Θεωρείται μια από τις πιο αγαπημένες πρωινές συνήθειες. Συνοδεύει τον καφέ, είναι το απαραίτητο κολατσιό για το σχολείο, ξεγελά την πείνα μας κατά τη διάρκεια της εργασίας. Κι όλ’ αυτά γιατί κάποτε ήταν η φθηνή, γευστική επιλογή.
Όχι όμως πια. Με «αέρα» από τον Βορρά, το κουλούρι Θεσσαλονίκης αποτελεί πλέον ένα ακόμη κομμάτι στο παζλ της ακρίβειας. Η τιμή του από τα 50 λεπτά το 2022, έχει «εκτοξευθεί» σχεδόν στο ένα ευρώ σήμερα, όταν μιλάμε για το απλό κουλούρι.
Μια ματιά στα καταστήματα εστίασης, σε διάφορες γειτονιές της Αττικής, αρκεί για να καταγράψει κανείς την αλήθεια που «χτυπά» το πορτοφόλι των καταναλωτών. Τι «συναντήσαμε»;
Κουλούρι απλό: 70 έως και 90 λεπτά
Κουλούρι ολικής άλεσης: 80 – 90 λεπτά
Τα δύσκολα όμως ξεκινούν με τις ποικιλίες
Ακρίβεια: Στο ένα ευρώ το απλό κουλούρι Θεσσαλονίκης – Πρώτες ύλες και ρεύμα διαλύουν τους αρτοποιούς
«Πήραμε αύξηση ένα κουλούρι την ημέρα» λένε συνέχεια οι συνταξιούχοι και ήρθε η ώρα να δικαιωθεί το παράπονό τους. Ολοταχώς για το ένα ευρώ το απλό κουλούρι Θεσσαλονίκης. Διαβάστε το γιατί.
Η φ΄ραση «πήραμε αύξηση ένα κουλούρι την ημέρα» αποκτά πλέον πραγματική διάσταση με τις τιμές να οδεύουν προς το ένα ευρώ για το απλό κουλούρι Θεσσαλονίκης / Φωτ. Αρχείου Intime
Η φ΄ραση «πήραμε αύξηση ένα κουλούρι την ημέρα» αποκτά πλέον πραγματική διάσταση με τις τιμές να οδεύουν προς το ένα ευρώ για το απλό κουλούρι Θεσσαλονίκης / Φωτ. Αρχείου Intime
Αθανασία Ανεζάκη
Αθανασία Ανεζάκη
26.09.2024 09:30
Θεωρείται μια από τις πιο αγαπημένες πρωινές συνήθειες. Συνοδεύει τον καφέ, είναι το απαραίτητο κολατσιό για το σχολείο, ξεγελά την πείνα μας κατά τη διάρκεια της εργασίας. Κι όλ’ αυτά γιατί κάποτε ήταν η φθηνή, γευστική επιλογή.
Όχι όμως πια. Με «αέρα» από τον Βορρά, το κουλούρι Θεσσαλονίκης αποτελεί πλέον ένα ακόμη κομμάτι στο παζλ της ακρίβειας. Η τιμή του από τα 50 λεπτά το 2022, έχει «εκτοξευθεί» σχεδόν στο ένα ευρώ σήμερα, όταν μιλάμε για το απλό κουλούρι.
Μια ματιά στα καταστήματα εστίασης, σε διάφορες γειτονιές της Αττικής, αρκεί για να καταγράψει κανείς την αλήθεια που «χτυπά» το πορτοφόλι των καταναλωτών. Τι «συναντήσαμε»;
Κουλούρι απλό: 70 έως και 90 λεπτά
Κουλούρι ολικής άλεσης: 80 – 90 λεπτά
Τα δύσκολα όμως ξεκινούν με τις ποικιλίες.
Κουλούρι με τυρί: 1.40
Κουλούρι σοκολάτα 1.80
Κουλούρι λευκό γεμιστό με τυρί κρέμα, gouda και αλλαντικό: Από 2.20 έως 3 ευρώ και 50 λεπτά!
Κουλούρι γεμιστό γλυκό 1.80 – 2.90
Την ίδια ώρα, το κουλούρι στη χονδρική πωλείται προς 35 λεπτά!
Ως προς τι λοιπόν αυτός ο ανήφορος, θα αναρωτηθεί κανείς
.Η Αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Αρτοποιών Ελλάδος και Πρόεδρος του Σωματείου Αρτοποιών Θεσσαλονίκης, Έλσα Κουκουμέρια, μας εξηγεί τους λόγους που οι τιμές παίρνουν την ανιούσα…
«Οι τιμές είναι ελεύθερες. Ο καθένας μπορεί να βάλει την τιμή που θέλει με βάση το κοστολόγιό του. Και στη Θεσσαλονίκη μειοψηφικά υπάρχουν και τιμές όπως αυτές που συναντά κανείς στην Αθήνα. Πάλι θα πω ότι ο καθένας με βάση το κοστολόγιο του, βάζει την τιμή που θέλει και επίσης ο πελάτης έχει ή δεν έχει την αγοραστική δύναμη και την δυνατότητα να διαλέξει από που θα αγοράσει.
Σίγουρα διαφέρουν οι τιμές στην Αθήνα που είναι στο Κολωνάκι ή στο Κουκάκι, από τις τιμές που είναι στο Αιγάλεω. Το ίδιο ισχύει και για τη Θεσσαλονίκη. Στο κέντρο λίγο ανεβαίνουν που είναι πιο τουριστικό, σε σχέση με την περιφέρεια. Είναι διαφορετικά τα ενοίκια καθώς και τα έξοδα. Γιατί η τιμή ενός προϊόντος δεν διαμορφώνεται μόνο από τα υλικά, την πρώτη ύλη. Εδώ υπάρχει μια παρανόηση. Πολλές φορές τα υπόλοιπα, πέραν της πρώτης ύλης είναι πολύ πιο ακριβά. Είτε αυτά είναι ενέργεια. Είτε είναι φορολογία . Είτε είναι μισθολογικό κόστος. Άλλη τιμή θα έχει ένα κατάστημα το οποίο έχει 5 άτομα προσωπικό, άλλη τιμή θα έχει ένα με 15 άτομα προσωπικό, δυστυχώς.