Σε εποχές… 2015 ξαναγυρνά η Ευρώπη, με χώρες να κλείνουν η μια μετά την άλλη τα σύνορά της λόγω των δευτερογενών ροών μεταναστών, μετατρέποντας σε «χίμαιρα» τις ελληνικές επιδιώξεις περί ενιαίου χώρου ασύλου.Το ζήτημα των δευτερογενών ροών αφορά τόσο αυτούς οι οποίοι έχουν ήδη υποβάλει αίτημα ασύλου σε κάποια χώρα εισόδου στην Ευρωπαϊκή Ενωση και συνεχίζουν το ταξίδι τους υποβάλλοντας και δεύτερο αίτημα ασύλου σε χώρα επιλογής τους, αλλά και όσους έχουν καταφέρει να διασχίσουν μια από τις χώρες εισόδου και να φύγουν από αυτή δίχως να γίνουν αντιληπτοί.

Το ζήτημα απασχολεί και την ελληνική πλευρά, ειδικά αφού υπάρχουν δεκάδες χιλιάδες μετανάστες οι οποίοι, αφού κατεγράφησαν στην Ελλάδα, έχουν υποβάλει αίτημα ασύλου σε άλλες χώρες, όπως στη Γερμανία. Το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου έχει επιλέξει να τάσσεται με την πλευρά των δικαιωματιστών, κάνοντας λόγο για «ενιαίο χώρο ασύλου». Μια έννοια όμως που είναι πλέον δεδομένο ότι δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να γίνει αποδεκτή από το σύνολο των κρατών της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Συγκεκριμένα, την εβδομάδα που πέρασε μια σειρά ευρωπαϊκών χωρών επανέφερε τους ελέγχους εντός του ενιαίου χώρου Σένγκεν «ελεύθερης κυκλοφορίας ανθρώπων», λόγω των αυξανόμενων ροών μεταναστών.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ