασμα της κακοκαιρίας που πλήττει το νησί, με την ανησυχία να κορυφώνεται για τον απεγκλωβισμό οκτώ ανθρώπων, ενώ διευρυμένο κυβερνητικό κλιμάκιο μεταβαίνει εκτάκτως στο νησί.
Ώρες αγωνίας στον Εθνικό Δρυμό Σαμαριάς
Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η επιχείρηση για τον εντοπισμό και τη διάσωση οκτώ ανθρώπων που παραμένουν εγκλωβισμένοι μέσα στο φαράγγι της Σαμαριάς. Η συνεχιζόμενη βροχόπτωση έχει προκαλέσει τη δημιουργία ορμητικού ρέματος και η στάθμη του νερού δεν επιτρέπει στα σωστικά συνεργεία να προσεγγίσουν με ασφάλεια το σημείο. Οι διασώστες αναμένουν την ύφεση των φαινομένων για να ξεκινήσουν την απομάκρυνσή τους.
Εικόνες αποκάλυψης στα Ζωνιανά και τον Ψηλορείτη
Εφιαλτική είναι η κατάσταση στα Ζωνιανά, όπου ο τοπικός ποταμός υπερχείλισε, μετατρέποντας τους δρόμους σε ορμητικούς χειμάρρους λάσπης. Οι κάτοικοι, σε μια απεγνωσμένη προσπάθεια να μην μπει το νερό στα σπίτια τους, αναγκάστηκαν να γκρεμίσουν γέφυρες και να σπάσουν τοιχία ρεμάτων. Το οδικό δίκτυο έχει υποστεί καθιζήσεις, ενώ αυλές και σπίτια παρασύρθηκαν από τα νερά.
Την ίδια ώρα, η εικόνα στις πλαγιές του Ψηλορείτη είναι αποκαρδιωτική, καθώς δεκάδες ζώα παρασύρθηκαν από τα ορμητικά νερά την ώρα της βοσκής και εντοπίστηκαν νεκρά.
Ανυπολόγιστες ζημιές στο Λασίθι – Κλειστά σχολεία
Μεγάλες εκτάσεις στο Οροπέδιο Λασιθίου και την Ιεράπετρα έχουν θαφτεί κάτω από τόνους λάσπης, με την αγροτική οδοποιία να έχει διαλυθεί. Ισχυρό πλήγμα δέχθηκε η παραγωγή πατάτας και τα κηπευτικά, ενώ οι παραγωγοί αδυνατούν ακόμα και να προσεγγίσουν τις περιουσίες τους.
Λόγω των εκτεταμένων προβλημάτων, κλειστά θα παραμείνουν σήμερα Δευτέρα και αύριο Τρίτη όλα τα σχολεία και οι παιδικοί σταθμοί στις Δημοτικές Ενότητες Κουλούκωνα και Ζωνιανών του δήμου Μυλοποτάμου, καθώς και τα σχολεία στον δήμο Αμαρίου.
Κινητοποίηση και ενεργοποίηση του Copernicus
Λόγω της κρισιμότητας της κατάστασης, στην Κρήτη μεταβαίνει εκτάκτως κυβερνητικό κλιμάκιο με τη συμμετοχή των Χρίστου Δήμα, Ευάγγελου Τουρνά, Γιάννη Ανδριανού και Κώστα Κατσαφάδου για τον συντονισμό των ενεργειών και την καταγραφή των ζημιών.
Παράλληλα, η Πολιτική Προστασία ενεργοποίησε την ευρωπαϊκή υπηρεσία δορυφορικής χαρτογράφησης Copernicus, προκειμένου να αποσταλούν άμεσα χαρτογραφικά δεδομένα για τις πλημμυρισμένες περιοχές, διευκολύνοντας το έργο των αρχών.










