ΣΧΕΔΙΟ ΤΗΣ ΠΚΜ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΑΡΜΟΓΗ ΣΤΗΝ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ
ΚΩΣΤΑΣ ΓΙΟΥΤΙΚΑΣ: ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ «ΠΟΛΥΕΡΓΑΛΕΙΟ» ΩΣΤΕ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ ΕΡΓΑ ΣΕ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΚΑΙ ΤΟΠΙΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟ
ΝΑ ΘΩΡΑΚΙΣΤΟΥΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΑ ΤΑ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ ΛΙΓΟΤΕΡΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΓΙΑ ΨΥΞΗ
ΔΗΜΟΣΘΕΝΗΣ ΣΑΡΗΓΙΑΝΝΗΣ: ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΧΟΥΜΕ ΚΑΙ ΘΕΤΙΚΕΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΟΠΩΣ ΤΗΝ ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

Στην παγκόσμια πρόκληση της κλιματικής αλλαγής έρχεται να «απαντήσει» η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, πριν αυτή εκδηλωθεί με αύξηση της θερμοκρασίας έως και 4,3 βαθμούς Κελσίου στην Κεντρική Μακεδονία, τις επόμενες δεκαετίες. Με τη δημιουργία ενός σχεδίου προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή, επιχειρεί όπως είπε ο αντιπεριφερειάρχης ανάπτυξης και περιβάλλοντος ΠΚΜ Κώστας Γιουτίκας στην εκπομπή ΤΑ ΛΕΜΕ στη ΒΕΡΓΙΝΑ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ και στη Χριστίνα Τσόρμπα, να προσφέρει σε όλους τους εμπλεκόμενους Φορείς, ένα «πολυεργαλείο» προκειμένου τα έργα που σχεδιάζονται να αντιμετωπίζουν ή να μετριάζουν τις επιπτώσεις.
Από την πλευρά του ο επιστημονικά υπεύθυνος των μελετών , καθηγητής χημικών μηχανικών και διευθυντής του εργαστηρίου περιβαλλοντικής μηχανικής ΑΠΘ Δημοσθένης Σαρηγιάννης σημείωσε ότι τα σενάρια κλιματικής αλλαγής που «έτρεξαν» οι επιστήμονες δείχνουν ότι υπάρχει πολύ σημαντική πίεση στην Κεντρική Μακεδονία με μέση αύξηση ακόμη και 4 βαθμών Κελσίου «κάτι που δείχνει ότι απαιτούνται προληπτικά μέτρα».
«Να θωρακιστούν ενεργειακά τα ξενοδοχεία για να χρειάζονται λιγότερη ενέργεια για ψύξη»
Όπως σημείωσε ο κ. Σαρηγιάννης «ως πανεπιστήμιο και σε συνεργασία με τους συναδέλφους μας από την εταιρία συμβούλων που δούλεψε μαζί μας, δώσαμε μια σύνθεση προτάσεων για προληπτικά μέτρα» ώστε να ενσωματώνεται η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και περιβαλλοντικής πίεσης σε όλους τους τομείς δραστηριότητας, ακόμη και σε δράσεις μη περιβαλλοντικές όπως π.χ. ο τουρισμός για τον οποίο ο κ. Γιουτίκας τόνισε: Στο τουρισμό, λόγω αύξησης θερμοκρασίας μπορεί να έχουμε επιμήκυνση τουριστικής διάρκειας, αλλά θα έχουμε και έντονες θερμοκρασίες ιδιαίτερα τις βραδινές ώρες του Καλοκαιριού. Επομένως τα ξενοδοχεία θα πρέπει να θωρακιστούν για να χρειάζονται λιγότερη ενέργεια για τη ψύξη»
Στόχος, η συνεργασία όλων των φορέων
«Το επόμενο βήμα για να είμαστε αποτελεσματικοί, είναι η συνεργασία όλων των φορέων» επεσήμανε ο αντιπεριφερειάρχης, διευκρινίζοντας ότι αυτό το «πολυεργαλείο» αφορά και περιφερειακές και τοπικές αρχές ώστε να γίνουν έργα που θα αντιμετωπίσουν ή θα μετριάσουν τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.
Σε αντίθεση με άλλες περιπτώσεις (π.χ. γεωθερμία στη Μήλο πριν αρκετά χρόνια όπου υπήρξε προσπάθεια να ληφθούν μέτρα με πολύ θετικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα αλλά δεν έτυχαν κοινωνικής αποδοχής), «εδώ, στην Κεντρική Μακεδονία βαδίζουμε χέρι χέρι με την κοινωνία, τους πολιτικούς φορείς και την Περιφέρεια» τόνισε ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης «και γι αυτό» όπως είπε, «αν και το σχέδιο φαίνεται μακροπρόθεσμο, θα το φέρουμε σε πέρας»

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ