Ο Περιφερειάρχης και οι δήμαρχοι μετέφεραν τα αιτήματά τους αναζητώντας λύσεις στα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί στα νησιά του βορείου Αιγαίου με τα μεταναστευτικά κύματα. Παράλληλα, επέδωσαν το ψήφισμα των κατοίκων των νησιών του Β. Αιγαίου, που μεταφέρει την ανησυχία και την αγωνία τους, με αίτημα την άμεση αποσυμφόρηση των νησιών και τη μεταφορά προσφύγων και μεταναστών σε δομές με καλύτερες συνθήκες. Προσερχόμενος στη συνάντηση, ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, Κώστας Μουτζούρης δήλωσε πως «το Μαξίμου αναγκάστηκε να ανοίξει τις πόρτες του. Είμαστε αποφασισμένοι και οπλισμένοι με τη στήριξη των κατοίκων. Δεν πάει άλλο! Θα δώσουμε το ψήφισμα των κατοίκων αλλά αυτό είναι σε θεωρητικό επίπεδο, έχουμε δράσεις στο πεδίο. Οι πρόσφυγες και οι μετανάστες στο Βόρειο Αιγαίο εκτιμούμε ότι ανέρχονται σε 40.000-50.000» και επανέλαβε το αίτημα για αποσυμφόρηση των νησιών και εξέταση των αιτήσεων ασύλου στην ενδοχώρα.

Λίγο πριν τη συνάντηση σε δηλώσεις του στην ΕΡΤ ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης έδωσε τη διαβεβαίωση για σχέδιο αποσυμφόρησης των νησιών, για απτά αποτελέσματα και μάλιστα «πάρα πολύ σύντομα». Η κυβέρνηση ακούει τις τοπικές κοινωνίες, υπογράμμισε, αναγνωρίζοντας ότι το μεταναστευτικό/προσφυγικό είναι ένα πάρα πολύ σοβαρό ζήτημα, το οποίο ακουμπά τις πιο ευαίσθητες χορδές και των τοπικών κοινωνιών και συνολικά της ελληνικής κοινωνίας. Για το λόγο αυτό -εξήγησε- η επικοινωνία της κεντρικής κυβέρνησης με τους Δήμους και την Περιφέρεια θα πρέπει να είναι διαρκής. «Δεν αρκεί να λέγεται ότι γίνεται κατανοητή η ένταση και ο πόνος που εισπράττουν οι τοπικές κοινωνίες, αλλά θα πρέπει πρωτίστως να απαντάμε με έργα», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις στα νησιά – Το ψήφισμα των νησιωτών
Χθες, οι κάτοικοι των νησιών του Βορείου Αιγαίου έστειλαν στην κυβέρνηση ένα πολύ ηχηρό μήνυμα με μαζικές κινητοποιήσεις, υπό το σύνθημα «θέλουμε πίσω τα νησιά μας, θέλουμε πίσω τη ζωή μας» και απαιτώντας την αποσυμφόρηση αλλά και την ανάκληση της δημιουργίας νέων δομών που έχουν προαναγγελθεί. Οι κινητοποιήσεις αναμένεται να κορυφωθούν σήμερα, καθώς θα παραμείνουν κλειστές όλες οι δημόσιες υπηρεσίες και τα καταστήματα με απόφαση των Εμπορικών Συλλόγων.

Το ψήφισμα αναφέρει:

Συγκεντρώσεως κατοίκων Βορείου Αιγαίου στη Μυτιλήνη, Χίο , Βαθύ Σάμου στις 22.01.2020 Οι κάτοικοι της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου προκειμένου τα Νησιά μας να σταματήσουν να είναι αποθήκες ψυχών ξεριζωμένων ανθρώπων σήμερα ενώνουμε τις φωνές μας ΚΑΙ ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ από την ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ και την ΕΥΡΩΠΗ:

ΑΜΕΣΗ ΑΠΟΣΥΜΦΟΡΗΣΗ ΤΩΝ ΝΗΣΙΩΝ ΤΟΥ ΒΟΡΕΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ ΚΑΙ ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ ΣΕ ΧΩΡΟΥΣ ΜΕ ΑΝΘΡΩΠΙΝΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΔΙΑΒΙΩΣΗΣ.
ΚΑΜΙΑ ΝΕΑ ΔΟΜΗ ΣΤΑ ΝΗΣΙΑ ΜΑΣ & ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΤΩΝ ΥΠΑΡΧΟΥΣΩΝ ΔΟΜΩΝ.
ΕΛΕΓΧΟ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΜΚΟ
ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΗ ΦΥΛΑΞΗ ΤΩΝ ΘΑΛΑΣΣΙΩΝ ΣΥΝΟΡΩΝ ΜΑΣ
ΜΕΤΡΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΓΙΑ ΤΑ ΝΗΣΙΑ ΠΡΟΚΕΙΜΕΝΟΥ ΝΑ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΘΕΙ Η ΖΗΜΙΑ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΥΠΟΣΤΕΙ.
ΖΗΤΑΜΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ: ΔΩΣΤΕ ΠΙΣΩ ΤΑ ΝΗΣΙΑ ΜΑΣ ΔΩΣΤΕ ΠΙΣΩ ΤΗΝ ΖΩΗ ΜΑΣ!!

ΤΑ ΝΗΣΙΑ ΜΑΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟΘΗΚΕΣ ΨΥΧΩΝ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΣΥΝΟΡΟ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΣΥΝΟΡΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ.

Να σημειωθεί ότι ο περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου επικεφαλής της πορείας που ακολούθησε, μετέβη στην κλειστή – λόγω της απεργίας των εργαζομένων – Γενική Γραμματεία Αιγαίου και νησιωτικής πολιτικής όπου και θυροκόλλησε το ψήφισμα. Προέβη δε στην ακόλουθη δήλωση: «Δεν γίνεται να ερχόμαστε σε κυβερνητικό κτήριο και να βρίσκουμε κλειστές πόρτες. Η κυβέρνηση οφείλει να ακούει τα αιτήματά μας. Αύριο θα πάμε στην Αθήνα να επιδώσουμε στο Μέγαρο Μαξίμου, στην Βουλή και το υπουργείο Εσωτερικών το ψήφισμά μας. Δεν κάνουμε πίσω».

Ανοικτή επιστολή ΜΚΟ στον Νότη Μηταράκη για την προσφυγική κρίση
Εντωμεταξύ, σε ανοιχτή επιστολή τους προς τον Νότη Μηταράκη, 17 ΜΚΟ εκφράζουν την ανησυχία τους για την προσφυγική κρίση και «για το γεγονός ότι, τους τελευταίους μήνες, χιλιάδες αιτούντες άσυλο, μετανάστες και τα παιδιά τους παραμένουν χωρίς πρόσβαση στο δημόσιο σύστημα υγείας, με μεγάλο κίνδυνο για τη ζωή τους και για τη δημόσια υγεία».

«Η ανάκληση της δυνατότητας απόδοσης ΑΜΚΑ στους νεοεισερχόμενους και άρα ο de facto αποκλεισμός τους από το αναφαίρετο δικαίωμα πρόσβασης στην ιατροφαρμακευτικιή περίθαλψη, σε συνδυασμό με τον υπερσυνωστισμό στα νησιά –ως απόρροια του γεωγραφικού περιορισμού– και την παρατεταμένη παραμονή σε ακατάλληλες συνθήκες ζωής στις δομές φιλοξενίας στην ενδοχώρα, έχουν οδηγήσει σε μια άνευ προηγουμένου, απαράδεκτη κατάσταση που ντροπιάζει τη χώρα μας και παραβιάζει θεμελιώδεις ανθρώπινες αξίες και κάθε έννοια εθνικού ή διεθνούς δικαίου», αναφέρουν μεταξύ άλλων.

Διεθνή ΜΜΕ: Διαμαρτυρίες για το μεταναστευτικό χάος στα ελληνικά νησιά
Την ίδια ώρα το θέμα του μεταναστευτικού στην Ελλάδα αρχίζει και πάλι να γίνεται θέμα στον ξένο Tύπο. «Διαμαρτυρίες για το προσφυγικό χάος στα ελληνικά νησιά» είναι ο τίτλος στο πρωτοσέλιδο της Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ).

Όπως επισημαίνει η εφημερίδα και αναδημοσιεύει η DW «κύριο αίτημα των διαδηλωτών είναι να μεταφέρει η κυβέρνηση τους μετανάστες από τα υπερπλήρη κέντρα υποδοχής στην ενδοχώρα. Πολλοί καταυλισμοί έχουν δεχθεί δεκαπλάσιο αριθμό μεταναστών από τον προβλεπόμενο. Την Πέμπτη οι κινητοποιήσεις συνεχίζονται στην Αθήνα. Τοπικοί άρχοντες θέλουν να εκθέσουν τα αιτήματά τους στην κεντρική εξουσία. Τους προηγούμενους μήνες η κυβέρνηση είχε μεταφέρει επανειλημμένα ανθρώπους από νησιωτικούς καταυλισμούς στην ηπειρωτική χώρα. Φοβάται ωστόσο ότι κατ’ αυτόν τον τρόπο αυξάνει τα κίνητρα στους παράτυπους μετανάστες για να περάσουν από τις τουρκικές ακτές στα ελληνικά νησιά».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ