Πρωτογενές πλεόνασμα που θα ξεπεράσει τον στόχο του 3,5% του ΑΕΠ και ανάπτυξη που θα κινηθεί στην περιοχή του 2,8% προβλέπει, σύμφωνα με πληροφορίες, το προσχέδιο προϋπολογισμού του 2020, το οποίο κατατίθεται σήμερα στη Βουλή. Σε αυτό ενσωματώνεται το σύνολο των φοροελαφρύνσεων και η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη Θεσσαλονίκη. Αντιθέτως, δεν λαμβάνεται υπόψη η πιθανότητα έμμεσης μείωσης του στόχου για το πρωτογενές πλεόνασμα μέσω της χρησιμοποίησης των κερδών από τα ελληνικά ομόλογα (ANFAs, SMPs) για επενδύσεις, καθώς οι σχετικές αποφάσεις αναμένονται στο Eurogroup της 4ης Δεκεμβρίου.

Για τη φετινή χρονιά το προσχέδιο εκτιμά ότι θα κλείσει με ανάπτυξη περί το 2% και ότι θα υπάρξει και πάλι υπεραπόδοση έναντι του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ. Η κυβέρνηση εξετάζει, μεταξύ άλλων, την αξιοποίησή της για να αυξηθεί το επίδομα θέρμανσης και να χορηγηθεί νωρίτερα από προηγούμενα έτη.

Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας και ο υφυπουργός Θεόδωρος Σκυλακάκης σε χθεσινές συνεντεύξεις τους (στις εφημερίδες «Ελεύθερος Τύπος» και «Καθημερινή» αντιστοίχως) δήλωσαν βέβαιοι ότι δεν υπάρχει δημοσιονομικό κενό για την προσεχή χρονιά. Ωστόσο, τουλάχιστον μέχρι το βράδυ της περασμένης Παρασκευής, οι τεχνοκράτες των ευρωπαϊκών θεσμών δεν συμμερίζονταν την εκτίμηση αυτή και εξακολουθούσαν να βλέπουν «τρύπα» για το 2020.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ