O πρωθυπουργός ο οποίος συμμετείχε στη Σύνοδο Ουκρανίας – Νοτιοανατολικής Ευρώπης στο Ντουμπρόβνικ της Κροατίας.

Κοιτάζοντας μάλιστα προς τη Βόρεια Μακεδονία και την Αλβανία, έστειλε μηνύματα στις υποψήφιες προς ένταξη χώρες να τηρήσουν τις θεμελιώδεις ευρωπαϊκές αξίες και να εφαρμόσουν τις απαιτούμενες μεταρρυθμίσεις για την ενταξιακή τους προοπτική.

Όσον αφορά στην Αλβανία, οι σχέσεις της Αθήνας με τα Τίρανα μετά και την υπόθεση Μπελερη

αλλά και με τα Σκόπια μετά την άνοδο του εθνικιστικού VMRO έχουν καταστεί εξαιρετικά προβληματικές. Η Ελλάδα κινείται θεσμικά και βάζει στο τραπέζι ως ύστατο διπλωματικό όπλο το βέτο καλώντας τις δυο χώρες να επανέλθουν στον δρόμο του Διεθνούς Δικαίου.

Καθοριστικά τα επόμενα 24ωρα

Τα επόμενα 24ωρα θεωρούνται καθοριστικά πάντως για τη συνέχεια καθώς το Ισραήλ προς ώρας εμφανίζεται αποφασισμένο να απαντήσει στο Ιράν με αποτέλεσμα στο σύνολο της ευρωπαϊκής ηπείρου να επικρατεί «κόκκινος συναγερμός».

Το θέμα θα απασχολήσει την Παρασκευή την Σύνοδο EU-MED9 στην Πάφο αλλά και των επόμενη εβδομάδα στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο με τους 27 να έχουν καταλήξει ήδη σε προσχέδιο συμπερασμάτων στο οποίο μεταξύ άλλων το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα υπογραμμίζει την αποφασιστικότητά του «να εξασφαλίσει αποτελεσματικό έλεγχο των εξωτερικών χερσαίων και θαλάσσιων συνόρων της Ένωσης με διάφορα διαθέσιμα μέσα» και τη δέσμευσή του «για την αντιμετώπιση της εργαλειοποίησης των μεταναστών για πολιτικούς σκοπούς».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ