ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΩΝ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΒΟΡΕΙΟΗΠΕΙΡΩΤΩΝ

Η Επιτροπή Aσφαλισμένων Συνταξιούχων Βορειοηπειρωτών ξεκινώντας ενημερωτική εκστρατεία στα ΜΜΕ εξέδωσε το παρακάτω Δελτίο Τύπου σχετικά με τα προβλήματα που ταλανίζουν την κοινότητα των Ελλήνων Βορειοηπειρωτών και αφορούν τις τελευταίες εξελίξεις για το θέμα των συντάξεων

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

*ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ ΟΤΙ ΑΔΙΚΑ ΜΑΣ ΕΧΕΙ ΑΦΑΙΡΕΘΕΙ

*ΖΗΤΑΜΕ ΤΗΝ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ 4387/16 (ΝΟΜΟΣ ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΥ) ΚΑΙ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ 7

*ΖΗΤΑΜΕ ΤΗΝ ΘΕΜΕΛΙΩΣΗ ΤΟΥ ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΙΚΟΥ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΟΣ ΣΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΣΥΝΤΑΞΗ

Η Επιτροπή Συνταξιούχων και Ασφαλισμένων Βορειοηπεριωτών, συνεχίζει τις προσπάθειες για την ακύρωση της άδικης ρύθμισης της ασφαλιστικής νομοθεσίας που παράνομα στερεί από τους Βορειοηπειρώτες το δικαίωμα σύνταξης.

Υπενθυμίζουμε ότι:

  • Στο νόμο 4387/16 άρθρο 7, παρ.2 (νόμος Κατρούγκαλου) της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, προβλέπεται ότι, πλήρης εθνική σύνταξη χορηγείται εφόσον ο συνταξιούχος διαμένει ΜΟΝΙΜΑ και ΝΟΜΙΜΑ στην Ελλάδα 40 χρόνια, μεταξύ του δέκατου πέμπτου έτους της ηλικίας και του έτους συνταξιοδότησης. Διαφορετικά, η εθνική σύνταξη μειώνεται κατά 1/40 για κάθε χρόνο που υπολείπεται των 40 ετών μόνιμης και νόμιμης διαμονής. Βάση του νόμου αυτού, κόβεται σχεδόν το 40-50% της εθνικής σύνταξης, περίπου 194 ευρώ, από την μικρή συνολική σύνταξη. Οι Έλληνες Βορειοηπειρώτες αντικειμενικά αδυνατούν να συμπληρώσουν 40 χρονιά διαμονής μόνιμα και νόμιμα στην Ελλάδα, πάρα την θέλησή τους, γιατί τα κομμουνιστικά καθεστώτα έπεσαν στα τέλη του 1990 και επομένως ήταν αδύνατον, καθότι απαγορευμένο, να βρίσκεται στην Ελλάδα Έλληνας της Αλβανίας. Επιπρόσθετα, το σύνολο των εν Ελλάδι Βορειοηπειρωτών μπορούν να βεβαιώσουν τη μόνιμη παραμονή τους και εργασία στην Ελλάδα, μόνο μετά το 1998 (δηλαδή 22 έτη πριν) όχι επειδή δεν ήταν στην Ελλάδα, αλλά επειδή η πολιτεία δεν χορηγούσε μέχρι τότε το Ειδικό Δελτίο Ταυτότητας Ομογενούς.
  • Το 2019, πριν τις εθνικές εκλογές, ο τότε αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, σε δελτίο τύπου που εξέδωσε η Νέα Δημοκρατία, δεσμεύτηκε για πρώτη φορά για αποκατάστασης της εν λόγω αδικίας εν όψει της μεταρρύθμισης του ασφαλιστικού συστήματος που πρότεινε το κόμμα του. Σε σχετικό δελτίο τύπου της ΝΔ με ημερομηνία 17.05.2019 αναγράφεται:
    «Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας δεσμεύτηκε επίσης πώς στο νέο Νόμο που θα φέρει η επόμενη Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, σε αντικατάσταση του Νόμου Κατρούγκαλου, θα διορθώσει τις άδικες για τους ομογενείς μας στην Αλβανία πρόνοιες της σημερινής νομοθεσίας που δημιουργούν προσκόμματα στη θεμελίωση πλήρους δικαιώματος εθνικής σύνταξης.»
  • Το σχετικό νομοσχέδιο του Υπουργείου Εργασίας όμως, μέσα στις ριζικές αλλαγές που επέφερε στον ν.4387, δεν περιελάμβανε την αποκατάσταση αυτής της αδικίας, με αποτέλεσμα οι δυσμενείς ρυθμίσεις για τους Βορειοηπειρώτες να παραμένουν. Παρά τη δέσμευση του κ. Μητσοτάκη, παρέμεινε η διάταξη του νόμου Κατρούγκαλου, χωρίς εξαίρεση για τους Βορειοηπειρώτες και η θεμελίωση δικαιώματος πλήρους σύνταξης γίνεται μόνο σε πολίτες που πιστοποιείται η διαμονή τους τα τελευταία 40 χρόνια στην Ελλάδα. Η επιτροπή Συνταξιούχων και Ασφαλισμένων Βορειοηπεριωτών πραγματοποίησε πλήθος δράσεων, συμμετείχε στην δημόσια διαβούλευση αλλά το νομοσχέδιο ψηφίστηκε τελικά χωρίς να αλλάξει το εν λόγω άρθρο.
  • Την ημέρα της ψήφισης του νομοσχεδίου, υπήρξε νέα δέσμευση από την κυβέρνηση δια στόματος του Υπουργού Εργασίας στο κοινοβούλιο, του Κυβερνητικού Εκπροσώπου στην ενημέρωση των συντακτών, και του πρωθυπουργού με ενημέρωση από το γραφείο του, ότι το ζήτημα θα λυθεί με τροπολογία μέχρι τον Μάρτιο. Δυστυχώς, μέχρι σήμερα, δεν έχει αναληφθεί σχετική πρωτοβουλία με την αιτιολογία πως προέχει η αντιμετώπιση της πανδημίας του Κωρονοϊού, με αποτέλεσμα δεκάδες Βορειοηπειρώτες να συνεχίζουν να λαμβάνουν μειωμένες συντάξεις.

Όλα το πολιτικά κόμματα, έχουν παραδεχτεί ότι ο νόμος αυτός είναι άδικος.
Ήρθε η στιγμή να σταθούν στο ύψος των δημοσίων, γραπτών και προφορικών τους δεσμεύσεων.
Οι Έλληνες της Αλβανίας, δεν ζητάνε αποζημίωση ή βοήθεια από την Ελλάδα. Ζητάνε απλώς, η Ελλάδα να μην κάνει εις βάρος τους ρατσιστικές διακρίσεις και να μην περιθωριοποιεί τα μέλη της κοινότητας.

Η Επιτροπή Συνταξιούχων και Ασφαλισμένων Βορειοηπεριωτών, ζητά την κατάργηση του νόμου 4387/16 (νόμος Κατρούγκαλου) και ιδιαίτερα του άρθρου 7, το οποίο προβλέπει την απαράδεκτη διάκριση σε βάρος των ασφαλισμένων διαφοροποιώντας τις γενικές αρχές της ασφάλισης με αποτέλεσμα να μην αποδίδονται οι συντάξεις και οι ασφαλιστικές παροχές με τις ίδιες προϋποθέσεις σε όλους τους ασφαλισμένους.

Ο αγώνας μας θα συνεχιστεί μέχρι την τελική δικαίωση.
Επιτροπή Ασφαλισμένων και Συνταξιούχων Βορειοηπειρωτών
Αθήνα, 9/10/2020

Ταμπάκος Λεονάρδος
Πρόεδρος Ασφαλισμένων Συνταξιούχων Βορειοηπειρωτών
Τηλ : 699 3955 993
email : leonardostabakos@gmail.com

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ