Συνεχίζονται οι «νίκες» του Ερντογάν μετά την εισβολή που πραγματοποίησε στη Βόρεια Συρία – Οι διεθνείς αντιδράσεις για τη συμφωνία της Άγκυρας με τη Μόσχα

Ούτε γάτα, ούτε ζημιά για την Άγκυρα, μετά και την επίσημη ανακοίνωση του Λευκού Οίκου ότι αίρονται όλες οι κυρώσεις που τις επιβλήθηκαν την περασμένη εβδομάδα. Η εισβολή που πραγματοποίησε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στη Βόρεια Συρία τού έχει επιφέρει αξιόλογες νίκες, αν αναλογιστεί κανείς ότι μετά και τη μαραθώνια διαπραγμάτευση που οδήγησε σε συμφωνία με τον Βλαντιμίρ Πούτιν, ο Ρώσος ηγέτης επιβεβαίωσε την υπόσχεσή του να διώξει τους Κούρδους μαχητές από την περιοχή.

Εξάλλου, η Τουρκία δεν κρύβει την ικανοποίησή της για την «ιστορική», όπως την χαρακτηρίζει συμφωνία 10 σημείων που σύναψε με τη Ρωσία. Το τουρκικό υπουργείο Άμυνας, μάλιστα, ανακοίνωσε ότι δεν θα χρειαστούν νέες επιχειρήσεις. Η συμφωνία ήδη τέθηκε σε εφαρμογή, αν κρίνει κανείς απ’ το ότι άνδρες της ρωσικής στρατονομίας άρχισαν για πρώτη φορά τις περιπολίες στη βόρειο Συρία, όπως ακριβώς ορίζει το μνημόνιο συνεργασίας που υπεγράφη στο Σότσι. Στην ανακοίνωση αναφέρεται επίσης ότι «κατά την πορεία της φάλαγγας οι κάτοικοι των κατοικημένων περιοχών χαιρετούσαν τους Ρώσους στρατονόμους» (!)

Κατά τ’ άλλα, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου κατηγορεί τις Ηνωμένες Πολιτείες πως εγκατέλειψαν τους Κούρδους στη βόρεια Συρία έπειτα από χρόνια στενής συνεργασίας, αναγκάζοντάς τους, έτσι, να πολεμήσουν εναντίον των Τούρκων στρατιωτών. Στο ίδιο μήκος κύματος και το Παρίσι, το οποίο καταγγέλλει τις ΗΠΑ για την στάση τους έναντι των συμμάχων Κούρδων και κατ’ επέκταση την απώλεια της «αξιοπιστίας» της Ατλαντικής Συμμαχίας. «Είμαστε μέσα στο ΝΑΤΟ. Επίσης η Τουρκία και οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι μέσα στο ΝΑΤΟ. Και ανακάλυψα από ένα tweet, όπως όλος ο κόσμος, ότι οι ΗΠΑ αποφάσιζαν να αποσύρουν τα στρατεύματά τους και να ελευθερώσουν την περιοχή», είπε εκνευρισμένος ο Εμανουέλ Μακρόν. Ο Γάλλος πρόεδρος συνέδεσε και την αποδέσμευση των αμερικανικών δυνάμεων με σοβαρές συνέπειες για την περιοχή και για τον πόλεμο εναντίον του Ισλαμικού Κράτους. Το μόνο σίγουρο είναι ότι οι μάχες που διεξήχθησαν τις τελευταίες ημέρες ευνόησαν τουλάχιστον εκατό αιχμάλωτους Τζιχαντιστές, οι οποίοι άδραξαν την ευκαιρία και απέδρασαν. Ο απεσταλμένος των ΗΠΑ για τη Συρία Τζέιμς Τζέφρι παραδέχτηκε ότι κανείς δεν γνωρίζει που βρίσκονται.

Παρ’ όλα αυτά, το Ιράν χαρακτήρισε «θετικό βήμα προς τη διασφάλιση της σταθερότητας στη χώρα» τη συμφωνία ανάμεσα σε Μόσχα και Άγκυρα. Αντιθέτως, τόσο στην Ευρωπαϊκή Ένωση, όσο και στους κόλπους του ΝΑΤΟ υπάρχουν διαφωνίες για την τουρκική εισβολή στη Συρία. Η Γερμανία ανακοίνωσε την ύπαρξη ενός σχεδίου για τη δημιουργία της ζώνης στη Συρία προκειμένου να προστατευθούν οι εκτοπισμένοι άμαχοι και να διασφαλιστεί η συνέχιση της μάχης κατά των μαχητών του Ισλαμικού Κράτους, αν και οι λεπτομέρειες του σχεδίου παραμένουν ακόμη ασαφείς. Περαιτέρω λεπτομέρειες θα παρουσιαστούν στην τακτική συνάντηση του ΝΑΤΟ σήμερα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ