Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το Bloomberg, η Eni ετοιμάζεται να ανοίξει λογαριασμούς σε ρούβλι στην Gazprombank και να συμμορφωθεί κατ’ αυτόν τον τρόπο με τη ρωσική απαίτηση για πληρωμή του φυσικού αερίου στο εθνικό νόμισμα της Ρωσίας, μηχανισμός που προωθεί το Κρεμλίνο για να στηριχθεί το ρούβλι.

Πηγές που επικαλείται το Bloomberg σημειώνουν ότι πρόκειται για προληπτική ενέργεια, καθώς ο ενεργειακός γίγαντας αναζητά σαφέστερες οδηγίες από την ιταλική κυβέρνηση και τις ευρωπαϊκές αρχές για το εάν – και υπό ποιες προϋποθέσεις – μπορεί να χρησιμοποιήσει τους λογαριασμούς αυτούς για να αγοράσει ρωσικό φυσικό αέριο.ορόσημο
Η Eni δεν έχει χρησιμοποιήσει τον νέο μηχανισμό και μέχρι στιγμής έχει πληρώσει μόνο σε ευρώ, ανέφεραν οι πηγές που επικαλείται το αμερικανικό δίκτυο.

Ο επόμενος γύρος πληρωμών αναμένεται το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Μαΐου. Η ιταλική εταιρεία ενέργειας ζητά από την Κομισιόν σαφέστερες οδηγίες για τη στάση που πρέπει να κρατήσει ώστε να μην παραβιάσει τις ευρωπαϊκές κυρώσεις.

Η γερμανική Uniper ανέφερε επίσης ότι θεωρεί πως μπορεί να συνεχίσει να πραγματοποιεί αγορές χωρίς να παραβιάζει τις κυρώσεις.

Η Ιταλία προμηθεύεται περίπου το 40% του φυσικού της αερίου από τη Ρωσία, αν και ο πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι ψάχνει εναγωνίως τρόπο να αντικαταστήσει τις ποσότητες αυτές και έχει εξασφαλίσει νέες συμφωνίες με εναλλακτικούς προμηθευτές, ιδιαίτερα από τη Βόρεια Αφρική.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ