Τo Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επιβεβαίωσε τα συμπεράσματα της 2ας Οκτωβρίου 2020 επισημαίνοντας χαρακτηριστικά την έντονη αποδοκιμασία για τις νέες μονομερείς και προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο. Μεταξύ αυτών και οι πρόσφατες ερευνητικές δραστηριότητες. Επίσης, καλεί την Τουρκία να σεβαστεί τα ψηφίσματα 550 και 789 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Παράλληλα, τονίζει τη σημασία του καθεστώτος των Βαρωσίων και επαναλαμβάνει την πλήρη αλληλεγγύη του προς την Ελλάδα και την Κύπρο.

«To Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επαναβεβαιώνει τα συμπεράσματα της 2ας Οκτωβρίου 2020 και εκφράζει έντονη αποδοκιμασία για τις νέες μονομερείς και προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, συμπεριλαμβανομένων των πρόσφατων ερευνητικών δραστηριοτήτων. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καλεί την Τουρκία να σεβαστεί τα ψηφίσματα 550 και 789 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και τονίζει τη σημασία του καθεστώτος των Βαρωσίων, και επαναλαμβάνει την πλήρη αλληλεγγύη του προς την Ελλάδα και την Κύπρο», αναφέρεται μεταξύ άλλων στο κείμενο συμπερασμάτων των ηγετών της ΕΕ και συνεχίζεται:

«Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καλεί την Τουρκία να αντιστρέψει αυτές τις ενέργειες και να εργαστεί για τη μείωση των εντάσεων κατά τρόπο συνεπή και συστηματικό. Θα εξακολουθήσει να παρακολουθεί στενά το ζήτημα, προκειμένου να υπάρξει συνέχεια στα συμπεράσματα του της 2ας Οκτωβρίου 2020».

Για το εμπάργκο όπλων
Αξίζει να σημειωθεί πως παρότι στην πρώτη του έκδοση το κείμενο συμπερασμάτων έκανε αναφορά για εμπάργκο όπλων, στη συνέχεια η αναφορά αφαιρέθηκε από το νέο κείμενο που υιοθετήθηκε. Συγκεκριμένα, στην προηγούμενη αναφορά τονιζόταν ότι «το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επαναλαμβάνει τη δέσμευση όλων των κρατών μελών της ΕΕ για ισχυρές εθνικές θέσεις όσον αφορά την πολιτική εξαγωγής όπλων στην Τουρκία».Σύμφωνα με δύο διπλωμάτες, έχει επίσης «αμβλυνθεί» η γλώσσα σε σύγκριση με ένα αρχικό σχέδιο στο οποίο δόθηκε στην Τουρκία τελεσίγραφο μιας εβδομάδας για την απόσυρση του ερευνητικού σκάφους Oruç Reis από τα ελληνικά ύδατα. Η τουρκική προκλητικότητα σε Αιγαίο και ανατολική Μεσόγειο βρέθηκε στο επίκεντρο των συζητήσεων της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ, κατά τη δεύτερη ημέρα εργασιών της.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ