Ανάσταση και Πάσχα στο μπαλκόνι γιατί οι επόμενες μέρες είναι εξαιρετικά κρίσιμες για την εξάπλωση του κορονοϊού στη χώρα μας. «Αυτό που έρχεται είναι το δύσκολο κομμάτι της επιδημίας» προειδοποίησε ο καθηγητής λοιμωξιολογίας του ΕΚΠΑ, Νίκος Σύψας.

Η Ελλάδα «μετρά» 39 νεκρούς, 1.156 κρούσματα και 69 ανθρώπους διασωληνωμένους στις ΜΕΘ από τον κορονοϊό. Με το νέο μεγάλο στοίχημα να είναι τα γηροκομεία (σ.σ. αναφέρθηκε και ο Σωτήρης Τσιόδρας στην χθεσινή ενημέρωση) για να μην εξαπλωθεί εκεί ο κορονοϊός, όλα δείχνουν πως η χώρα μπαίνει σε κρίσιμη καμπή.

Τα δύσκολα είναι μπροστά μας και ο γνωστός καθηγητής έκανε έκκληση στους πολίτες να μη χαλαρώσουν. Ο κορονοϊός, όπως και όλες οι επιδημίες, είναι απρόβλεπτος και δεν πρέπει να υπάρξει εφησυχασμός.

Θα μπούμε σε δύσκολα νερά τις επόμενες μέρες, τόνισε ο Νίκος Σύψας μιλώντας το πρωί της Δευτέρας (30.03.2020) στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ. Εκτίμησε ότι η κορύφωση θα έρθει στα μέσα με τέλη Απριλίου, αλλά μέχρι τότε θα πράγματα ίσως να είναι δύσκολα. «Μπαίνουμε στην επικίνδυνη φάση της επιδημίας» είπε ο Νίκος Σύψας, εκφράζοντας την ελπίδα η κορύφωση να είναι τέτοια που να αντέξει το ΕΣΥ.

«Το καλό σενάριο είναι ότι σε δυο εβδομάδες θα έχουμε την κορύφωση, εκεί θα δούμε πώς έχουν αποδώσει τα μέτρα που λαμβάνουμε τώρα. Ελπίζουμε ότι θα έχουμε μια κάμψη της καμπύλης» τόνισε ο καθηγητής του ΕΚΠΑ, σημειώνοντας ότι «ελπίζω μέσα στον Μάιο να αρχίσουμε να συζητάμε για άρση των μέτρων», όσο κι αν αυτό είναι απρόβλεπτο να το συζητάς σε μια επιδημία.

«Τώρα είναι η ώρα να μη βγαίνουμε καθόλου από το σπίτι μας. Είναι το κρίσιμο σημείο να μην εξαπλωθεί η επιδημία. Είναι εξαιρετικά δύσκολο αλλά καλώ τους πολίτες να βάλουν όλοι πλάτη για να ξεπεράσουμε το δύσκολο σημείο» είπε χαρακτηριστικά.

Όσο για το Πάσχα; Η απάντησή του ήταν ξεκάθαρη: «Μεγάλη εβδομάδα σπίτια μας, Ανάσταση στα μπαλκόνια μας».

Ο κύβος ερρίφθη. Η κυβέρνηση έχει αποφασίσει την παράταση του μέτρου της απαγόρευσης κυκλοφορίας και μετά τις 6 Απριλίου που λήγει η πρώτη περίοδος. Σύμφωνα με πληροφορίες του in.gr, τα επόμενα 24ωρα θα ανακοινωθεί από την Πολιτική Προστασία -ενδεχομένως και από τον ίδιο τον πρωθυπουργό με νέο διάγγελμα- η συνέχιση των μέτρων του υποχρεωτικού εγκλεισμού στο σπίτι μέχρι και μετά το Πάσχα που φέτος είναι στις 19 Απριλίου.

Η ανακοίνωση αναμένεται να κάνει λόγο για απαγόρευση κυκλοφορίας ως τις 20 ή 21 Απριλίου, δηλαδή αμέσως μετά την Κυριακή του Πάσχα, αλλά με ανοικτό το παράθυρο να υπάρξει και νέα παράταση που θα πιάνει και τον Μάιο, ανάλογα με τις εξελίξεις στην υπόθεση του κορονοϊού.
Όπως αναφέρουν κυβερνητικοί παράγοντες, είναι δεδομένο ότι δεν πρόκειται να υπάρξει χαλάρωση των μέτρων που ισχύουν σήμερα. Το αντίθετο μάλιστα: Μπορεί να υπάρξει αυστηροποίηση με τα τελευταία όπλα που έχει η κυβέρνηση προκειμένου να μην επεκταθεί παντού ο ιός.

Πιο σκληρά μέτρα
Αν δηλαδη καταγραφεί τις επόμενες δύο εβδομάδες του peak της κρίσης, μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων και των θανάτων και ασφυκτική πίεση στο σύστημα υγείας, τότε η κυβέρνηση έχει αποφασίσει να λάβει πιο σκληρά μέτρα. Όπως π.χ. αυτό της καθολικής απαγόρευσης κυκλοφορίας, ούτε και με τις σχετικές άδειες, για ορισμένες ώρες της ημέρας.

Για παράδειγμα να μην μπορεί να κυκλοφορήσει κανείς, δηλαδή γενική απαγόρευση, τις νυκτερινές ώρες ή ώρες που παρατηρείται αιχμή της κίνησης με διάφορα προσχήματα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ