Το «χρηματιστήριο» της πανδημίας άλλους τους κάνει περισσότερο κι άλλους λιγότερο πλούσιους. Ο λόγος για τους πλουσιότερους ανθρώπους του πλανήτη, οι οποίοι βλέπουν τις περιουσίες τους συνεχώς να μεταβάλλονται με βάση την πορεία των αγορών και τις τιμές των μετοχών με βάση την απόδοση κάθε εταιρείας.
Μετά το ξέσπασμα της πανδημίας, οι κροίσοι που δραστηριοποιούνται στον κλάδο της υψηλής τεχνολογίας έγιναν ακόμη πλουσιότεροι αφού επηρεάστηκαν λιγότερο από την κρίση. Αντίθετα, επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται σε πιο παραδοσιακές μορφές εμπορίου είδαν τις μετοχές τους να πέφτουν και μαζί με αυτές την περιουσία τους – η οποία πάντως παραμένει τεράστια με κάθε μέτρο.
Τα στοιχεία από τον Δείκτη των Δισεκατομμυριούχων του Bloomberg είναι αποκαλυπτικά. Ο Τζεφ Μπέζος της Amazon εξακολουθεί να βρίσκεται στην πρώτη θέση της σχετικής λίστας αλλά με μεγάλη διαφορά πλέον. Η περιουσία του αυξήθηκε δραματικά από τις αρχές του έτους και πλέον διαμορφώνεται ούτε λίγο, ούτε πολύ σε 183 δισ. δολάρια ή ποσό που αντιστοιχεί στο ΑΕΠ της Ελλάδας. Πρόκειται για αύξηση κατά σχεδόν 68 δισ. δολάρια από τις αρχές του έτους. Αυτό οφείλεται στην ανοδική πορεία της τιμής των μετοχών της Amazon. Οι επενδυτές ψηφίζουν Amazon με τα χρήματά τους επειδή η μεγαλύτερη αλυσίδα ηλεκτρονικού εμπορίου στον κόσμο έχει δει τα μεγέθη της να αυξάνονται την ώρα που οι καταναλωτές έχουν στραφεί σε τέτοιες αγορές λόγω της πανδημίας. Σημειώνεται ότι στην 13η θέση της κατάταξης βρίσκεται η πρώην σύζυγος του Μπέζος, η Μακένζι Μπέζος, με περιουσία 60,9 δισ. δολάρια.
Μπιλ Γκέιτς
Ο Μπιλ Γκέιτς της Microsoft βρίσκεται στη δεύτερη θέση με περιουσία 115 δισ. δολ. και αύξηση κατά 1,7 δισ. δολ. φέτος. Ο Γκέιτς έχει αφοσιωθεί στο φιλανθρωπικό του έργο διοχετεύοντας μεγάλα ποσά σε αυτό, αλλά εξακολουθεί να βρίσκεται πολύ ψηλά στη σχετική λίστα. Στην τρίτη θέση πλέον βρίσκεται ο Μαρκ Ζάκερμπεργκ της Facebook με προσωπική περιουσία 92,4 δισ. δολ., η οποία είναι αυξημένη φέτος κατά 14 δισ. δολ.
Στην πέμπτη θέση ο Στιβ Μπάλμερ της Microsoft με περιουσία 76,5 δισ., αυξημένη κατά 18,3 δισ. δολάρια. Η Microsoft ήταν κι αυτή από τις ωφελημένες εταιρείες στην κρίση με την τιμή της μετοχής της να παρουσιάζει άνοδο. Ακολουθούν στη λίστα του Bloomberg στην έκτη και όγδοη θέση οι Λάρι Πέιτζ και Σεργκέι Μπριν της Google με 72 και 70 δισ. έκαστος και αύξηση περιουσίας φέτος κατά περίπου 6 δισ. δολ. Στην έβδομη θέση φιγουράρει πλέον ο Ελον Μασκ της Tesla, που είδε τις μετοχές της εταιρείας να εκτοξεύονται πάνω από τα 1.000 δολάρια. Η προσωπική περιουσία του Μασκ ανέρχεται πλέον σε 70,5 δισ. δολ. παρουσιάζοντας φέτος αύξηση κατά 43 δισ. δολ.
Αντίθετα οι κροίσοι που έχουν από πίσω πιο παραδοσιακές επιχειρήσεις είδαν να υποχωρούν στη σχετική λίστα του Bloomberg. Ο Μπερνάρ Αρνό της εταιρείας ειδών πολυτελείας LVMH που φλέρταρε με την πρώτη θέση τώρα βρίσκεται στην τέταρτη. Η περιουσία του φτάνει τα 92 δισ. καταγράφοντας φέτος μείωση κατά 13 δισ. δολάρια. Ο μεγαλοεπενδυτής Ουόρεν Μπάφετ έχει πέσει στη δέκατη θέση με περιουσία 69,2 δισ. δολ. και μείωση κατά 20,7 δισ. δολάρια. Αυτό οφείλεται εν μέρει και στα ποσά που διαθέτει στο πλαίσιο φιλανθρωπικού έργου. Ο Αμάνσιο Ορτέγκα του ομίλου Inditex, που έχει μεταξύ άλλων τη Zara, βρίσκεται στη 17η θέση με προσωπική περιουσία 55,3 δισ., μειωμένη κατά 19 δισ. δολάρια λόγω των προβλημάτων που είχαν τέτοιες εταιρείες λόγω της πανδημίας. Οι κληρονόμοι της τεράστιας αλυσίδας Walmart στις ΗΠΑ, οι Ρομπ Ουόλτον, Τζιμ Ουόλτον και Αλις Ουόλτον, είδαν την περιουσία τους να μένει σχετικά αμετάβλητη και να διαμορφώνεται πλέον σε περίπου 55 δισ. δολάρια για καθένα από τα πρόσωπα αυτά.