Την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για την ψήφο των αποδήμων, που βασίζεται στο πόρισμα της ειδικής επιστημονικής επιτροπής στο υπουργείο Εξωτερικών, κατέθεσε ο Αλέξης Τσίπρας, όπως δήλωσε μετά τη συνάντηση που είχε σήμερα με τον Κυριάκο Μητσοτάκη επί του ζητήματος.

Η πρόταση αυτή προβλέπει “να μπορούν να ψηφίζουν στον τόπο διαμονής τους, όλοι όσοι έχουν ή μπορούν να αποκτήσουν την ελληνική ιθαγένεια και είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους. Και να εκλέγουν από τρεις έως δώδεκα βουλευτές Επικρατείας, αναλόγως με τον αριθμό των εγγεγραμμένων στους εκλογικούς καταλόγους του εξωτερικού”, τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο ίδιος ανέφερε πως στον ΣΥΡΙΖΑ είναι ανοικτοί να συζητήσουν και κάθε άλλη σχετική πρόταση που μπορεί να διευκολύνει τη ψήφο των Ελλήνων εκλογέων του εξωτερικού. Με μια και μόνο προϋπόθεση, όπως σημείωσε: “Να μην επιχειρηθεί η ανάμιξη της ομογένειας σε παιχνίδια μικροκομματικών σκοπιμοτήτων, με κρυφό και δόλιο στόχο την αλλοίωση των εκάστοτε πολιτικών συσχετισμών στο εσωτερικό της χώρας. Μια τέτοια σκοπιμότητα, πέραν της προφανούς θεσμικής ανευθυνότητας για όσους θα το επιχειρούσαν, θα διακινδύνευε και το πολυτιμότερο χαρακτηριστικό του απόδημου ελληνισμού που είναι η ενότητα στον κοινό εθνικό στόχο της στήριξης των εθνικών συμφερόντων αλλά και της θετικής προβολής της πατρίδας μας στο εξωτερικό”.

Σύγκλιση απόψεων Μητσοτάκη-Γεννηματά για την ψήφο των αποδήμων – Τι δήλωσε η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ

“Εμείς θέλουμε επιτέλους να ψηφίζουν οι Έλληνες πολίτες κάτοικοι του εξωτερικού. Να προσμετράται η ψήφος τους, να εκλέγουν αντιπροσώπους” δήλωσε η Φώφη Γεννηματά μετά τη συνάντησή της με τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και πρόσθεσε: “όχι άλλη χαμένη ευκαιρία. Όλα τα κόμματα να αναλάβουν τις ευθύνες τους”.

Η κ. Γεννηματά είπε επίσης ότι επεσήμανε στον κ. Μητσοτάκη ότι “απέναντι στην εντεινόμενη τουρκική επιθετικότητα χρειάζονται εθνική ομοψυχία και αποφασιστική στάση στο εσωτερικό όπως και συγκεκριμένα μέτρα και αποφάσεις ΤΩΡΑ από τους εταίρους και συμμάχους μας.

Στο πλαίσιο αυτό η Ελληνική Κυβέρνηση οφείλει να ζητήσει οπωσδήποτε απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας και αλλαγή της Κοινής Δήλωσης για το προσφυγικό/μεταναστευτικό”.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ