Τον οδικό χάρτη της κυβέρνησης έως τις εθνικές εκλογές του 2027 παρουσίασε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, μέσα σε 2 ώρες και 22 λεπτά που διήρκεσε η εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο πλαίσιο της 88ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης. Κατ’ αρχάς το γεγονός και μόνο ότι στο σκηνικό που είχε στηθεί στο Βελλίδειο Συνεδριακό Κέντρο ήταν με μπλε και άσπρα πάνελ η αποτύπωση της φράσης «Ελλάδα 2027» και στο βάθος η ψηφιακή ελληνική σημαία κυμάτιζε, έστελνε το μήνυμα πως ο πρωθυπουργός είναι διατεθειμένος να εξαντλήσει την τετραετία, βάζοντας τέλος στα όποια σενάρια περί πρόωρων εκλογών, εκμεταλλευόμενος και το γεγονός ότι ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ αντιμετωπίζουν εσωκομματικά προβλήματα.

Κατ’ αρχάς ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε τους δύο μεγάλους στόχους της τετραετίας που είναι:

η αύξηση των μισθών όπου πρέπει «ο μέσος μισθός το 2027 να είναι 1.500 ευρώ και ο κατώτατος 950 ευρώ»
και η αναβάθμιση του ΕΣΥ, όπου «πρέπει να έχουμε περισσότερα κέντρα υγείας και νοσοκομεία, περισσότερους και καλύτερα αμειβόμενους γιατρούς. Όταν μιλάμε για το ΕΣΥ δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι τα 2,5 χρόνια που ήμασταν στην κυβέρνηση ήταν έτη πανδημίας και το Σύστημα ανταποκρίθηκε επαρκώς. Οι μισθοί των γιατρών έχουν ήδη αυξηθεί τα τελευταία 3 χρόνια και χθες ανακοίνωσα την αυτοτελή φορολόγηση των εφημεριών τους. Ανακοινώσαμε ένα πλαίσιο κινήτρων για προσέλκυση γιατρών όπου υπάρχουν ελλείψεις, σε παραμεθόριες περιοχές. Δίνουμε μεγαλύτερη ευελιξία και στους γιατρούς του ΕΣΥ να ασκούν και κάποιο ιδιωτικό έργο. Ταυτόχρονα έχουμε κάνει περισσότερες προσλήψεις. Υπάρχουν ακόμη όμως προβλήματα, όπως το πώς λειτουργούν τα τμήματα επειγόντων περιστατικών. Θα δείτε αλλαγές τους προσεχείς μήνες, όταν ολοκληρωθούν οι επενδύσεις στα εν λόγω τμήματα».
Αναλυτικότερα τώρα όσον αφορά τα της οικονομίας, παραδέχθηκε πως «είναι το πρώτο θέμα που πάντα οι πολίτες μας θίγουν». Σύμφωνα με τα λεγόμενά του, «τα τελευταία 3 χρόνια είχαμε απότομη αύξηση τιμών ως αποτέλεσμα του διεθνούς πληθωρισμού. Η ακρίβεια είναι το άθροισμα επιμέρους πληθωριστικών τάσεων, όπως π.χ. στο ηλεκτρικό ρεύμα, όπου πήραμε μέτρα. Το ίδιο κάνουμε και τώρα που παρατηρούνται προσωρινές, ελπίζω, στρεβλώσεις στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας. Στα σούπερ μάρκετ τους 3-4 μήνες βλέπουμε μια σταθεροποίηση τιμών και εν μέρει αποκλιμάκωση. Μειώσαμε φόρους και ασφαλιστικές εισφορές και αυξάνουμε τους μισθούς.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ