Ο αρχισυντάκτης της γερμανικής εφημερίδας Bild, Γιούλιαν Ρίπιε, μίλησε για το ρεπορτάζ στο οποίο αποκάλυψε τον κρίσιμο ρόλο που έπαιξε η καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ, σταματώντας -όπως τονίζει το κείμενό του- μία πιθανή ένταση εκτός ελέγχου ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία, μετά την έκδοση της τουρκικής NAVTEX για σεισμικές έρευνες στο θαλάσσιο χώρο νότια της Ρόδου και του Καστελόριζου και νοτιοανατολικά της Κρήτης

«Υπάρχουν διαφορετικές εκδοχές, αυτό που ξέρουμε σίγουρα είναι ότι η Καγκελάριος γύρο στις 8 μίλησε με τον κ. Μητσοτάκη και αργότερα με κ. Ερντογάν. Κάποιοι λένε ότι το τηλεφώνημα ήταν κανονικό (σ.σ. όχι έκτακτο), αλλά μίλησαν στο τέλος για τη Μεσόγειο. Έπειτα ξανάγινε επείγον τηλεφώνημα στον Έλληνα πρωθυπουργό» είπε στον ΑΝΤ1. Απαντώντας στο πως θεωρεί ότι κατάφερε να ρίξει του τόνους η καγκελάριος της Γερμανίας είπε: «Είναι δύσκολο να πούμε πως το κατάφερε. Αλλά για εκείνη είναι σημαντική στη γερμανική προεδρία να υπάρχει ειρηνική ΕΕ. Έχει μία κληρονομιά που θέλει να παραδώσει».

Ερωτηθείς για το κλίμα στην επικοινωνία των τριών αρχηγών κρατών είπε: «Ξέρουμε ότι ήταν έντονη η κατάσταση, και οι στρατοί ήταν έτοιμοι. Δεν μπορούμε να πούμε για το κλίμα αλλά ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών έστελνε ξεκάθαρο μήνυμα στην Τουρκία. Ξέρουμε ότι η κυρία Μέρκελ είναι μεσολαβητής. Δεν παίρνει το μέρος καμίας πλευράς. Ο κ. Ερντογάν έχει ένα ταμπεραμέντο».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ