«Η κατάσταση παραμένει αμετάβλητη» σχολίαζαν αρμόδιες πηγές του ΓΕΕΘΑ, με αφορμή πληροφορίες σχετικά με τις κινήσεις του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού. Τις κινήσεις τους συνεχίζουν να παρακολουθούν μονάδες και μέσα των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων. Ο ελληνικός στόλος παραμένει σε επιφυλακή στο Αιγαίο και παρακολουθεί τις κινήσεις των τουρκικών πλοίων, τα οποία βγήκαν στο Αιγαίο μερικές ώρες μετά την έκδοση της τουρκικής Navtex με την οποία δεσμεύει περιοχή ΝΑ του Καστελόριζου εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας για έρευνες.

Οι παραπάνω πληροφορίες έρχονται στον αντίποδα των όσων είχαν ακουστεί νωρίτερα για αποκλιμάκωση της έντασης και για το ότι τα τουρκικά πλοία που απέπλευσαν χθες από τα λιμάνια της Τουρκίας, άλλαξαν ρότα και κατευθύνονται σταδιακά προς τις τουρκικές ακτές.
Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας Τουρκίας
Την ίδια ώρα, την αποφασιστικότητα της για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων και των συμφερόντων της στην Ανατολική Μεσόγειο, «όπως αυτά προκύπτουν από το Διεθνές Δίκαιο», εκφράζει η Τουρκία, με ανακοίνωσή της, μετά τη λήξη του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας υπό τον τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Αναφορικά με την Ελλάδα και την Κύπρο, στο άρθρο 4, η Τουρκία δηλώνει αποφασισμένη να μην επιτρέψει σε χώρες που αγνοούν την ύπαρξη της τουρκικής κοινότητας και τα δικαιώματά της να πλήξουν το περιβάλλον ειρήνης και σταθερότητας.

Που βρίσκεται το Ορούτς Ρέις
Ακινητοποιημένο στα ανοιχτά του λιμανιού της Αττάλειας, παραμένει τις τελευταίες 24 ώρες, το ερευνητικό γεωτρύπανο Oruc Reis. Σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα Χουριέτ είναι στάσιμο και το συνοδεύουν δύο φρεγάτες του τουρκικού στόλου. Μάλιστα, όπως αναφέρει το τουρκικό ρεπορτάζ, το πλοίο δεν έχει μετακινηθεί καθόλου από τότε που εκδόθηκε η τουρκική NAVTEX για τη δέσμευση περιοχών νοτιοανατολικά του Καστελόριζου και εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Στο διαδίκτυο έχουν αναρτηθεί βίντεο και φωτογραφίες που δείχνουν το Ορούτς Ρέις ακινητοποιημένο.

Με φόντο τις τουρκικές προκλήσεις στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε το απόγευμα της Τετάρτης 22 Ιουλίου 2020, τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο της Ρωσικής Ομοσπονδίας Βλαντιμίρ Πούτιν. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, στη διάρκεια της επικοινωνίας συζητήθηκαν οι διμερείς σχέσεις, η κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο και την ευρύτερη περιοχή και το ζήτημα της μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, γεγονός που αποτελεί πρόκληση για όλο τον Ορθόδοξο κόσμο.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ