Σε εξέλιξη βρίσκονται πολλά πύρινα μέτωπα στη χώρα μας, με τις φωτιές στην Πάρνηθα, την Εύβοια, την ΑρχαίαΟλυμπία, τη Μάνη, την Φωκίδα και τη Φθιώτιδα να αντιμετωπίζονται ως οι πιο σοβαρές από την Πυροσβεστική.

Πολίτες ξαγρύπνησαν με τον φόβο, την ανασφάλεια, αλλά και την απόγνωση να τους κυριεύει. Δεν ήταν λίγες οι περιπτώσεις πολιτών που αρνούνταν να εγκαταλείψουν την περιουσία τους, θεωρώντας ότι μπορούν να την προστατεύσουν οι ίδιοι. Σε αυτές τις περιπτώσεις, χρειάστηκε η επέμβαση της αστυνομίας. Πόρτα-πόρτα οι αστυνομικοί ζητούσαν από τους πολίτες να απομακρυνθούν άμεσα, ενώ με ντουντούκες φώναζαν «αποχωρήστε άμεσα από την περιοχή».

Το 112 έστειλε μήνυμα το πρωί, στις 03:20, για εκκένωση της περιοχής του Βόθωνα προς Μαραθώνα – Νέα Μάκρη.2021
Σε κρίσιμη κατάσταση νοσηλεύονται διασωληνωμένοι στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του ΚΑΤ δύο εθελοντές πυροσβέστες. Πέντε εγκαυματίες, τρεις από την Δροσοπηγή και δύο από το Κρυονέρι, διακομίστηκαν με ελαφρά εγκαύματα στο Νοσοκομείο ΚΑΤ. Δεκάδες ήταν οι κλήσεις στο ΕΚΑΒ, καθώς πολίτες αντιμετώπισαν αναπνευστικά προβλήματα από τους πυκνούς καπνούς. Ακόμη και στο κέντρο της Αθήνας, η ατμόσφαιρα τη νύχτα ήταν αποπνικτική

Εύβοια
Στην Εύβοια, η μανία της πυρκαγιάς έφτασε έως την παραλία της Αγίας Άννας. Περισσότεροι από 128 πολίτες απομακρύνθηκαν λίγο μετά τη 1 τα ξημερώματα με έξι βάρκες με προορισμό το Μαντούδι Ευβοίας. Μαρτυρίες κατοίκων κάνουν λόγο για σπίτια που κάηκαν ολοσχερώς. Σε δραματικό τόνο, ο δήμαρχος Μαντουδίου-Λίμνης και Αγίας Άννας ζήτησε από τους κατοίκους να εκκενώσουν όλα τα χωριά της ανατολικής πλευράς, σημειώνοντας πως «δυστυχώς οι προσπάθειες κατάσβεσης για τον περιορισμό των μεγάλων μετώπων Αμέλαντες και Σκεπαστή δεν απέδωσαν, με αποτέλεσμα η φωτιά να παραμένει ανεξέλεγκτη»

Τρία ήταν τα μέτωπα τη νύχτα στην Ηλεία με τον αντιπεριφερειάρχη, Βασίλη Γιαννόπουλο, να καταγγέλει οργανωμένο σχέδιο εμπρησμού. Παράλληλα, εκκενώθηκαν οι περιοχές Ελαίας και Καλλιθέας. Η φωτιά είχε κατεύθυνση προς τον Άγιο Σπυρίδωνα και οι αρχές κάλεσαν τους κατοίκους να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους για προληπτικούς λόγους. Από το μεσημέρι της Πέμπτης, η πυροσβεστική έδωσε εντολή για την προληπτική εκκένωση δέκα κοινοτήτων. Πρόκειται για τις κοινότητες Βασιλάκι, Υψηλό, Άσπρα Σπίτια, Ξηρόκαμπος, Αμπάρι, Κρυονέρι, Λάλα, Δούκα, Λάσδικα και Νεμούτα. Ήδη από την Τετάρτη, έχουν εκκενωθεί 29 περιοχές, η Αρχαία Ολυμπία και οι κοινότητες: Φρίξα, Δήλιζα, Πεύκες, Άνω-Κάτω Λούβρο, Μουριά, Λινάρια, Καμμένα, Βίλλια, Χελιδόνι, Μιράκα, Πελόπιο, Πλάτανος, Καυκανιά, Ηράκλεια, Κοσκινά, Μάγειρα και Κλαδέο.

Δωρίδα
Στη Δωρίδα Φωκίδας, μαινόταν όλη τη νύχτα η φωτιά που ξέσπασε το μεσημέρι σε χορτολιβαδική έκταση. Το μέτωπο της πυρκαγιάς ήταν μεγαλύτερο από 8 χιλιόμετρα. Στις 22:10 εστάλη μήνυμα του 112 για εκκένωση του Τολοφώνα στην Ερατεινή, ενώ οι καμπάνες σήμαναν για να φύγουν οι πολίτες. Νωρίτερα, είχαν προηγηθεί οι εκκενώσεις της Ελαίας και της Καλλιθέας. Η φωτιά είχε κατεύθυνση προς τον Άγιο Σπυρίδωνα και οι αρχές κάλεσαν τους κατοίκους να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους για προληπτικούς λόγους.

Το πρωί της Παρασκευής η Πυροσβεστική έβγαλε ενημέρωση για τις δασικές πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν σε: Βασιλικά Πάρνηθας, Αγία Άννα Ευβοίας, Αρχαία Ολυμπία, Ανατολική Μάνη Λακωνίας και Λιμογάρδι Φθιώτιδας, με τους περισσότερους πυροσβέστες να επιχειρούν σε Αττική και Ηλεία.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ