Πιο αναλυτικά, το διάστημα Νοεμβρίου 2014 – Ιουνίου 2015 βγήκαν εκτός τραπεζικού συστήματος καταθέσεις ύψους 42 δισ. ευρώ. Η πλειονότητα αυτών, μάλιστα, εξακολουθεί να… αγνοείται έως και σήμερα – στο εξωτερικό ή και σε στρώματα. Σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, πάντως, σταδιακά το κλίμα φαίνεται να γυρνάει, γεγονός, που επιβεβαιώνεται και από τα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος (ΤτΕ). Τον περασμένο Ιούνιο, για παράδειγμα, οι καταθέσεις νοικοκυριών και ιδιωτικών μη κερδοσκοπικών ιδρυμάτων αυξήθηκαν κατά 1.077 εκατ. ευρώ, ενώ εξίσου ανοδικά κινήθηκαν το ίδιο διάστημα και τα υπόλοιπα των επιχειρήσεων, στα 689 εκατ. ευρώ.

Στο μεταξύ έκρηξη -στα 105 δισ. ευρώ – καταγράφηκε και στα «κόκκινα» δάνεια, ως συνέπεια του φόβου μεγάλης μερίδας οφειλετών. «Η εκτόξευση των μη εξυπηρετούμενων πιστωτικών ανοιγμάτων προήλθε σε μεγάλο βαθμό και από την τραπεζική αργία και τη συνεπαγόμενη αναστάτωση που προκάλεσε η επιβολή των κεφαλαιακών περιορισμών, που συνετέλεσαν στην επικράτηση μιας άτυπης στάσης πληρωμών εκ μέρους των δανειοληπτών», σχολιάζει σχετικά ο πρόεδρος ΕΒΕΠ & ΠΕΣΑ, Βασίλης Κορκίδης.

Η νέα ανακεφαλαιοποίηση του 2015, με την, ταυτόχρονη, εξαύλωση των χρηματιστηριακών αξιών (40 δισ. ευρώ) είχε ως συνέπεια τη διατήρηση ενός εύθραυστου κλίματος γύρω από το χρηματοπιστωτικό σύστημα, ενώ πολλαπλασιάστηκαν και τα «λουκέτα». Είναι ενδεικτικό πως, με βάση την Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ), τον πρώτο χρόνο ισχύος των κεφαλαιακών περιορισμών σχεδόν 26.000 επιχειρήσεις κατέβασαν ρολά, με τις ιδρύσεις νέων να είναι αισθητά μειωμένες.

Τέλος, μόνο τον Ιούλιο του 2015 χάθηκαν 30.000 θέσεις εργασίας και άλλες 45.000 μετατράπηκαν από πλήρους σε μερικής και εκ περιτροπής απασχόλησης, τάση που συνεχίστηκε και το επόμενο διάστημα. Υπενθυμίζεται ότι προ capital controls ο δείκτης της ανεργίας είχε μειωθεί κατά 2%

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ