: Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συνιστά την αύξηση της ηλικίας συνταξιοδότησης στα 72 χρόνια στο Λουξεμβούργο». Το τηλεοπτικό δίκτυο RTL κρούει τον κώδωνα του κινδύνου. «Τι είπατε; Είναι τρελό; Δυστυχώς, η πραγματικότητα είναι αδυσώπητη. Η αύξηση της νόμιμης ηλικίας συνταξιοδότησης στο μεγάλο δουκάτο (που σήμερα είναι στα 65 έτη) στα 72 είναι μια ιδέα ικανή να… γκριζάρει από τώρα τα μαλλιά των περισσότερων εργαζομένων» μεταδίδει το τηλεοπτικό δίκτυο. Μήπως το θέμα αφορά μόνο το Λουξεμβούργο και τζάμπα ανησυχούμε οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι; Και βέβαια όχι. «Είναι μια πολύ σοβαρή σύσταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής» αναφέρει το RTL και εξηγεί: «Στην “Πράσινη Βίβλο για τη Γήρανση”, που δημοσιεύτηκε στις αρχές του έτους, η Κομισιόν εξετάζει την αλληλεγγύη και ευθύνη μεταξύ των γενεών. Το κείμενο, που αποτελείται από 24 σελίδες και δημοσιεύθηκε τον περασμένο Ιανουάριο, βασίζεται στην παρατήρηση ότι οι πληθυσμοί γερνούν σε ολόκληρη την ήπειρο».

Στις αρχές Μαΐου, όμως, σε έκθεση 350 σελίδων που εκπόνησε η Επιτροπή Οικονομικής Πολιτικής (CPE) για τις οικονομικές και δημοσιονομικές προβλέψεις για τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. ως το 2070, διατυπώνονται προτάσεις για αύξηση της ηλικίας συνταξιοδότησης σε διάφορες χώρες-μέλη. «Δυστυχώς, αυτό προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή – δουλειά μέχρι τα 70 ή και ακόμη περισσότερο» λέει ο Βέλγος ευρωβουλευτής Μαρκ Μποτενγκά, μέλος της ομάδας της Αριστεράς στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. «Η Ε.Ε. χρησιμοποιεί πάντα τις ίδιες συνταγές και καταστρέφει το κοινωνικό επίπεδο». Μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο France 24, ο Μποτενγκά τονίζει χαρακτηριστικά: «Μας λένε ότι πρέπει να εργαστούμε περισσότερο… Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην έκθεσή της προτείνει να αυξηθεί η ηλικία συνταξιοδότησης στα 70 χρόνια και ειδικά στη Λιθουανία στα 72, τη στιγμή μάλιστα που στη χώρα αυτή της Βαλτικής το προσδόκιμο ζωής είναι τα… 71,5 χρόνια». Και προσθέτει: «Βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μια διαδικασία καταστροφής όσων έχουμε κατακτήσει, με το σύστημα να προσπαθεί να παγιοποιήσει τη λιτότητα στη συνείδησή μας».

Εκπρόσωπος της Κομισιόν έσπευσε, πάντως, να διαβεβαιώσει ότι «η έκθεση που είδε το φως της δημοσιότητας έχει μόνο ενημερωτική και καμία δεσμευτική αξία». «Η έκθεση του 2021 για τη γήρανση παρουσιάζει πράγματι μακροπρόθεσμες μακροοικονομικές και δημοσιονομικές προβλέψεις (στους τομείς των συντάξεων, της υγείας και της εκπαίδευσης) για όλα τα κράτη-μέλη της Ε.Ε., αλλά συντάσσεται από κοινού με τα κράτη-μέλη. Όλες οι υποθέσεις στις οποίες βασίστηκε αυτή η έκθεση συζητήθηκαν προηγουμένως (εκτενώς) και υποβλήθηκαν στα κράτη-μέλη για συμφωνία.Εφημερίδα “Δημοκρατία “

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ