Βαθιά το χέρι στην τσέπη αναγκάζονται να βάλουν εκατομμύρια φορολογούμενοι, λίγο πριν αποχαιρετίσουν το 2019. Έτσι, μέχρι την Τρίτη 31 Δεκεμβρίου οι φορολογούμενοι θα πρέπει να πληρώσουν συνολικά πάνω από δυο δισεκατομμύρια ευρώ, χωρίς να υπολογίζονται σε αυτό δόσεις για ρυθμισμένες οφειλές.

Πιο συγκεκριμένα, οι φορολογούμενοι το αργότερο μέχρι αύριο Τρίτη 31 Δεκεμβρίου θα πρέπει:

  • να εξοφλήσουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων την τέταρτη δόση του ΕΝΦΙΑ, ενώ η τελευταία δόση θα πρέπει να εξοφληθεί έως τις 31 Ιανουαρίου 2020. Το παραπάνω ισχύει για αυτούς που έχουν εξοφλήσει τον φόρο εφάπαξ. Επιπλέον επισημαίνεται ότι η μη πληρωμή της δόσης του ΕΝΦΙΑ έχει ως συνέπεια την επομένη της λήξης της ημερομηνίας πληρωμής για προσαύξηση του ύψους της δόσης (ή των δόσεων) που οφείλονται κατά 0,73% τον μήνα. Η αίτηση χορήγησης αναστολής πληρωμής ΕΝΦΙΑ σε νομικά πρόσωπα σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν. 4223/2013, πραγματοποιείται από τις ΔΟΥ, σύμφωνα με τα οριζόμενα στην ΠΟΛ. 1250/2014 της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων. Η αίτηση δύναται να υποβληθεί έως και την τελευταία εργάσιμη ημέρα του Δεκεμβρίου.
  • να εξοφληθούν τα τέλη κυκλοφορίας για το 2020, τα οποία δεν έχουν κάποια αλλαγή σε σχέση με αυτά που κατέβαλαν οι φορολογούμενοι το 2019. Οι φορολογούμενοι που δεν επιθυμούν να καταβάλλουν τα τέλη κυκλοφορίας θα πρέπει το αργότερο έως την Τρίτη 31 Δεκεμβρίου να προχωρήσουν στη υποβολή δήλωσης ακινησίας του οχήματός τους στην Δημόσια Οικονομική Υπηρεσία στην οποία υπάγονται. Εφόσον παρέλθει η προθεσμία και δεν εξοφληθούν τα τέλη κυκλοφορίας ή δεν κατατεθούν οι πινακίδες του οχήματος, τότε στον ιδιοκτήτη του επιβάλλεται πρόστιμο στο 100% των τελών που του αναλογούν.

Αν και δεν υπάρχει καμία επίσημη ενημέρωση, στο υπουργείο Οικονομικών υπάρχουν σκέψεις για ολιγοήμερη παράταση, η οποία όμως – εάν τελικά δοθεί – θα ανακοινωθεί λίγες ώρες πριν κλείσει η πλατφόρμα του Taxisnet.

  • να πληρώσουν οι αγρότες, αυτοαπασχολούμενοι και ελεύθεροι επαγγελματίες τις εισφορές Νοεμβρίου του ΕΦΚΑ. Την ίδια ημερομηνία θα γίνει η καταβολή της εισφοράς μέσω άμεσης χρέωσης τραπεζικού λογαριασμού.
  • να καταβληθεί ο φόρος για τα ασφάλιστρα και δικαιώματα που γίνονται απαιτητά το τρίμηνο Ιουλίου-Σεπτεμβρίου
  • να καταβληθεί ο φόρος εισοδήματος νομικών προσώπων. Τα νομικά πρόσωπα και οι νομικές οντότητες υποχρεούνται να δηλώνουν ηλεκτρονικά όλα τα εισοδήματά τους στη Φορολογική Διοίκηση με δήλωση που υποβάλλεται μέχρι και την τελευταία ημέρα του έκτου μήνα από το τέλος του φορολογικού έτους. Για το φορολογικό έτος από την 1η Ιουλίου του 2018 έως τις 30 Ιουνίου του 2019 η δήλωση υποβάλλεται μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου του 2019.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ