«Καλή σχολική χρονιά με συνεχή δια ζώσης διδασκαλία», ευχήθηκε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, κατά την ενημέρωση για το εθνικό σχέδιο εμβολιαστικής κάλυψης για τη νόσο Covid-19.

Εξέφρασε την ικανοποίησή της για τους εμβολιασμούς παιδιών και εφήβων, τονίζοντας ότι αποτελεί ένα σημαντικό βήμα για την ανάσχεση της πανδημίας, ενώ έδωσε έμφαση στον καταλυτικό ρόλο των παιδιάτρων για την επιτάχυνση του εμβολιαστικού προγράμματος.

Η ίδια εξήγησε πως είναι πολύ πιθανό το επόμενο διάστημα να δοθεί το «πράσινο φως» και για εμβολιασμό βρεφών και παιδιών κάτω των 12 ετών.

«Για τα εμβόλια σε παιδιά 5 ως 12 ετών και από έξι μηνών ως 5 ετών, γίνονται κλινικές μελέτες. Ρυθμιστικές αρχές μπορεί να δρομολογήσουν την έγκριση με το χαρακτηρισμό της επείγουσας χρήσης τους επόμενους μήνες. Θέλω, όμως, να σταθώ στο παρόν. Εν αναμονή της χορήγησης των εμβολίων από τους παιδιάτρους δεν θα πρέπει να χάνετε ούτε μια ημέρα. Οι εμβολιασμοί πρέπει να συνεχίζονται, είναι πάρα πολύ σημαντικό», τόνισε η κυρία Θεοδωρίδου.

Η ίδια επισήμανε ότι βρίσκονται σε εξέλιξη οι κλινικές μελέτες για τους εμβολισμούς παιδιών ακόμη και σε μικρότερες ηλικίες (5-11 ετών).

Για τις αλλεργικές αντιδράσεις που προκαλούνται από τα εμβόλια
Εξάλλου, η κυρία Θεοδωρίδου αναφέρθηκε και στον φόβο πολιτών να εμβολιαστούν, για πιθανές αλλεργικές αντιδράσεις.

«Πολλοί εμβολιασμοί έγιναν ή δεν έχουν γίνει, από το άγχος πολλών ανθρώπων για σοβαρές αλλεργικές αντιδράσεις. Πρόσφατα δημοσιεύτηκε μια μελέτη από το μεγαλύτερο νοσοκομείο του Ισραήλ και έγινε στο διάστημα από την αρχή των εμβολιασμών τον Δεκέμβριο του 2020 ως τον Φεβρουάριο του 2021. Συμμετείχαν 8.102 άτομα με αναφερόμενο ιστορικό αλλεργίας», σχολίασε σχετικά.

Υπό εξέταση η αναμνηστική δόση σε υγειονομικούς

Η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών επανέλαβε ότι το χρονικό διάστημα χορήγησης της τρίτης (αναμνηστικής) δόσης είναι 6 έως 8 μήνες από την ολοκλήρωση με δύο δόσεις του εμβολιασμού.

Η Μαρία Θεοδωρίδου είπε ότι η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών εξετάζει όλες τις επιστημονικές μελέτες που αφορούν στην προτεραιοποίηση των εμβολιασμών με τρίτη (αναμνηστική) δόση σε πλήρως εμβολιασμένους υγειονομικούς, καθώς εκτίθενται άμεσα στον κορωνοϊό.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ