Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ
ΚΩΣΤΗΣ ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ
ΣΕ ΜΙΑ ΕΦ ΟΛΗΣ ΤΗΣ ΥΛΗΣ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΗ ΒΕΡΓΙΝΑ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ
ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΚΠΟΜΠΗ «ΣΧΟΛΙΑΖΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ»

-ΔΕΗ: Προχωρούμε σε απολιγνιτοποίηση- Έρχεται εθελούσια για τους εργαζόμενους. Λύση και για τους εργολαβικούς-Πρόταση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για έγκριση ειδικών φορολογικών κινήτρων
-Κατεδάφιση αυθαιρέτων στις προστατευόμενες περιοχές, χωρίς καθυστέρηση
-Σε 2 χρόνια τελειώνουμε με την εκδίκαση ενστάσεων για το κτηματολόγιο & τους δασικούς χάρτες
-Στόχος τα περισσότερα ηλεκτρικά αυτοκίνητα-θα δοθούν κίνητρα και στην παραγωγική δραστηριότητα

Για τις ενέργειες που γίνονται στο πλαίσιο απολιγνιτοποίησης της ΔΕΗ όσον αφορά στους εργαζόμενους και τη στήριξη των περιοχών της Δυτ. Μακεδονίας και της Μεγαλόπολης, για την άμεση κατεδάφιση των αυθαιρέτων και τη γρήγορη εκδίκαση των ενστάσεων για το κτηματολόγιο και τους δασικούς χάρτες αλλά και για τα κίνητρα που θα δοθούν με στόχο τα περισσότερα ηλεκτρικά αυτοκίνητα, μίλησε μεταξύ άλλων στην εκπομπή «Σχολιάζοντας την Επικαιρότητα» στη Βεργίνα Τηλεόραση, και στο δημοσιογράφο Στέργιο Καλόγηρο, ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης.

ΔΕΗ: Προχωρούμε σε απολιγνιτοποίηση-Η ΔΕΗ έχασε το 2018 200εκ. & το 2019 300 εκ.-Έρχεται εθελούσια για τους εργαζόμενους. Λύση και για τους εργολαβικούς-Πρόταση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για έγκριση ειδικών φορολογικών κινήτρων
Για το μεγάλο θέμα της απολιγνιτοποίησης της ΔΕΗ ο υπουργός κ. Χατζηδάκης αναφέρθηκε εκτενώς στην επιβάρυνση της επιχείρησης λόγω των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα σημειώνοντας πως «Η ΔΕΗ από το λιγνίτη έχει χάσει μόνο το 2018 200 εκατομμύρια και το 2019 300 εκατομμύρια. Αυτό δε μπορεί να το αντέξει πολύ καιρό. Προχωρούμε σε απολιγνιτοποίηση αλλά νοιαζόμαστε για τη Δυτική Μακεδονία και τη Μεγαλόπολη» Ο ίδιος μίλησε στο Στέργιο Καλόγηρο για τη δέσμη 12 μέτρων που εφαρμόζονται από τον περασμένο Φεβρουάριο ενώ για τους εργαζόμενους είπε ότι ξεκίνησαν ήδη προγράμματα εθελούσιων εξόδων που θα αρέσουν στους εργαζόμενους και δε θα επιβαρύνουν την επιχείρηση διότι με τα ποσά που πληρώνει λόγω διοξειδίου του άνθρακα η εταιρία, «δυστυχώς βολεύει να έχεις κλειστά τα εργοστάσια και να πληρώνεις τους εργαζόμενους παρά να είναι ανοιχτά και να μπαίνεις τόσο μέσα» Όπως είπε ο υπουργός, τα προγράμματα αυτά θα τα καλύψει μόνη της η ΔΕΗ και θα έχουν αποσβεστεί σε 2 το πολύ 3 χρόνια. Σχετικά με τους εργολαβικούς εργαζόμενους, υπάρχει συνεννόηση με τη ΔΕΗ αλλά και στο πλαίσιο της συντονιστικής επιτροπής της κυβέρνησης ώστε αυτοί που σήμερα σκάβουν τα ορυχεία, αύριο να σκεπάζουν. Να βοηθάνε δηλαδή στην αποκατάσταση των ορυχείων. Αναφερόμενος στους πόρους που θα εξασφαλιστούν ο κ. Χατζηδάκης είπε ότι η αρμόδια κοινοτική επίτροπος υπολογίζει τα κονδύλια που θα πέσουν στις δύο αυτές περιοχές, Δυτική Μακεδονία και Μεγαλόπολη, (κοινοτικά κονδύλια και από εθνικούς πόρους μαζί με ιδιωτικούς), μεταξύ 3,7 και 4,4 δις ευρώ. Επίσης αποκάλυψε ότι μαζί με το Υπουργείο Οικονομικών πρόκειται να υποβάλουν πρόταση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για έγκριση ειδικών φορολογικών κινήτρων για να είναι πιο ελκυστική η εγκατάσταση βιομηχανιών και άλλων δραστηριοτήτων σ’ αυτές τις περιοχές.

Κατεδάφιση αυθαιρέτων στις προστατευόμενες περιοχές, χωρίς καθυστέρηση
«Υπάρχουν τελεσίδικες αποφάσεις με βάση τους κανόνες δικαίου. Υπάρχουν αποφάσεις εφετείου. Δεν πρέπει να καθυστερούμε» τόνισε ο υπουργός όταν ρωτήθηκε για την απόφασή του να κατεδαφιστούν τα αυθαίρετα σε προστατευόμενες περιοχές. Ο ίδιος σημείωσε ότι έχει αποστείλει επιστολή στις 7 αποκεντρωμένες διοικήσεις και στους συντονιστές τους προκειμένου όπου υπάρχει τελεσιδικία να κατεδαφιστούν τα αυθαίρετα χωρίς καθυστέρηση. «Πρέπει να περάσουμε μήνυμα σεβασμού του περιβάλλοντος και της ποιότητας ζωής» είπε χαρακτηριστικά.

Σε 2 χρόνια τελειώνουμε με την εκδίκαση ενστάσεων για το κτηματολόγιο & τους δασικούς χάρτες
Σε χρόνο ρεκόρ που αγγίζει τα 2 έτη αναμένεται να εξεταστούν οι περίπου 170.000 ενστάσεις που υπάρχουν για το κτηματολόγιο και τους δασικούς χάρτες «κι όχι σε 27 χρόνια που θα διαρκούσε η εκδίκαση των ενστάσεων όπως το είχε σχεδιάσει ο ΣΥΡΙΖΑ» τόνισε στο Στέργιο Καλόγηρο ο Κωστής Χατζηδάκης διευκρινίζοντας πως όποιος δικαιώνεται από τις επιτροπές ενστάσεων θα μπορεί να κάνει το κτήμα του ό,τι θέλει χωρίς να χρειάζεται να ολοκληρωθούν και οι υπόλοιπες εκδικάσεις σε όλο το νομό. Επίσης ο υπουργός σημείωσε ότι βγαίνουν από το πεδίο εφαρμογής των δασικών χαρτών, κάποια χωράφια που καλλιεργούνται και είχαν δοθεί από το ίδιο το κράτος για αγροτική χρήση προ πολλών ετών, προ του ’75 κι ενώ οι άνθρωποι έχουν το χαρτί για την καλλιέργειά τους, «έρχεται μια υπηρεσία μετά από 50 ή 100 χρόνια και τους λένε ότι αυτό το χωράφι είναι δάσος. Πρόκειται για παραλογισμό. Με αυτό τον παραλογισμό, τελειώσαμε» υπερθεμάτισε ο κ. Χατζηδάκης.

Με εξπρές διαδικασίες λόγω κορονοϊού, η παραχώρηση αιγιαλού για απλή χρήση
Με τη διευκρίνιση ότι πρόκειται για πρωτοβουλία του υπουργείου Οικονομικών κι ότι το υπουργείο Περιβάλλοντος και Εσωτερικών έχουν ένα συμπληρωματικό ρόλο ο κ. Χατζηδάκης σημείωσε ότι η παραχώρηση αιγιαλού για απλή χρήση γίνεται στην ίδια κατεύθυνση με τα προηγούμενα χρόνια με βελτιώσεις όμως, όσον αφορά στη διόρθωση σε κάποιες ακραίες απαγορεύσεις που υπήρχαν επί ΣΥΡΙΖΑ και σε σχέση με τον κορονοϊό και τις επιπτώσεις του. «Όταν δηλαδή λέμε ότι οι ομπρέλες στην παραλία πρέπει να έχουν μεγαλύτερες αποστάσεις τότε δε μπορείς να παραχωρείς το ίδιο κομμάτι εκμετάλλευσης στην παραλία γιατί θα χρειάζονται περισσότερο χώρο οι ίδιες ομπρέλες. Επομένως δίνεις τη δυνατότητα για λίγο παραπάνω χώρο».

Δε μπορεί να μειωθεί ο ΦΠΑ παντού, γιατί πληρώνονται μισθοί και συντάξεις
Θα θέλαμε να πάμε πολύ χαμηλότερα τη φορολογία για να υπάρξει και ελάφρυνση στα νοικοκυριά και στις επιχειρήσεις. Ωστόσο υπάρχουν μερικές ανελαστικές δαπάνες στο δημόσιο. Πρέπει να πληρώσουμε τους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων, τις συντάξεις. Κάπου πρέπει να βρεθούν τα λεφτά. Και δυστυχώς ο ΦΠΑ είναι μια από τις βασικές πηγές εξασφάλισης κρατικών εσόδων.

Στόχος τα περισσότερα ηλεκτρικά αυτοκίνητα-θα δοθούν κίνητρα και στην παραγωγική δραστηριότητα
«Δεν έχει κλείσει ακόμη η συνεννόηση με Υπ. Οικονομικών, αλλά η δική μας κατεύθυνση είναι να δοθούν κίνητρα και στην παραγωγική διαδικασία» είπε ο κ. Χατζηδάκης ερωτώμενος για τα κίνητρα που δόθηκαν για την αγορά ηλεκτροκίνητων αυτοκινήτων, σκούτερ και ποδηλάτων. Ο ίδιος σημείωσε ότι θα δοθούν κίνητρα για να υπάρχει παραγωγική δραστηριότητα και μέσα στην Ελλάδα χωρίς αυτό απαραίτητα να σημαίνει παραγωγή ηλεκτρικών αυτοκινήτων αλλά παραγωγή φορτιστών ή μπαταριών. Στόχος όπως τόνισε είναι να αποκτήσουμε όσα περισσότερα ηλεκτρικά αυτοκίνητα γίνεται. «Πάμε να δημιουργήσουμε υποδομές και κίνητρα».

Υπέρ της Επένδυσης ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ, αλλά χωρίς να υπάρχει σκέψη για την εξαγορά της
Υπέρ της Επένδυσης ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ, αλλά χωρίς να υπάρχει σκέψη για την εξαγορά της, εμφανίστηκε στην εκπομπή «Σχολιάζοντας την Επικαιρότητα» ο κ. Χατζηδάκης. Όταν ρωτήθηκε σχετικά με την πιθανότητα εξαγοράς της μεγάλης επένδυσης του Ελληνικού Χρυσού με 1δις ευρώ όπως εκτιμήθηκε η αξία της ο κ. Χατζηδάκης ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει καμία τέτοια σκέψη. Σημείωσε ότι αν κάποιος θέλει να πάρει όλη την επιχείρηση δεν θα είναι αυτό το τίμημα ενώ τόνισε ότι κανένα προηγμένο κράτος δεν κάνει το ίδιο εξορύξεις χρυσού. Όπως εξήγησε, «εμείς, παραχωρούμε το υπέδαφος, απασχολούνται εργαζόμενοι και το κράτος παίρνει royalties. Αυτό συμβαίνει στις προηγμένες χώρες αυτό θα κάνουμε κι εμείς. Το ελληνικό δημόσιο ως επιχειρηματίας έχει αποτύχει παντού. Επαναδιαπραγματευόμαστε τη συμφωνία μαζί τους ώστε να έχουμε παραπάνω θέσεις εργασίας, καλύτερους όρους σε σχέση με προστασία του περιβάλλοντος, αντισταθμιστικά οφέλη για την περιοχή και περισσότερες απολαβές για το ελληνικό δημόσιο. Περισσότερα χρήματα στα κρατικά ταμεία».

ΟΛΟΚΛΗΡΗ Η ΕΚΠΟΜΠΗ:

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ