Ένα ακόμη αγκάθι μπαίνει στις ελληνοαλβανικές σχέσεις με τη διαβλητή διαδικασία της απογραφής πληθυσμού, που στόχο είχε την τεχνητή συρρίκνωση του μεγέθους της ελληνικής εθνικής μειονότητας στην Αλβανία. Και αυτό, ενώ αναμένεται η Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή στα Τίρανα να ανακοινώσει την οριστική έκπτωση του εκλεγμένου δημάρχου Χειμάρρας Φρέντη Μπελέρη και να δρομολογήσει τη διενέργεια νέων εκλογών στον Δήμο το πρώτο δεκαήμερο του Αυγούστου.

Ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης εξέφρασε τις επιφυλάξεις της Αθήνας για την «ακεραιότητα της απογραφής στην Αλβανία». Απαντώντας σε ερώτηση μετά τη συνάντησή του με τον Αυστριακό ΥΠΕΞ, τόνισε ότι «τα πρώτα αποτελέσματα αναδεικνύουν σοβαρά ζητήματα που έχουν να κάνουν με τη διαδικασία της απογραφής, που θέτουν εν αμφιβόλω και τα ίδια τα αποτελέσματα» και προειδοποίησε ότι αποτελεί «προαπαιτούμενο στην ευρωπαϊκή πορεία κάθε χώρας το να σέβεται την ακρίβεια των δεδομένων. Και απαιτούμε από όλες τις χώρες να υπάρχει απαρέγκλιτη τήρηση των κανόνων αυτών».Η απογραφή πληθυσμού και κατοικιών ολοκληρώθηκε τον Νοέμβριο του 2023 και μόλις στο τέλος του Ιουνίου του 2024 ανακοινώθηκε το γενικό αποτέλεσμα, ενώ τα κατά τόπους αποτελέσματα και στοιχεία θα ανακοινωθούν στο… τέλος του 2024. Ηδη, υπήρξε αντίδραση όλων των μειονοτήτων στην Αλβανία, ενώ προκλήθηκε και κρίση στις σχέσεις με τη Βόρεια Μακεδονία, κατ’ αρχήν γιατί η αρμόδια Στατιστική Υπηρεσία κατέγραψε «Βορειομακεδονική μειονότητα» και συγχρόνως αποδέχθηκε ως βουλγαρική μειονότητα εκείνους τους σλαβομακεδόνες που εχουν αποκτήσει βουλγαρικό διαβατήριο.

Η ΟΜΟΝΟΙΑ είχε καταγγείλει από την πρώτη στιγμή την όλη διαδικασία και είχε προειδοποιήσει για μεθοδεύσεις που είχαν στόχο την ουσιαστική αλλοίωση των αποτελεσμάτων της απογραφής, ώστε να εμφανισθεί ως μια μικρή, σχεδόν ισοδύναμη με άλλες μειονότητες η ελληνική εθνική μειονότητα, η οποία κυριαρχεί σε μεγάλο μέρος της νότιας Αλβανίας, με σημαντικούς πυρήνες όμως και στην υπόλοιπη χώρα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στην προηγούμενη απογραφή του 2011, όταν η ΟΜΟΝΟΙΑ ειχε κηρύξει αποχή και ειχε καλέσει την ελληνική μειονότητα να μην δεχθεί να απογραφεί, καθως δεν υπήρχαν εγγυήσεις διαφάνειας, καταγράφηκαν 24.000 μέλη της μειονότητας, ενώ τώρα, στην απογραφή του 2023, όπου δεν υπήρξε κάλεσμα για αποχή, καταγράφηκαν μόλις 23.400 μέλη της ελληνικής μειονότητας.

Η ΟΜΟΝΟΙΑ με ανακοίνωση της χαρακτηρίζει «αβάσιμα, μη πραγματικά, απαράδεκτα και κατά συνέπεια απορριπτέα τα αποτελέσματα της Διαδικασίας Απογραφής σε ό,τι αφορά την δημογραφία της γηγενούς Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας» και καταγγέλλει ότι «η διαδικασία υπήρξε διαβλητή και για άλλη μια φορά αποβλέπει σε πολιτικές τεχνητής συρρίκνωσης του δυναμικού της ΕΕΜ και επί το πλείστον στη διαιώνιση πολιτικών διακρίσεων, καταπίεσης και αφανισμού της, ιδιαίτερα σε συγκεκριμένες περιοχές και συνιστώσες της που η πολιτεία αυθαίρετα αρνείται να τις καταχωρήσει ως τέτοιες».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ