Μετάλλαξη Όμικρον: Συναγερμός έχει σημάνει με την εμφάνιση της μετάλλαξης Ομικρον, όπως ονόμασε ο ΠΟΥ τη μετάλλαξη της Μποτσουάνα.

Η νέα παραλλαγή Β.1.1.529 της Covid-19, που εντοπίστηκε στη Νότια Αφρική και βαφτίστηκε «Όμικρον», προκαλεί ήδη ανησυχία σε όλον τον κόσμο. Το Βέλγιο ανακοίνωσε σήμερα ότι εντόπισε το πρώτο κρούσμα στην Ευρώπη και η ΕΕ συνέστησε την αναστολή των ταξιδιών προς τη νότια Αφρική.

Το παράδειγμα της Βρετανίας, που αποφάσισε πρώτη να κλείσει τα σύνορά της, ακολούθησαν πολλές ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Γαλλία, η Ιταλία, η Ολλανδία, η Ρωσία και η Ελβετία. Αργά το απόγευμα της Παρασκευής η Ευρωπαϊκή Ένωση συνέστησε να διακοπούν όλα τα ταξίδια προς την Ευρώπη από τη Νότια Αφρική και έξι γειτονικές της χώρες. Οι ΗΠΑ έκλεισαν τα σύνορά τους για ταξιδιώτες από οκτώ χώρες, ο Καναδάς για επτά, και η Αυστραλία για 9 χώρες.

Οι επιστήμονες χαρακτηρίζουν την παραλλαγή ως την πιο ανησυχητική που έχουν δει έως σήμερα καθώς περιέχει πολλές μεταλλάξεις, που δεν την κάνουν μόνο πιο μεταδοτική αλλά ίσως και να τη βοηθούν να προσβάλλει το ανοσοποιητικό μας σύστημα.

Τουλάχιστον 85 κρούσματα βρέθηκαν ανάμεσα στους 600 επιβάτες δύο πτήσεων από τη Νότια Αφρική προς το Άμστερνταμ που έφτασαν πριν από λίγες ώρες. Οι έλεγχοι συνεχίζονται ενώ τα κρούσματα μπαίνουν σε καραντίνα σε ξενοδοχείο κοντά στο αεροδρόμιο Σίπχολ. Οι πτήσεις απαγορεύτηκαν χθες όμως τα δύο αεροπλάνα βρίσκονται ήδη στον αέρα
Άμεση ήταν και η αντίδραση των εταιρειών που κατασκευάζουν εμβόλια. Η Pfizer ανακοίνωσε ότι μπορεί να προσαρμόσει το σκεύασμα της αν χρειαστεί εντός 100 ημερών ενώ η Moderna προτίθεται να αναπτύξει σύντομα εμβόλιο για μια αναμνηστική δόση που θα δρα κατά της παραλλαγής. Ανάλογες δήλωσες έκαναν η AstraZeneca και η Johnson&Johnson.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ