Σύνοδος Κορυφής ΕΕ: «Μικρό καλάθι» για κυρώσεις στην Τουρκία – Χωρίς κινητά και tablet οι 27
Με δυο απρόοπτα – την εσπευσμένη αποχώρηση της Ούρσουλα φον Ντερ Λάινεν λόγω κορονοϊού , και την κίνηση του Σαρλ Μισέλ να ζητήσει από τους ηγέτες των 27 να παραδώσουν smartphones και tablets, υπό τον φόβο… παρακολούθησης – αλλά και με μειωμένες προσδοκίες για αυστηρή απάντηση στις τουρκικές προκλήσεις, πραγματοποιείται η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ, στις Βρυξέλλες.

Κύρια θέμα το Brexit, κορονοϊός και το κλίμα. Οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, επέμειναν η Βρετανία να εφαρμόσει πλήρως τη συμφωνία που διέπει την αποχώρησή της από την ΕΕ την 31η του περασμένου Ιανουαρίου, χωρίς να επαναδιαπραγματευτεί τους όρους, «τελεία και παύλα», δήλωσε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ. «Είμαστε 100% ενωμένοι», είπε τονίζοντας ότι η Βρετανία πρέπει «να κάνει τα απαραίτητα βήματα», για να άρει τα εμπόδια για την επίτευξη συμφωνίας.Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ζήτησε τα κινητά των ευρωπαίων ηγετών, προκειμένου να διατηρηθούν «μυστικές» οι συζητήσεις των ηγετών της ΕΕ για το Brexit στη Σύνοδο Κορυφής, από τα «αδιάκριτα αυτιά» του MI6. Όπως μεταδίδει ο David M. Herszenhorn του Politico, οι συσκευές ελήφθησαν από τους ηγέτες και τοποθετήθηκαν σε ερμάρια στον πέμπτο όροφο του κτιρίου Europa. Το κλειδί για κάθε ντουλάπι παραδόθηκε προσωπικά σε κάθε ηγέτη. «Μπορούν να φύγουν φυσικά αν θέλουν να κάνουν επείγουσα τηλεφωνική κλήση», σύμφωνα με τα όσα αναφέρει το Politico. «Αλλά δεν μπορούν να φέρουν ένα κινητό τηλέφωνο στο δωμάτιο όσο συνεχίζεται η συζήτηση για το Brexit», προσθέτει.Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν αποχώρησε εσπευσμένα από τη Σύνοδο Κορυφής των ηγετών της ΕΕ, αφού εντοπίστηκε ένα θετικό κρούσμα της Covid-19 στο περιβάλλον της, ανακοίνωσε μέσω του Twitter. Όπως διευκρίνισε, η ίδια έχει βρεθεί αρνητική στον νέο κορονοϊό, ωστόσο θα τεθεί σε αυτοαπομόνωση, για δεύτερη φορά μέσα σε λιγότερο από ένα μήνα.Ενδεικτικές του πώς αντιμετωπίζουν τα κράτη-μέλη το θέμα των τουρκικών προκλήσεων είναι οι δηλώσεις υψηλόβαθμων στελεχών που επικαλείται το Politico. Υψηλόβαθμος αξιωματούχος κράτους-μέλους της ΕΕ δήλωσε στο Politico ότι έχει χαμηλές προσδοκίες από τις σημερινές εργασίες της Συνόδου Κορυφής. «Υποτίθεται θα μιλούσαμε για το Brexit και την Αφρική, αλλά θα καταλήξουμε να μιλάμε για τον κοροναϊό και την Τουρκία».

Ένας άλλος υψηλόβαθμος αξιωματούχος σχολίασε απλά ότι η Ελλάδα και η Κύπρος «θα ενημερώσουν για τις τελευταίες αρνητικές εξελίξεις» σχετικά με την Τουρκία.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ