Ότι δεν μπόρεσε η Κριστίν Λαγκάρντ το έκανε πράξη αργά χθες το βράδυ το Eurogroup. Έβγαλε από το συρτάρι του το υπέρ όπλο που λέγεται παροχή ρευστότητας και ουσιαστική ακύρωση της δημοσιονομικής ανάγκης για πλεόνασμα 3,5%.

Το σημαίνει αυτό πρακτικά; Ότι περίπου 1% των ΑΕΠ της Ευρωζώνης θα πέσει ως ζεστό χρήμα στην πραγματική οικονομία. Για την Ελλάδα αυτό σημαίνει περίπου 1,9 δις. Ενώ η παροχή ρευστότητας σε όλη την Ευρώπη θα φτάσει το 1,5 τρις, ενώ το κόστος για την αντιμετώπιση του κορονοϊού θα υπερβεί τα 150 δις σε πρώτη φάση για όλη την Ευρωζώνη.

Το ερώτημα είναι βέβαια αν φτάνουν αυτά τα μέτρα για να επουλώσουν τις πληγές που έχει ανοίξει ο κορονοϊός; Η απάντηση αυτή την στιγμή δεν υπάρχει, αλλά είναι σίγουρο ότι στην πορεία και της εξέλιξη του ιού θα υπάρξουν και αλλαγές ή προσαρμογές.

Σε ότι αφορά την Ελλάδα ο υπουργός Οικονομικών εμφανίζεται ιδιαίτερα ικανοποιημένος αφού πέτυχε τον πρώτο και τον βασικό στόχο, να μην ισχύσει το πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ για εφέτος. Ο Χρήστος Σταϊκούρας ανέφερε ότι το Eurogroup αποφάσισε την εξαίρεση των δαπανών για την αντιμετώπιση της επιδημίας και του προσφυγικού από το δημοσιονομικό αποτέλεσμα και τονίζει ότι έρχεται μεγάλο πακέτο μέτρων καθώς δεν υφίσταται για φέτος ο στόχος του 3,5% του ΑΕΠ.

Δημοσιονομική ευελιξία
Η Ελλάδα εξασφάλισε δημοσιονομική ευελιξία ανάλογη με αυτή που θα εφαρμοστεί για όλα τα κράτη μέλη εξασφάλισε η Ελλάδα στο Eurogroup.

Προκειμένου να αντιληφθεί ο καθένας την κρισιμότητα της κατάστασης αρκεί να αναφερθεί στην δήλωση που έκανε ο επικεφαλής του EurogroupΜάριο Σεντένο που είπε ότι «αποφασίσαμε να χρησιμοποιήσουμε πλήρως όλη την ευελιξία που παρέχεται για όλα τα κράτη μέλη».

Αναφορικά με την Ελλάδα ο Κλάους Ρέγκλινγκ δήλωσε εντυπωσιασμένος από την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα αναδεικνύοντας την πρόθεση του πρωθυπουργού να επιταχύνει ακόμα περαιτέρω, όπως τον ενημέρωσε κατά την πρόσφατη επίσκεψη στην Αθήνα.

Το Eurogroup χθες φαίνεται ότι αποφάσισε να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και να κάνει «οτιδήποτε χρειαστεί» για την αντιμετώπιση των έκτακτων καταστάσεων που διαμορφώνονται για την υγεία των πολιτών και την οικονομία. «Θα κάνουμε ότι χρειαστεί, είμαστε έτοιμοι για όλα», είπε ο Μάριο Σεντένο ανακοινώνοντας παράλληλα ότι το Eurogroup θα συνεδριάζει σε εβδομαδιαία βάση προκειμένου το πρώτο πακέτο μέτρων να συμπληρώνεται διαρκώς.

Τα μέτρα
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Eurogroup το πρώτο πακέτο μέτρων σε εθνικό επίπεδο φτάνει το 1% του ΑΕΠ, ενώ υπάρχει δέσμευση να προσφερθεί ρευστότητα ίση τουλάχιστον με το 10% του ΑΕΠ.

Ο Μάριο Σεντένο δε καλωσόρισε την πρόθεση της Κομισιόν να εισηγηθεί στο Συμβούλιο την ενεργοποίηση της ρήτρας «γενικής διαφυγής» (generalescapeclause) του Συμφώνου Σταθερότητας. Στο πρώτο πακέτο μέτρων περιλαμβάνονται άμεσες δημοσιονομικές δαπάνες με στόχο τον περιορισμό και την καταπολέμηση της ασθένειας, στήριξη ρευστότητας σε επιχειρήσεις και στήριξη στους εργαζομένους που πλήττονται.

Τι είπε ο Χρήστος Σταϊκούρας
Ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, τόνισε ότι η Ελλάδα διαθέτει τους αναγκαίους βαθμούς ευελιξίας προκειμένου να λάβει άμεσα πρωτοβουλίες των κοινωνικών και οικονομικών επιπτώσεων από την εξάπλωση του κορονοϊού.

Συγκεκριμένα, ο Χρ. Σταϊκούρας ανέφερε ότι το Eurogroup αποφάσισε την εξαίρεση των δαπανών για την αντιμετώπιση της επιδημίας και του προσφυγικού από το δημοσιονομικό αποτέλεσμα και τονίζει ότι έρχεται μεγάλο πακέτο μέτρων καθώς δεν υφίσταται για φέτος ο στόχος του 3,5% του ΑΕΠ.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ