Μιλώντας στην ενημέρωση των κομμάτων στη Βουλή για τα μέτρα που έχει πάρει και στα οποία θα προχωρήσει η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση των οικονομικών συνεπειών του κορωνοϊού ο πρωθυπουργός ετοιμάζει το «κλίμα» και για την κρίση που έρχεται και συνεπώς και για το αναπόφευκτο των διπλών εκλογών (εκτός εάν ο ΣΥΡΙΖΑ δεχτεί να συγκυβερνήσει).

Οι συνέπειες της κρίσης του κορωνοϊού θα είναι δραματικές και πολυεπίπεδες, είπε για να προσθέσει «πως θα κρατήσουν πολύ».Τα μέτρα που ανακοίνωσε
Μέχρι να αρθεί και η τελευταία αρνητική επίπτωση της πανδημίας η κυβέρνησης θα εξακολουθεί να χορηγεί την αποζημίωση ειδικού σκοπού και τα επιδόματα σε ανέργους.
Όσοι επιστρέφουν στη δουλειά αλλά σε συνθήκες μειωμένου ωραρίου και τζίρου θα δουν τις αποδοχές τους να στηρίζονται από την πολιτεία. Συγκεκριμένα θα δίνεται πρόσθετη στήριξη σε επιχειρηματίες που δεν θα μπορούν να ενισχύσουν πλήρως το εργατικό τους δυναμικό. Θα εξειδικευθούν όλα στις 5 το απόγευμα.
Ο πρωθυπουργός είπε ακόμα ότι κανένας πολίτης δεν θα δει το σπίτι του εν μέσω κρίσης να χάνεται και ανακοίνωσε την παράταση για 3 μήνες της προστασίας της Α κατοικίας.
Εξήγγειλε νέο πρόγραμμα Γέφυρα το οποίο θα επιδοτεί την δανειοδότηση των πολιτών από το κράτος. Θα επιβραβεύει και συνεπείς δανειολήπτες που έχουν πληγεί οικονομικά από τον κορονοϊό.
Στην διάθεση των επιχειρήσεων είναι όλα τα χρηματοδοτικά εργαλεία που έχουν ήδη εξαγγελθεί.
Πλέγμα νομοθετικών παρεμβάσεων θα καταστήσουν την Ελλάδα ελκυστικό επενδυτικό προορισμό.
Προσεχώς σχέδιο εξπρές για τον τουρισμό με στόχο να μειωθεί – όσο γίνεται – το πλήγμα, που θα είναι μεγάλο φέτος και προετοιμασία για του χρόνου.
Κρίσιμο ν.σ. για τις χρήσεις γης θα άρει ασάφειες και στρεβλώσεις του παρελθόντος που ταλανίζουν τη χώρα επί δεκαετίες, ώστε να ξέρει κανείς πού μπορεί να επενδύσει.
Άλλο κρίσιμο ν/σ θα αφορά τις προμήθειες.
Επίσης, προανήγγειλε ότι «σε ευρωπαϊκό επίπεδο, εκτός από το SURE, θα υπάρξει το ταμείο Recovery που -όπως είπε- μαχόμαστε να έχει μέγεθος ισάξιο της κρίσης, να χρηματοδοτείται από κοινό ευρωπαϊκό μηχανισμό & να λειτουργεί με κριτήριο της επιχορηγήσεις και όχι τα δάνεια».

«Η Βουλή επανέρχεται στην κανονική λειτουργία – Έρχεται σειρά νομοσχεδίων»
«Η Βουλή συνεχίζει να λειτουργεί. Η έκκληση που κάνω είναι να σταματήσει στη δημόσια αντιπαράθεσή μας αυτή τη συζήτηση για τον τρόπο που λειτούργησε το κοινοβούλιο τους τελευταίους μήνες» τόνισε ο πρωθυπουργός. Παράλληλα, προανήγγειλε το τέλος της πρακτικής των Πράξεων Νομοθετικού Περιεχομένου, λέγοντας πως «η Βουλή λειτούργησε τους τελευταίους δύο μήνες, η κυβέρνηση αξιοποίησε το εργαλείο των ΠΝΠ. Η πρακτική αυτή προφανώς και θα σταματήσει μετά την έκδοση της τελευταίας ΠΝΠ, που θα γίνει σήμερα».
Σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση και προσωπικά στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη εξαπέλυσε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας από το βήμα της Βουλής.Τσίπρας: Ο Μητσοτάκης μετατρέπει την κρίση σε ευκαιρία για να νομοθετεί δίχως λογοδοσία.Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επισήμανε ότι η κυβέρνηση εκμεταλλεύεται την πανδημία ως ευκαιρία, για να στήσει ή να εμπεδώσει, σχέσεις εξάρτησης και απόλυτου ελέγχου της πληροφόρησης των πολιτών «Και αν αυτό δεν είναι ερωτοτροπία με τον ολοκληρωτισμό, τότε μάλλον εμείς δεν καταλαβαίνουμε τις λέξεις» σημείωσε με νόημα.

Ο κ. Τσίπρας επιτέθηκε στην κυβέρνηση σχετικά με τα 20 εκ. ευρώ που δόθηκαν στα μέσα ενημέρωσης. «Αποφασίσατε να δώσετε χωρίς διαφάνεια 20 εκ. ευρώ στα μέσα ενημέρωσης . Χρειάζεται ενίσχυση ο Τύπος ; Προφανώς και χρειάζεται. Γιατί όμως αποκλείεται τα Μέσα που δε σας είναι αρεστά. Πρόκειται για απόπειρα εξαγοράς και εκβιασμού επιβράβευσης των φρονίμων και τιμωρίας των ατάκτων. Αν δεν είναι αυτό ερωτοτροπία με τον ολοκληρωτισμό, τότε δεν καταλαβαίνουμε την έννοια της λέξης».

«Αν όμως στο εποικοδόμημα της ενημέρωσης ασκείται μια πολιτική που αποσκοπεί στη στήριξη, διαφήμιση, ακόμα και αποθέωση του κυβερνητικού έργου στη βάση της κοινωνίας εξελίσσεται αντίστοιχα ένα σχέδιο με χαρακτηριστικά τόσο εχθρικά και βάρβαρα για την κοινωνική πλειοψηφία, που θα πρέπει να ανησυχήσει κάθε δημοκρατικό πολίτη. Πρόκειται για μια βαθιά αντιδραστική, ταξικά μονομερή, και αντιλαϊκή αναδιάρθρωση της αγοράς εργασίας».

Διπλές εκλογές και απλή αναλογική
Σενάρια δομικού ανασχηματισμού, αλλά και πρόωρων εκλογών, Ιούλιο ή Σεπτέμβριο, έχουν πυροδοτηθεί τις τελευταίες ώρες.

Ο μόνος λόγος για να προσφύγει η κυβέρνηση σε πρόωρες εκλογές είναι για να «κάψει» την απλή αναλογική και άρα να πάει σε διπλές εκλογές για να εξυπηρετήσει το στόχο αυτόν.

Το Μέγαρο Μαξίμου αποκλείει την πιθανότητα εκλογών, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν είναι στις σκέψεις του πρωθυπουργού.

Ωστόσο, πληροφορίες αναφέρουν ότι εισηγήσεις για προσφυγή στις κάλπες, υπό προϋποθέσεις, δεν έχουν αποκλειστεί, αφού ουδείς μπορεί να μαντέψει και ούτε φυσικά να εκτιμήσει το μέγεθος της ύφεσης και τις συνέπειες που θα έχει στην αγορά και την πραγματική οικονομία.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ