Στο πρόγραμμα μπορούν να ενταχθούν επιχειρήσεις που εμφάνισαν τους μήνες της πανδημίας μείωση τουλάχιστον 20% του κύκλου εργασιών ΦΠΑ ή των ακαθάριστων εσόδων τους, εφόσον απαλλάσσονται από ΦΠΑ, σε σύγκριση με πέρσι.
Επίσης στη ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ μπορούν να ενταχθούν (έως τις 15 Οκτωβρίου) μόνο οι μισθωτοί με σχέση εργασίας πλήρους απασχόλησης την 30η Μαΐου.Η μείωση του χρόνου εργασίας συνοδεύεται από αντίστοιχη μείωση των καθαρών αποδοχών των εργαζομένων, αλλά δεν επιφέρει μετατροπή της σύμβασης εργασίας όσων εντάσσονται στον μηχανισμό, για το χρονικό διάστημα που οι επιχειρήσεις κάνουν χρήση του μέτρου.

Οι εργαζόμενοι, δηλαδή, θα συνεχίζουν να έχουν σύμβαση πλήρους απασχόλησης, παρόλο που θα απασχολούνται με μειωμένο ωράριο, ενώ το κράτος θα αναπληρώνει το 60% του καθαρού μισθού που χάνεται, καταβάλλοντας στον εργαζόμενο οικονομική ενίσχυση βραχυχρόνιας εργασίας.Σε περίπτωση που η καθαρή αμοιβή τους υπολείπεται του καθαρού κατώτατου μισθού, η διαφορά θα καλύπτεται εξ ολοκλήρου από το κράτος.

Μάλιστα από 15 Ιουνίου μέχρι και 31 Ιουλίου, η Πολιτεία θα καταβάλει το 60% των εργοδοτικών-ασφαλιστικών εισφορών των εργαζόμενων για το χρόνο που αυτοί δεν εργάζονται, ως ένα επιπλέον κίνητρο για τις επιχειρήσεις που θα ενταχθούν στον μηχανισμό.

Από 1η Αυγούστου έως και 15 Οκτωβρίου οι εργοδότες υποχρεούνται να καλύπτουν το 100% των ασφαλιστικών εισφορών, εργατικών και εργοδοτικών υπολογιζόμενων επί του αρχικού ονομαστικού μισθού του εργαζόμενου.Σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας, η συνολική αναπλήρωση του εισοδήματος των εργαζομένων που εντάσσονται στη ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ κυμαίνεται από 83,5% έως 100% του καθαρού μισθού τους.

Κάθε μήνα, οι επιχειρήσεις θα δηλώνουν τους εργαζόμενους που θέτουν σε καθεστώς μειωμένης απασχόλησης και τα στοιχεία τζίρου των προηγούμενων μηνών, ώστε να επιβεβαιωθεί η δυνατότητα συμμετοχής τους.Η μέγιστη μείωση κυμαίνεται στο 16,5% και αφορά μισθούς της τάξης των 1.000 και 1.200 ευρώ μεικτά. Αντίθετα, η απώλεια κινείται στο 7% για μεικτούς μισθούς της τάξης των 700 ευρώ. Το όφελος για την επιχείρηση είναι 34,1%.

Παράδειγμα για μισθωτό 1000 ευρώ: Έστω μεικτός μισθός 1.000 ευρώ (καθαρός προ φόρου 846 ευρώ), με εργατικές εισφορές 153 ευρώ και με εργοδοτικές 243 ευρώ. Με την ένταξη στον μηχανισμό, ο χρόνος εργασίας του μισθωτού μειώνεται κατά 50%, με αποτέλεσμα ο εργοδότης να καταβάλλει στον υπάλληλο του μισθό προ φόρου ύψους 423 ευρώ και 323 ευρώ εισφορές (εργατικές 153 ευρώ και εργοδοτικές 170 ευρώ). Το κράτος καταβάλλει στον εργαζόμενο αναπλήρωση 60% του χαμένου μισθού δηλαδή 254 ευρώ και στον ΕΦΚΑ το 60% των εισφορών που αντιστοιχούν στο μισό χρόνο εργασίας, δηλαδή 73 ευρώ. Στο πλαίσιο του μηχανισμού καταβάλλεται από το κράτος και αναλογία του επιδόματος αδείας και του δώρου Χριστουγέννων, υπολογιζόμενα επί της συμμετοχής του στις μειωμένες αποδοχές. Το μέτρο θα μπορεί να εφαρμόζεται και συνδυαστικά με τις αναστολές συμβάσεων.
Τι λέει η αντιπολίτευση για το πρόγραμμα Τα γκρίζα σημεία
Την ίδια ώρα η αντιπολίτευση και η τομεάρχης Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου κάνουν λόγο για «μπαλώματα στο πρόγραμμα «ΣΥΝεργασία» πριν καν το θέσει η κυβέρνηση σε εφαρμογή» αναφέροντας ειδικότερα ότι «τα υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας ανακοίνωσαν ότι το κράτος θα επιδοτήσει πρόσθετα, μόνο για τον πρώτο 1,5 μήνα του προγράμματος, μόνο το 30% των εργοδοτικών εισφορών».

Η τομεάρχης Εργασίας του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε ότι αυτό από μόνο του αποτελεί «καθαρή ομολογία αποτυχίας», ωστόσο «ο πυρήνας του προγράμματος βέβαια παραμένει και οδηγεί σε οριζόντια μείωση μισθών κατά 20%, σε ακραία ελαστικοποίηση των σχέσεων εργασίας, χωρίς να ελαφρύνει ουσιαστικά τις επιχειρήσεις»

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ