Η Άγκελα Μέρκελ και ο Εμανουέλ Μακρόν συναντήθηκαν στο περιθώριο και μετά το πέρας των εργασιών με τον Ολλανδό πρωθυπουργό Μαρκ Ρούτε για να αναζητήσουν τρόπο άρσης του αδιεξόδου. Το διπλωματικό μασάζ έληξε γρήγορα, με την σχεδόν νευρική και «κακοδιάθετη», όπως τη χαρακτήρισε ο Ρούτε, αποχώρηση της καγκελαρίου και του Γάλλου προέδρου με τους δύο ισχυρούς ηγέτες της Ευρώπης να πίνουν ένα ποτό μαζί στη συνέχεια στο ξενοδοχείο τους.Η Γαλλία και η Γερμανία δέχτηκαν να κατέβει το πακέτο στα 400 δισ., αλλά όχι παρακάτω. Το χθεσινό σχέδιο Μισέλ, περιλάμβανε νέες παραχωρήσεις για τους «φειδωλούς» όπως:

την τροποποίηση σχετικά με τη διακυβέρνηση του Ταμείου
τη δυνατότητα «φρένου εκτάκτου ανάγκης» στην εκταμίευση αν διαφωνεί έστω και ένα κράτος-μέλος με το πώς υλοποιείται ένα εθνικό πρόγραμμα ανάκαμψης
100 εκατ. ευρώ ετησίως σε «επιστροφές» (rebates) από τον κοινοτικό προϋπολογισμό
αύξηση σε 20% (από 15%) των παρακρατήσεων τελωνειακών δικαιωμάτων που θα αποφέρει ιδιαίτερα μεγάλο όφελος για την Ολλανδία.
Η Ελλάδα έχει στοιχηθεί με τους Γάλλους τους Ιταλούς και γενικά τους νότιους. Υπήρξε χθες η συνάντηση Μητσοτάκη Μακρόν σε πολύ καλό κλιμα αλλά γενικά με βάση το ρεπορτάζ και τα δεδομένα η Ελλάδα δεν αποτελεί από τους ρυθμιστές ή της πρωταγωνιστές της Συνόδου. Ας θυμηθούμε τη δήλωση Μητσοτάκη την πρώτη μέρα της συνόδου.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ