Όλο και περισσότερες χώρες ανακοίνωναν την Παρασκευή, 3 Νοεμβρίου, κρούσματα της μετάλλαξης Όμικρον του κορονοϊού, η οποία προκαλεί ανησυχία σε σημείο που το ΔΝΤ εξετάζει το ενδεχόμενο να αναθεωρήσει τις προβλέψεις του για την παγκόσμια ανάπτυξη.
Περισσότερο από μία εβδομάδα μετά την ανακοίνωση από τη Νότια Αφρική της ανακάλυψής της, η νέα παραλλαγή έχει καταγραφεί σε 38 χώρες και έχει προκαλέσει συναγερμό στον πλανήτη, ωθώντας αριθμό χωρών να σκληρύνουν τα υγειονομικά μέτρα τους, αλλά και να κλείσουν τα σύνορά τους.

Καθώς μεταδίδεται τόσο γρήγορα, η Όμικρον «μπορεί να κλονίσει την εμπιστοσύνη» και να προκαλέσει «πιθανόν αναθεωρήσεις προς τα κάτω των προβολών μας του Οκτωβρίου για την παγκόσμια ανάκαμψη», δήλωσε χθες, Παρασκευή, η Γενική Διευθύντρια του ΔΝΤ Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα.

Την ίδια στιγμή, η πανδημία της Covid-19 εξακολουθεί να μαίνεται σε ορισμένες χώρες: σύμφωνα με τη στατιστική υπηρεσία της, η Ρωσία έχει καταγράψει σχεδόν 75.000 νεκρούς μόνο τον Οκτώβριο, το μήνα που ήταν ο πιο φονικός μέχρι σήμερα στη χώρα αυτή των 145 εκατομμυρίων κατοίκων από την αρχή της πανδημίας, που έχει στοιχίσει εκεί τη ζωή συνολικά σε 520.000 ανθρώπους.

Ποτέ μια παραλλαγή της Covid-19 δεν είχε προκαλέσει τέτοιο πανικό μετά την εμφάνιση της Δέλτα, που αυτή τη στιγμή κυριαρχεί και είναι ήδη πολύ μεταδοτική. Παντού στον κόσμο, οι ανακοινώσεις ριζικών μέτρων και περιορισμών στις μετακινήσεις πολλαπλασιάζονται.

Προς το παρόν, υπογράμμισε ο Γενικός Διευθυντής του ΠΟΥ Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους, η ανεπάρκεια της εμβολιαστικής κάλυψης και της ιχνηλάτησης, ιδιαίτερα στην Αφρική, αποτελούν «μια τέλεια συνταγή για να εμφανίζονται και να πολλαπλασιάζονται παραλλαγές».

Διάφορα εργαστήρια, μεταξύ των οποίων τα Moderna, AstraZeneca, Pfizer BioNTech και Novavax, τόνισαν πως έχουν εμπιστοσύνη στην ικανότητά τους να δημιουργήσουν ένα εμβόλιο κατά της Όμικρον. Η Ρωσία εργάζεται και αυτή για μια εκδοχή του Sputnik V της που να στοχεύει ειδικά αυτή την παραλλαγή.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ